Război în Ucraina, ziua 126: Schimb de prizonieri și summit NATO cu participarea lui Zelenski. Bloc atacat la Nikolaev

externe

Litvinenco, după discuția cu Schinas: „Avem toate ingredientele necesare unui stat pe cale de a deveni membru al UE”

21 iunie 2022, ora 16:15
Distribuie:

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, și procurorul general interimar, Dumitru Robu, efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, în ajunul zilelor în care se va decide dacă se va acorda statutul de țară candidat la UE Republicii Moldova. Litvinenco a avut o întrevedere cu vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Potrivit ministrului, oficialul european a asigurat că avem foarte mulți prieteni în rândul membrilor Uniunii Europene, iar o susținere atât de mare din partea statelor UE, cum este pentru Republica Moldova, nu a văzut demult. Mai mult, a menționat că este meritul reformelor inițiate și a curajului manifestat de până acum de către actuala guvernare.

„Din spusele domnului Schinas, avem toate „ingredientele” necesare unui stat pe cale de a deveni membru al UE, iar accentul se va pune pe reforma justiției și rezultatele concrete obținute în lupta cu corupția”, a subliniat Sergiu Litvinenco.

Ministrul Justiției l-a informat pe vicepreședintele Comisiei Europene despre reforma sistemică a justiției pe care am început-o, pre-vetting, reforma Curții Supreme de Justiție, modificările legislative care vor permite condamnarea în lipsă a celor care fug de justiție, dar și aplicarea mecanismului de confiscare extinsă a averilor obținute ilegal.

Înaltul oficial a remarcat dorința noastră sinceră de a schimba lucrurile în sistemul de justiție, de a recăpăta încrederea cetățenilor noștri în actul de justiție și în instituțiile din Republica Moldova.

În contextul discuției, Margaritis Schinas a reiterat aprecierea UE față de solidaritatea și generozitatea de care dă dovadă țara noastră, găzduind și ajutând un număr foarte mare de refugiați din Ucraina. Acesta a declarat că este un susținător puternic al Republicii Moldova și în curând va întreprinde o vizită în țara noastră.

„Vom depune toate eforturile pentru a parcurge pașii, propuși de Comisia Europeană în Opinie, în special în partea ce ține de investigarea cauzelor de corupție, confiscarea averilor obținute ilegal. Vom continua să oferim expertiza anticorupție pentru proiectele de acte normative în eforturile noastre de a preveni ulterioare acte de corupție”, a spus directorul CNA, Iulian Rusu.

Șeful CNA și-a exprimat aprecierea pentru deschiderea fără precedent a colegilor din cadrul instituțiilor UE și a statelor membre. 

„Mizăm pe suport în investigarea cauzelor de corupție cu implicarea altor state, inclusiv schimbul de informații, tactici de investigare și sechestrarea activelor aflate în afara țării”. În același context, Iulian Rusu a reiterat importanța istorică a Opiniei Comisiei Europene privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE și a mulțumit pentru susținerea și suportul oferit de Comisia Europeană în parcursul European al Republicii Moldova. 

Mai multe subiecte de actualitate și aspecte ce țin de sectorul justiției și luptă contra corupției au fost discutate în cadrul întrevederilor din 20 iunie cu Luc Devigne, director general adjunct al Serviciului European de Acțiune Externă (EEAS), Olivier Onidi, director general adjunct al Departamentului pentru Migrație și Afaceri Interne (DG HOME), Maciej Popowski, director general al Direcției Generale pentru Vecinătate și Negocieri privind Extindere (DG NEAR) și Didier Reynders, comisar European pentru Justiție.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram