Război în Ucraina, ziua 126: Schimb de prizonieri și summit NATO cu participarea lui Zelenski. Bloc atacat la Nikolaev

externe

Condiția Ungariei privind Moldova. Eurodeputat: „Orban nu ratează nicio ocazie de a-şi afișa servilismul faţă de Putin”

21 iunie 2022, ora 16:00
Distribuie:

Eurodeputatul român, Eugen Tomac, a venit cu o reacție după ce prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a cerut ca Republica Moldova și Ucraina să obțină statutul de țară candidat la UE, la care aspiră, concomitent cu Georgia și Bosnia, condiție greu de îndeplinit. „Orban nu ratează nicio ocazie de a-şi afișa servilismul faţă de Putin”, a afirmat Tomac.

„Să vii cu doar trei zile înainte de ședința decisivă a Consiliul European și să impui condiții nerealiste pentru acordarea Republicii Moldova și Ucrainei a statutului de candidat la Uniunea Europeană arată cât de mult urăști proiectul european pe care îl și subminezi din interior. În schimb, la Kremlin, probabil, i se pregătește o mare decorație pentru acest rol jucat tot mai activ.

Faptul că autoritățile de la Budapesta anunță că susțin oferirea perspectivei europene pentru Republica Moldova și Ucraina doar la pachet cu Bosnia și Herțegovina, dar și Georgia, este dovada cea mai clară că Guvernul maghiar este mai aproape de realitatea proiectată de Moscova decât cea văzută de restul Europei”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

TV8.md reamintește că Ungaria este de acord ca Ucraina și Republica Moldova să obțină statut de candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar impune condiții. Premierul Viktor Orban a cerut ca cele două țări să obțină acest statut concomitent cu Georgia și Bosnia.

Despre anunțul lui Orban a scris presa maghiară, în ajunul summitului Consiliului Europei de la Bruxelles, în cadrul căruia este așteptată o decizie legată de cererile depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia. 

Condiția impusă de premierul ungar este greu de acceptat, dat fiind că Georgia este considerată țară îndepărtată de perspectiva europeană, iar Comisia Europeană a sugerat autorităților de la Tbilisi să găsească un consens politic, iar Bosnia este măcinată de tensiuni interetnice alimentate de Serbia și Rusia. 

Între timp, președintele Consiliului European cere liderilor UE să ofere statut de țări candidate la aderare Ucrainei și Republicii Moldova. 

Se întâmplă după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a dat undă verde celor două state, dar a cerut, în schimb reforme, iar Georgiei i-a oferit perspectivă europeană.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram