Război în Ucraina, ziua 126: Schimb de prizonieri și summit NATO cu participarea lui Zelenski. Bloc atacat la Nikolaev

timp liber

/VIDEO/ Curaj și demnitate: Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au devenit deținătorii Premiului „Tudor Iașcenco”

20 mai 2022, ora 13:59
Distribuie:

Jurnaliștii TV8 Andrei Captarenco și Viorica Tătaru, care au mers chiar din prima zi de război în Ucraina, sunt deținătorii Premiului „Tudor Iașcenco” din 2022. Distincția le-a fost oferită pentru curaj și demnitate în exercitarea misiunii de jurnalist.

Cei doi fac parte din echipa Dincolo de Nistru / Река без границ și s-au aflat în Ucraina chiar din prima zi de război. Au mers în cele mai fierbinți și periculoase zone, au arătat lumii atrocitățile comise de armata rusă și au fost cei care au vorbit despre dramele prin care trec bărbații, femeii, copiii și bătrânii loviți de război.

Deoarece își doresc ca istoriile lor să devină cunoscute întregii lumi, Viorica și Andrei și-au propus recent să realizeze un film documentar. Aceștia vor pune la dispoziția presei libere din Moldova producțiile video și vor trimite relatări radiourilor interesate de felul în care acest război este trăit de oameni. Cei care doresc să îi susțină pot dona orice sumă pentru ca proiectul filmului documentar să devină realitate.

De-a lungul carierei lor cei doi jurnaliști au avut parte de zeci de provocări. De exemplu, în 21 iulie 2020, în timp ce se afla în preajma localității Molovata Nouă pentru a documenta un articol referitor la veteranii de război, jurnalista Viorica Tătaru a fost intimidată de un militar al trupelor detașate în cadrul posturilor de securitate de pe Nistru.

Ulterior, în februarie 2021, jurnaliștii TV8 Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, realizatorii „Dincolo de Nistru” – „Река без границ”,  au fost blocați la trecerea de pe Nistru în satul Gura-Bâcului unde li s-a cerut să șteargă toate imaginile filmate.

După ce în 24 februarie trupele ruse au atacat Ucraina, jurnaliștii au mers pe front și s-au aflat chiar în mijlocul bombardamentelor unde au surprins o mulțime de suferință. Cei doi au relatat despre dezastrul lăsat în Irpin, de forțele armate ruse, care au deținut controlul asupra orașului din apropierea capitalei ucrainene timp de câteva săptămâni. 

Viorica a mers în mai multe localități afectate de bombardamente, unde a filmat ororile invaziei ruse în țara vecină. Pe 5 aprilie, jurnalista a mers în Nikolaev, un oraș devenit în ultimele săptămâni ținta mai multor atacuri, fiind distruse zeci de clădiri, iar sute de oameni uciși. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram