Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

politic

Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova: Despre ce a discutat Bolea cu ambasadorul UE

20 septembrie 2022, ora 20:49
Distribuie:

Uniunea Europeană va sprijini procesul de reforme structurale în sectorul agricol, dar și proiectele ce vizează sporirea competitivității în agricultură, modernizarea zonelor rurale, promovarea tehnologiilor noi și crearea infrastructurii de piață modernă. O spune ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, în urma unei întâlniri pe care a avut-o marți, 20 septembrie, cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea.

Aceștia au discutat despre prioritățile sectoriale curente și cele pe termen mediu.

Potrivit lui Bolea, Ministerul este în proces de elaborare a unui șir de inițiative și reforme, pentru a asigura o dezvoltare durabilă a sectorului agroalimentar și a zonelor rurale.

„Suntem recunoscători pentru majorarea de către UE, pentru un an, a contingentelor tarifare la exportul a 7 produse agricole RM pe piața UE. În continuare, suntem interesați în finalizarea procesului decizional pentru autorizarea exportului produselor moldovenești de origine animală pe piața UE. Pentru a dezvolta și elabora viziuni comune de dezvoltare și consolidare a sectorului agroalimentar și a spațiului rural, desfășurăm ample procese consultative cu agricultorii din raioanele țării. 

Totodată, în actuala situație privind interzicerea Federației Ruse de a realiza importul de produse vegetale din țara noastră, suntem preocupați întru elucidarea tuturor circumstanțelor pentru a nu lăsa loc de neclarități și incertitudini.În același context, suntem în proces de identificare a noilor piețe de desfacere”, a menționat Vladimir Bolea, potrivit unui comunicat al MAIA.

Părțile au discutat și oportunitățile de oferire a sprijinului UE pentru formularea, revizuire și armonizarea legislației naționale din sectorul agroalimentar cu normele comunității europene. 

Bolea a mai spus că Ministerul este antrenat în exerciții de modificare a regulamentului de subvenționare și identifică soluţii pentru a încuraja activitatea agricolă.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Banca Mondială va acorda sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului zootehnic: Cine va putea beneficia

20 septembrie 2022, 19:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Prima ședință a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană după ce am devenit țară candidată la UE: Subiectele discutate

04 octombrie 2022, ora 18:24
Distribuie:

Comisia guvernamentală pentru integrare europeană s-a întrunit în ședință pentru a evalua gradul de implementare a reformelor și a stabili acțiunile ce urmează a fi realizate în viitorul apropiat. Este prima ședință a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

„Ne aflăm aici pentru a revitaliza formatul comisiei și pentru a aranja procesele ce țin de Guvern, autorități și toți factorii responsabili care participă la negocieri. O serie de acțiuni au fost făcute deja pe platforma prezidențială a Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. Un lucru este cert: de noi depinde viteza cu care ne vom mișca în implementarea tuturor punctelor și atingerea valorilor care ne-au motivat să depunem cererea de integrare europeană”, a declarat Natalia Gavrilița, în debutul ședinței. 

Pe ordinea de zi au fost incluse mai multe subiecte, printre care analiza implementării Planului de acțiuni propus de Comisia Europeană, confirmarea Agendei de asociere pentru 2021-2027, care urmează a fi adoptată în luna decembrie, și crearea a 35 de grupuri de lucru responsabile de ajustarea legislației naționale la cea europeană. 

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că, în ceea ce privește Planul de acțiuni pentru implementarea celor 9 măsuri propuse de CE, se înregistrează un progres vizibil în punerea în operă a măsurilor. 

„În anumite cazuri se atestă o ușoară întârziere în realizarea acțiunilor, dar cele mai multe dintre ele sunt înfăptuite și doar se așteaptă publicarea acestora în Monitorul Oficial”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Membrii comisiei au vorbit și despre progresul înregistrat de autorități în procesul de creștere a capacității instituțiilor, prin suplinirea cu personal responsabil de planificarea, elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice, astfel încât să corespundă standardelor UE.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Decizie istorică! Consiliul European a acordat Moldovei și Ucrainei statut de candidat pentru aderarea la UE

23 iunie 2022, 21:06

Realizările MAEIE, după un an de mandat. Popescu: „Cea mai istorică e obținerea statutului de candidat la UE”

08 august 2022, 11:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram