Război în Ucraina, ziua 221: Mesaj optimist de la Zelenski și cadou din Germania. UE: "Rusia e pe cale să piardă"

politic

/FOTO/ Președinta, la discuții cu liderii Slovaciei și Kazahstanului: Subiectele abordate

21 septembrie 2022, ora 22:22
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut întrevederi cu omologul său kazah, Kassym-Jomart Tokayev, la sediul ONU din New York, dar și cu președinta Republicii Slovace, Zuzana Čaputova. Cu fiecare, a discutat subiecte de interes comun de pe agenda bilaterală.

Sandu a menționat că țara noastră este deschisă spre o cooperare mai largă cu Kazahstanul în sectoarele economic, energetic și agricol.

La fel, a salutat decizia Kazahstanului de a aprofunda relațiile bilaterale, prin transformarea misiunii diplomatice de la Chișinău din Consulat General în Ambasadă.

Cu președinta Slovaciei a vorbit despre consolidarea relațiilor moldo-slovace și despre situația de securitate din regiune.

Șefa statului i-a mulțumit președintei Čaputova pentru ajutorul umanitar primit de țara noastră în primăvară pentru a gestiona criza refugiaților din Ucraina. 

Totodată, și-a exprimat recunoștința pentru susținerea de către Slovacia a demersului european al țării noastre, dar și pentru asistența primită, de-a lungul anilor, prin intermediul Agenției slovace pentru cooperare și dezvoltare internațională, „Slovak Aid”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Sandu a cerut retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană: „Ne încalcă neutralitatea și cresc riscurile de securitate”

21 septembrie 2022, 21:09

Președinta, de la tribuna ONU: „Condamnăm mobilizarea suplimentară de trupe, anunțată de Rusia”. Discursul integral

21 septembrie 2022, 21:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Mesajul președintei, la Ziua Națională a Vinului: „Industria vinicolă din țara noastră are viitor”

01 octombrie 2022, ora 18:41
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la inaugurara sărbătorii Ziua Națională a Vinului. Șefa statului și-a exprimat admirația și recunoștința pentru toți cei care muncesc în această industrie în Moldova.

„Un sfert de milion de oameni ce duc departe în lume bunul nume al țării noastre - și pentru partenerii de dezvoltare care sprijină dezvoltarea și modernizarea sectorului”, a spus Maia Sandu. 

Președinta a vorbit despre mândria pe care a trăit-o atunci când, în 2022, un vin moldovenesc a fost declarat cel mai bun de pe mapamond, într-o competiție cu alte 5000 de vinuri din întreaga lume. 

„Republica Moldova este, de altfel, cea mai premiată țară din Europa de Est la concursurile vinurilor de calitate, cu 1200 de medalii câștigate doar într-un an, dintre care aproape jumătate sunt de aur. Este dovada calității muncii și talentului vinificatorilor noștri, industria vinului fiind exemplul viu și concludent când o criză poate fi transformată în oportunitate, iar o catastrofă - într-o revoluție a calității, într-o cale nouă spre rezultate și succes”, a subliniat Maia Sandu.

În cadrul evenimentului, președinta Maia Sandu a înmânat unei vinării din țară premiul mare pentru performanțe în domeniu. 

„M-am bucurat totodată să văd, în Piața Marii Adunări Naționale, multe afaceri mici și crame de familie, prin care arta de a face vin este transmisă noilor generații. Semn că industria vinicolă din țara noastră are viitor”, a mai spus șefa statului.

Pregătirile pentru Ziua Vinului, pe ultima sută de metri. „Fiecare vinificator așteaptă sărbătoarea mai mult decât Anul Nou”

30 septembrie 2022, 17:09

„Ziua Națională a Vinului” revine după doi ani de pauză. Evenimentul reunește în PMAN peste 70 de vinării din țară

01 octombrie 2022, 07:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram