Război în Ucraina, ziua 126: Schimb de prizonieri și summit NATO cu participarea lui Zelenski. Bloc atacat la Nikolaev

timp liber

Povestea salvatorului din Mariupol: „Cel mai mult mă temeam să văd trupul unui copil mort”

Foto: Facebook/ Mihail Purișev
22 mai 2022, ora 14:30
Distribuie:

În Ucraina, bombele, rănile și moartea au devenit parte din viața de zi cu zi. Ferocitatea luptelor se simte mai ales în orașul-port Mariupol. Combinatul Azovstal a fost aproape complet distrus de soldații lui Putin, iar cartierele rezidențiale sunt în ruine și creează un peisaj apocaliptic. Printre cei care au reușit să fugă din Mariupol este și Mihail Purișev. Cu toate acestea, Mihail a refuzat să-și lase oamenii în urmă și a continuat să aducă în orașul bombardat ajutoare de urgență, relatează Digi24.

Mihail Purișev este cel care a reușit să intre de șase ori în Mariupol pentru a ajuta la evacuarea civililor. A reușit să scape cu viață, salvând alți 200 de oameni, deși duba lui a fost aproape distrusă.

„Știam că orașul era sub asediu. Știam că nimeni nu intra acolo. Dar angajații mei erau acolo. Le-am promis că voi ajunge la ei, că le voi aduce ajutoare și îi voi scoate de acolo”, a declarat Mihail Purișev.

El a povestit că a strâns bani împreună cu prietenii lui pentru a cumpăra mașina, pe care a încărcat-o cu ajutoare și a vopsit-o, pentru a fi ușor de reperat.

„Totul a decurs simplu și rapid. (...) La un moment dat am trecut de ultimul punct de control ucrainean din Orihiv. M-am întâlnit cu războiul, mine, tancurile arse, toate ororile pe care le vezi... Aveam două Biblii aici și două aici. Totuși, îmi era frică... Dar am mers mai departe”, a povestit bărbatul.

„Aveam o afacere în Mariupol. Un club. Cea mai mare parte era la subsol. Avea tavane din beton, așa că l-am transformat în adăpost antiatomic. Aveam un grătar, așa că puteam găti mâncare și fierbe apă. Glumeam că era un adăpost antiatomic de cinci stele”, a mai spus el.

Purișev a povestit că mașina a fost lovită de mai multe ori, dar nimeni nu a fost rănit.

„Îmi dau lacrimile când îi văd pe copii plângând, când îi văd speriați. Sper că Dumnezeu îi va salva. Este îngrozitor. Pur și simplu oribil. Vom face tot ce putem. E cumplit. Nu pot scăpa de acele imagini. Lucrul de care mă temeam cel mai mult era să văd trupul unui copil mort. Asta m-a speriat cel mai tare”.

„Ori de câte ori vedeam mai mulți oameni morți pe stradă, mă uitam mereu în altă parte. Copiii au un loc special în viața mea. Sunt tatăl a patru copii. Dacă aș fi văzut un copil mort, probabil că m-aș fi prăbușit”, afirmă bărbatul, care adaugă că în dubă transportă copii, femei însărcinate, mame.

„A fost îngrozitor. Am trecut pe lângă mine și tancuri. Erau o mulțime de manechine - adică oameni morți. Le-am spus (copiilor – n.r.) că sunt manechine. Dar în realitate erau... cadavre”, a povestit Varvara refugiată din Mariupol.

„În prima mea călătorie am fost singurul. Dar a treia oară am stat la coadă la punctul de control timp de 40 de minute. Un adevărat ambuteiaj. Atât de mulți au vrut să ajute la evacuarea oamenilor... Singurul lucru pe care l-a reușit Putin a fost să arate lumii întregi cine sunt ucrainenii și ce este Ucraina. Oamenii s-au unit”, a mai povestit bărbatul.

„Voluntarii au scos mii de oameni din oraș cu mașinile lor. Mulți dintre ei nu s-au mai întors. Unii au trecut cu mașina pe lângă mine, alții au fost prinși în schimburi de focuri noaptea. Sunt ucraineni obișnuiți, oameni obișnuiți."

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram