Război în Ucraina, ziua 122: Atac masiv cu rachete. Rușii au intrat în Lisiceansk, iar Severodonețkul e complet ocupat

externe

Zelenski: „Războiul va fi sângeros, dar nu poate fi încheiat decât prin căi „diplomatice”. Ce spune de negocieri

21 mai 2022, ora 13:43
Distribuie:

Războiul din Ucraina nu poate fi încheiat doar prin mijloace „diplomatice”, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de BBC. Liderul de la Kiev a precizat că „războiul va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie”, scrie Digi24.

„Cu siguranţă vor avea loc discuţii între Ucraina şi Rusia. Nu ştiu în ce format: cu intermediari, fără ei, într-un cerc mai larg, la nivel prezidenţial. Sunt lucruri pe care nu le putem atinge decât la masa negocierilor. Vrem ca totul să revină, însă Rusia nu doreşte”, a adăugat Zelenski, fără a oferi mai multe detalii.

Cu toate acestea, președintele ucraineanu susține că rezultatele acestor discuţii, al căror subiect poate varia „în funcţie de momentul întâlnirii trebuie să fie corecte pentru Ucraina”.

Referindu-se la un document privind garanţiile de securitate ale Ucrainei, el a afirmat că acesta va fi semnat de „prietenii şi partenerii Ucrainei, fără Rusia”, în timp ce în paralel va avea loc „o discuţie bilaterală cu Rusia”.

El a amintit de asemenea că a pus o condiţie pentru continuarea discuţiilor ca soldaţii ucraineni retraşi în complexul metalurgic Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, să nu fie ucişi de armata rusă.

Trupele ruse „au dat posibilitatea, au găsit o modalitate ca aceste persoane să iasă în viaţă” din Azovstal, a adăugat el. 

„Cel mai important lucru pentru mine este să salvez cât mai mulţi oameni şi militari".

Pe 17 mai, un consilier al preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a indicat că declarat dintre Moscova şi Kiev sunt „în pauză”, considerând că Moscova nu arată nicio „înţelegere" a situaţiei.

A doua zi, Kremlinul a acuzat Ucraina de o „absenţă totală a dorinţei” de a negocia cu Rusia pentru a pune capăt invaziei Ucrainei. Deși au avut loc mia multe runde ne negocieri între cele două delegații, nu s-a ajuns la niciun numitro comun, sau rezultat concret.

Ultima întâlnire dintre şefii delegaţiilor Vladimir Medinski de partea rusă şi David Arakhamia pentru Ucraina  a avut loc în 22 aprilie, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram