Război în Ucraina, ziua 126: Schimb de prizonieri și summit NATO cu participarea lui Zelenski. Bloc atacat la Nikolaev

timp liber

Noi explicații în scandalul Eurovision 2022. EBU spune că 6 țari, între care și România, s-au votat între ele

Eurovision 2022. Foto: Profimedia
20 mai 2022, ora 14:48
Distribuie:

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) vine cu noi explicații privind problemele apărute la votul din finala Eurovision 2022. Într-un comunicat, EBU detaliază motivele pentru care șase țări, inclusiv România, au fost eliminate de la vot, și spune că țările respective s-ar fi votat între ele, în cea de-a doua semifinală, potrivit Digi24.

Pe lângă România, mai este vorba despre Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, San Marino. „Patru dintre cele şase ţări s-au clasat în primele şase dintre celelalte 15 care au votat în această semifinală. O neregulă de o asemenea amploare în ceea ce privește modelul de vot al juriului este fără precedent”, mai spune EBU.

Uniunea Europeană de Radiodifuziune a dezvăluit modelele de vot din cea de-a doua semifinală a Eurovision 2022. În șase țări - Muntenegru, Polonia, România, Georgia, Azerbaidjan și San Marino - voturile juriului au fost eliminate din cauza unor modele neregulate. EBU a explicat acum ce s-a întâmplat în acea noapte.

EBU spune că a detectat un model de schimb de voturi

Într-un comunicat, EBU spune că a detectat modele de schimb de voturi între cele șase națiuni. Explică astfel procedura: „În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele șase jurii au plasat toate cinci dintre celelalte țări în Topul lor cinci (ținând cont că nu au putut vota pentru ele însele); un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6; iar ultimul dintre cele șase jurii le-a plasat pe patru dintre celelalte în Top 4 și pe al cincilea în Top 7. Patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat”.

„Motivul pentru care partenerul de vot paneuropean a fost alarmat de aceste clasamente este că cinci din șase țări implicate au fost plasate în afara primelor opt din toate cele cincisprezece țări participante rămase. În plus, patru dintre cele șase țări s-au clasat în primele șase dintre celelalte 15 țări care au votat în această semifinală. EBU a tras concluzia: „O neregulă a modelului de vot al juriului de o asemenea amploare este fără precedent”.

Pentru mai multă claritate, EBU a dezvăluit și rezultatele semifinalelor juriului fără ca voturile celor șase națiuni să fie luate în considerare. Puteți vedea acest rezultat mai jos, cele șase țări fiind evidențiate cu roșu.

EBU a publicat, de asemenea, voturile originale ale celor șase țări. În aceste rezultate, se vede cum și-au acordat voturile între ele.

Ediția din acest an a concursului Eurovision a fost marcată de controversa iscată de anunțul EBU, de la finalul competiției, în care menționa că au fost descalificate juriile din țase țări, după ce ar fi fost observate nereguli, și le-a înlocuit cu un „agregator” de scoruri. 

În replică, Televiziunea Română a denunțat o schimbare a regulilor în timpul jocului și a precizat că acordase maximum de puncte Republicii Moldova, nu Ucrainei, așa cum s-a anunțat în finala la Torino.

TV8.md reamintește că Orchestra Kalush a câștigat concursul Eurovision 2022 pe 14 mai. După prestația sa din finală, solistul trupei Oleg Psyuk a făcut apel la salvarea lui Mariupol și a soldaților ucraineni blocați în Mariupol și uzina Azovstal.

„Vă rugăm să ajutați Ucraina, Mariupol. Ajutați Azovstal chiar acum!”, a transmis solistul grupului, Oleh Psiuk, în ovațiile publicului de la Torino. De asemenea, la finalul show-ului a fost transmis mesajul „Slava Ukraini”, tot în ovațiile publicului, scrie alephnews.ro.

Deși internauții au recționat și au cerut descalificarea acestora, trupa nu a fost descalificată.

Reprezentanții Ucrainei la Eurovision, Kalush Orchestra, nu au fost descalificați pentru declarația despre Azovstal, deoarece declarația lor nu a fost considerată a fi „de natură politică”, potrivit unui reprezentant al Eurovision, potrivit presei din Germania.

Membrii trupei au anunțat că au decis să scoată la licitație trofeul concursului, iar banii câștigați să îi doneze unui fond de caritate pentru a ajuta Ucraina. Anunțul a fost făcut de către liderul grupului, Oleg Psyuk, potrivit Ukrinform.

În ceea ce privește alegerea licitației și suma pentru care trupa intenționează să vândă statueta Eurovision 2022, liderul grupului a menționat că urmează să decidă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki a promis că anul viitor Eurovision va fi organizat la Mariupol.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/VIDEO/ Emoționant până la lacrimi! Kalush Orchestra a lansat videoclipul piesei „Stefania”, câștigătoarea Eurovision

15 mai 2022, 12:05

Kalush Orchestra intenționează să scoată la licitație trofeul Eurovision 2022: Banii vor fi donați Ucrainei

16 mai 2022, 09:05

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram