Război în Ucraina, ziua 221: Mesaj optimist de la Zelenski și cadou din Germania. UE: "Rusia e pe cale să piardă"

timp liber

/HOROSCOP/ Berbecii trebuie să evite eforturile exagerate, iar Fecioarele să nu uite de nevoile sufletului

20 septembrie 2022, ora 08:30
Distribuie:

Capricornii ar fi cazul să-și păstreze demnitatea intactă în orice situație, dar nu la nivel superficial.

Horoscop Berbec – 20 septembrie 2022: Ar fi frumos să fii mai pașnic astăzi, inclusiv față de propria persoană, să eviți eforturile exagerate, dar și agitația. Este o zi potrivită ca să te așezi strâmb și să judeci drept tot ceea ce crezi că nu e în regulă în existența ta.

Horoscop Taur – 20 septembrie 2022: Ai tot sprijinul necesar pentru a ajusta acele domenii din viața ta care nu-ți sunt pe plac. Mai întâi, trebuie să-ți pregătești o strategie pe care să o îmbunătățești pe parcurs. 

Horoscop Gemeni – 20 septembrie 2022: Este un moment bun pentru a te întoarce cu fața la tine și a-i lăsa pe cei din jur în pace, să se ocupe de problemele lor. Poți descoperi calități personale pe care nu le-ai mai folosit demult sau niciodată. 

Horoscop Rac – 20 septembrie 2022: Chiar dacă vezi în jur reacții nepotrivite, inclusiv opoziție sau condamnarea unor gesturi de-ale tale, ar fi bine să-ți vezi de treburile tale, nestingherit. Până la urmă, nu e nevoie să te înțeleagă sau să te aprobe toți. 

Horoscop Leu – 20 septembrie 2022: Sunt posibile unele turbulențe provocate de persoane care obișnuiesc să-și bage nasul unde nu le fierbe oala. Ai nevoie doar să fii tu însuți, nobil și generos, ca să nu te lași influențat de astfel de preocupări inutile.

Horoscop Fecioară – 20 septembrie 2022: Ai multe dorințe intense, cauți soluții pentru a le vedea realizate și e bine așa, cu condiția să nu fie singura ta preocupare. Este bine să nu uiți de nevoile sufletului, în toată această agitație zilnică. 

Horoscop Balanță – 20 septembrie 2022: Poate că nu vei înțelege mare lucru din replicile sau gesturile unora dintre cei din jur, dar nici nu e cazul să-ți bați capul prea mult. Tu îți ordonezi propria lume și ar fi bine să-ți dai seama ce implicații are acest lucru. 

Horoscop Scorpion – 20 septembrie 2022: Există mai multe surse de nemulțumire, dar ar fi bine să nu le lași să te ia în stăpânire, nici măcar pe cele mai sensibile dintre ele, de exemplu cele provocate de cei dragi. Până la urmă, ești responsabil doar pentru propriile fapte. 

Horoscop Săgetător – 20 septembrie 2022: Cel mai bun lucru pe care-l poți face este să îți menții încrederea în propria viziune asupra vieții și oamenilor, ca să reziști oricărui asalt venit de la cei din jur care nici nu te înțeleg, nici nu te cunosc. 

Horoscop Capricorn – 20 septembrie 2022: Ar fi cazul să-ți păstrezi demnitatea intactă în orice situație, dar nu la nivel superficial, solicitând privilegii care să te situeze deasupra altora. Demnitatea nu se păstrează cu mai mulți bani sau mai multe bunuri materiale.

Horoscop Vărsător – 20 septembrie 2022: Este un moment bun să-ți revizuiești atitudinea față de propria viață și propriile probleme, ca să descoperi câte dintre ele sunt provocate doar de tine și de propriile atitudini greșite. 

Horoscop Pești – 20 septembrie 2022: Anumite decizii pot fi regândite și reformulate, în special cele în legătură cu care ai avut cele mai multe îndoieli. Numai că este necesar să fii corect până la capăt cu toți cei implicați.

Sursa: Libertatea

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

timp liber

Ziua internațională a cafelei: Cele 7 etape în procesul de realizare a lichidului revigorant

01 octombrie 2022, ora 12:03
Distribuie:

Ziua internaţională a cafelei este marcată, în fiecare an, în 1 octombrie, fiind dedicată cafelei şi iubitorilor acestei savuroase băuturi, dar şi milioanelor de oameni implicaţi în lungul proces de producere a acesteia, de la fermieri la specialiştii în prăjirea cafelei şi de la cei care o prepară la proprietarii magazinelor de cafea.

Însă, Ziua internaţională a cafelei marchează şi momentul în care toţi cei implicaţi în procesul de producere a cafelei - de la fermier şi până la consumator - trebuie să se concentreze pe o serie de activităţi de îmbunătăţire continuă pentru un viitor al cafelei. Există şapte etape în procesul de realizare a cafelei, pornind de la boaba de cafea şi până la lichidul revigorant din ceaşcă: culegerea boabelor de cafea, apoi, spălarea, uscarea, separarea boabelor în funcţie de mărime şi calitate, prăjirea acestora, degustarea cafelei propriu-zise (cupping coffe) pentru evaluarea profilului de aromă al acesteia în funcţie de dulceaţă, aciditate, senzaţia produsă în cavitatea bucală, echilibru şi aromă, şi în cele din urmă, savurarea unei cafele. Pentru fiecare dintre aceste etape există persoane special instruite, fiecare cu propria sa expertiză, care joacă un rol extrem de important în producerea cafelei, scrie Agerpres.

Cafeaua se confruntă, în prezent, cu o problemă dramatică, întrucât preţurile pe care producătorii le primesc sunt cu peste 30% sub media ultimilor zece ani, ameninţând mediul de viaţă al fermierilor şi al familiilor lor.

În 2020, criza preţurilor cafelei a fost agravată de pandemia de COVID-19 şi, ca atare, există nu numai o ameninţare serioasă privind mijloacele de trai ale fermierilor de cafea de astăzi, ci şi un risc dramatic al viitorului cafelei, cu un număr tot mai mare de tineri din fermele producătoare de cafea care pleacă din "afacerea familiei" către alte zone şi locuri de muncă pe care le consideră progresiste şi mai profitabile pentru viitorul lor. Mai mult, femeile antreprenoare au fost afectate în mod disproporţionat de aceste provocări, în special în ţările producătoare.

Prima Zi internaţională a cafelei dedicată atât producătorilor, cât şi iubitorilor de cafea, a fost marcată în 1 octombrie 2015, şi a coincis cu cea de-a 115-a sesiune a Consiliului Internaţional al Cafelei (ICC) şi cu primul Forum global al cafelei (GCF), desfăşurat în cadrul Expo Milano (1 mai-31 oct. 2015), un eveniment la care au participat peste 150 de state. Decizia privind stabilirea unei zile internaţionale dedicate cafelei a fost luată de statele membre ale OIC, în martie 2014.

Organizaţia Internaţională a Cafelei a fost înfiinţată în 1963, la Londra, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite, deoarece cafeaua verde neprăjită avea o mare importanţă economică şi era una dintre cele mai tranzacţionate mărfuri agricole din lume. OIC administrează Acordul internaţional privind cafeaua (ICA), un instrument important în ceea ce priveşte dezvoltarea cooperării. Primul Acord a intrat în vigoare în 1962 pentru o perioadă de cinci ani. Alte acorduri au fost semnate în 1968, 1976, 1983, 1994 şi 2001. Cel mai recent Acord a fost adoptat de Consiliu în septembrie 2007 şi a intrat în vigoare la 2 februarie 2011. La data de 4 februarie 2020, Organizaţia Internaţională a Cafelei număra 49 de membri, respectiv 43 de ţări membre exportatoare şi 6 ţări membre importatoare (inclusiv Uniunea Europeană).

Etiopia este considerată a fi locul de naştere al arborelui de cafea şi al culturii de cafea. Astăzi, arborele de cafea este cultivat în peste 70 de ţări, în principal în America Latină, Asia de Sud şi Sud-Est, precum şi în Africa.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram