Război în Ucraina, ziua 279: Alertă aeriană și reuniune NATO în România. Risc de o nouă pană uriașă de curent în R. Moldova

/DOC/ Mariana Rață a câștigat procesul cu Cristian Rizea. Ex-deputatul, obligat să dezmintă minciunile despre jurnalistă

22 iunie 2022, ora 12:39

Jurnalista TV8, Mariana Rață, a câștigat procesul de judecată cu fostul deputat român, condamnat penal pentru acte de corupție, Cristian Rizea. Penalul, care a fugit din România și s-a refugiat la Chișinău, a fost obligat de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, să dezmintă minciunile despre jurnalistă și să prezinte scuze publice pentru răspândirea informațiilor false despre aceasta.

„Se obligă Cristian Mihai să dezmintă informația falsă și defăimătoare, care lezează onoarea, demnitatea și reputația profesională a reclamantei Mariana Rață”, se arată în decizia instanței.

Rizea trebuie să dezmintă minciunile lansate în toamna anului trecut, pe Instagram și pe canalul său de Youtube, dar și să șteargă postările vechi despre realizatoarea emisiunilor „Cutia Neagră” și „Cutia Neagră PLUS”. Totodată, penalul fugar urmează să îi achite jurnalistei prejudicii morale în sumă de 1 leu.

„Noi am cerut despăgubire 1 leu pentru că scopul nostru nu a fost sa câștigăm bani, ci să cerem penalizarea acestui gen de atacuri la persoană, denigrări și defăimări. În plus, Rizea este condamnat penal în România pentru delapidări de fonduri și nu mi-aș fi dorit ca acesta sa plătească despăgubirile din bani fraudați. Cel mai important e să se execute decizia de judecată pe partea de a-și cere scuze. Or neexecutarea deciziei de judecată implică sancțiuni mult mai dure”, a explicat jurnalista Mariana Rață. 

Cristian Rizea urmează să îi achite Marianei Rață și cheltuieli de judecată în mărime de 776 de lei și 15 bani. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel în decurs de 30 de zile. 

Jurnalista Mariana Rață i-a transmis lui Cristian Rizea o cerere prealabilă de chemare în judecată în septembrie 2021, după ce cetățeanul român a făcut afirmații defăimătoare în adresa ei, prin intermediul conturilor sale de Instagram și Youtube.

„În fapt, la data de 8, 9 și 10 septembrie 2021, cetățeanul Mihai Cristian Rizea, acționând cu rea- credință, a publicat pe contul său de Instagram și Youtube, mai multe poze și video prin care aduce învinuiri și comunică fapte false, în adresa jurnalistei Mariana Rață – Vremea, precum că aceasta ar fi implicată în anumite raporturi personale de ordin amoros co o persoană controversată conform opiniei publice, inclusiv folosindu-se în adresa acesteia injurii”, se menționează în cererea prealabilă.

Totodată, jurnalista TV8 a scris și o plângere la poliție în care a solicitat „constatarea faptei contravenționale comise de către cetățeanul Mihai Cristian Rizea, sub formă de injurie și calomnie”.

/VIDEO/ Jurnaliști TV8, agresați la protestul Partidului Șor: „Am fost îmbrâncit și lovit cu pumnul în spate”
/VIDEO/ Jurnaliști TV8, agresați la protestul Partidului Șor: „Am fost îmbrâncit și lovit cu pumnul în spate”
Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
Ambasador: Probabilitatea unei invazii ruse este scăzută acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina
/VIDEO/ Ambasador: Probabilitatea unei invazii ruse este scăzută acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina
Republica Moldova, „o preocupare foarte specială” pentru România. Iohannis: „Discutăm cu aliații pentru a găsi căi de a-i ajuta”
Republica Moldova, „o preocupare foarte specială” pentru România. Iohannis: „Discutăm cu aliații pentru a găsi căi de a-i ajuta”

/VIDEO/ Recordul stabilit de NASA: O navă destinată oamenilor a ajuns la cea mai mare distanță de Pământ

29 noiembrie 2022, ora 12:01

Capsula Orion a agenţiei spaţiale americane a atins o etapă importantă în misiunea sa demonstrativă din jurul Lunii. 

Luni, aceasta s-a deplasat la aproximativ 430.000 km dincolo de Pământ - cea mai mare distanţă parcursă vreodată de o navă spaţială destinată transportului de oameni, scrie BBC, potrivit Mediafax.

Nava nu are echipaj, dar, dacă va finaliza zborul actual fără incidente, astronauții vor fi prezenţi la următoarea lansare, peste doi ani.

NASA plănuieşte o serie de misiuni din ce în ce mai complexe cu Orion. Acestea fac parte din programul Artemis al agenţiei, care urmăreşte să readucă oameni pe suprafaţa Lunii după o pauză de 50 de ani.

Etapa de luni marchează punctul de mijloc al misiunii.

Orion a transmis câteva înregistrări video spectaculoase ale călătoriei sale.

Capsula a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida la 16 noiembrie, într-o misiune de 26 de zile menită să îi testeze sistemele şi să se asigure că este sigură pentru a transporta astronauţi.

Orion este purtată în spaţiu de un modul de servicii furnizat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Acest vehicul încorporează propulsoarele mari necesare pentru a face manevrele.

Săptămâna trecută, modulul ESA a efectuat două aprinderi cheie ale motoarelor pentru ca Orion să intre pe orbită în jurul Lunii. Respectiva orbită se numește "îndepărtată" deoarece traiectoria îl duce pe Orion la mare distanță de suprafața Lunii (61.000 km; 38.000 mile) şi "retrogradă" deoarece trimite capsula în direcţia opusă direcției de deplasare a corpului lunar.

Va fi nevoie de alte două manevre în zilele următoare pentru a pune capsula pe traiectoria corectă pentru a se întoarce acasă.

Nava spațială urmează să amerizeze în Oceanul Pacific, în largul oraşului San Diego, pe 11 decembrie.

Recordul anterior pentru cel mai îndepărtat punct atins de o navă spațială cu echipaj uman a fost stabilit de misiunea Apollo-13 în aprilie 1970. Aceasta a ajuns la 400.171 km de Pământ, în timp ce echipajul său se lupta să se întoarcă acasă în urma unei explozii a modulului de serviciu al capsulei.

Prima misiune Artemis cu echipaj este programată în prezent pentru sfârşitul anului 2024. Un zbor Orion, în cadrul căruia astronauții vor coborî, de asemenea, pe suprafața lunară, ar putea avea loc încă din 2025 sau 2026.

/VIDEO/ Nava spațială Artemis a ajuns la Lună: Prima survolare a capsulei Orion
Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
/DOC/ Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram