Război în Ucraina, ziua 221: Mesaj optimist de la Zelenski, cadou din Germania și convoi atacat. UE: "Rusia e pe cale să piardă"

Sci-Tech&Media

Teleradio-Moldova ar putea avea un sediu nou în baza unui proiect de arhitectură al televiziunii din Georgia. Costul estimativ

22 august 2022, ora 16:55
Distribuie:

Compania „Teleradio-Moldova” (TRM), Radiodifuzorul Public din Georgia şi o firmă de arhitectură din Tbilisi au semnat un memorandum de înţelegere prin care TRM a dobândit un proiect de sediu şi de studiouri de radio şi televiziune, scrie trm.md

Acordul prevede transmiterea către Compania „Teleradio-Moldova”, cu titlu gratuit, de către partenerii georgieni, a proiectului după care Instituţia Publică Audiovizuală din Tbilisi şi-a construit un nou sediu.

Semnatarii memorandumului au convenit să colaboreze în vederea adaptării proiectului arhitectural la necesităţile Companiei „Teleradio-Moldova”.

„Credem că este imperios necesar ca această clădire, aceste noi spaţii să fie construite. Suntem decişi să dăm o nouă perspectivă radioteleviziunii publice, iar pentru a o face modernă şi atractivă, atât pentru ascultători şi telespectatori, cât şi pentru profesioniştii din domeniu, trebuie să-i refacem infrastructura” a declarat Vlad Ţurcanu, directorul general al Companiei „Teleradio Moldova”. 

În ultimele luni, administraţia Companiei „Teleradio Moldova” a întreprins o serie de demersuri faţă de autorităţi şi partenerii internaţionali de dezvoltare privind conjugarea eforturilor în vederea identificării fondurilor necesare pentru construcţia unei noi clădiri a radioteleviziunii publice.

„Semnarea memorandumului reprezintă o acţiune de solidaritate cu scopul de a împărtăşi experienţa noastră, este un dar din partea Georgiei pentru Republica Moldova. Ambele instituţii suntem membre active ale Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, suntem uniţi de valori comune şi avem aspiraţii comune, de aceea sprijinul şi ajutorul reciproc înseamnă un serviciu public de mass-media puternic şi, prin urmare, o societate şi un popor democratic şi liber”, a spus Tinatin Berdzenishvili, director general al Radiodifuzorului Public din Georgia.

Sediul televiziunii datează din 1958 iar cel al radiodifuziunii din 1986, beneficiind până în prezent, în mare parte, de reparaţii cosmetice. Proiectul pentru noua clădire reprezintă o soluţie modernă şi eficientă pentru a facilita procesul de organizare editorială bazat pe digitalizare şi integrare. Acesta este inspirat din cele mai bune practici şi standarde europene.

„Este pentru prima dată când televiziunea naţională iniţiază un astfel de proiect cu parteneri externi şi în special, de această dată cu Georgia. Eu cred că acest proiect va fi realizat şi va avea întreaga susţinere a Consiliului de Supraveghere şi Dezvoltare. Acest proiect vine să aducă nu numai avantaje, financiare, economice, logistice, tehnice. Avantajul principal este de a amplifica crezul angajaţilor de aici că, în sfârşit, vor avea condiţii bune de muncă şi vor avea la dispoziţie tehnologii care să le permită să-şi materializeze gândurile şi planurile de creaţie”, a menţionat Arcadie Gherasim, preşedintele Consiliului de Supraveghere şi Dezvoltare al IP Compania „Teleradio-Moldova”.

„Ceea ce facem astăzi este primul pas, noi o să ne mişcăm repede. Vreau să le spun oamenilor noştri, celor pe care i-am întâlnit în 1992 aici şi care mai sunt şi până acum aici, celor care vin că „această clădire vă aparţine”. Clădirea va fi şi pentru voi, telespectatorii noştri”, a adăugat, Corneliu Durnescu, directorul adjunct al Teleradio-Moldova şi şeful postului public de televiziune. 

Memorandumul va consolida cooperarea dintre Radiodifuzorii Publici din Georgia şi Republica Moldova, în vederea îmbogăţirii conţinutului programelor, schimbului rapid de informaţii, promovării drepturilor minorităţilor, a toleranţei, multiculturalismului şi valorilor europene. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

Sci-Tech&Media

/VIDEO/ Momentul în care o navă spațială a deviat un asteroid. NASA: „Acum pământenii pot dormi liniștiți”

27 septembrie 2022, ora 10:42
Distribuie:

Un vehicul spaţial al NASA s-a prăbuşit în mod intenţionat pe suprafaţa unui asteroid, pentru a-i devia traiectoria, în cursul unei misiuni de testare fără precedent, care ar trebui să permită omenirii să înveţe cum să se protejeze de o potenţială ameninţare viitoare, scrie AFP, citat de b1tv.

Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi. Vehiculul, mai mic decât o maşină, s-a proiectat cu o viteză de peste 20.000 de kilometri pe oră pe ţinta sa, atinsă la ora programată (23.14 GMT).

Echipele NASA, reunite la centrul de control al misiunii în Maryland, Statele Unite, au explodat de bucurie în momentul ciocnirii.

Cu câteva minute înainte, asteroidul Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Terra, a crescut treptat în imaginile spectaculoase transmise în direct de navă. S-au putut distinge clar pietricelele de pe suprafaţa sa gri, chiar înainte ca filmarea să se oprească în momentul exploziei.

„Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi”, a declarat Lori Glaze, director de ştiinţe planetare la NASA.

Dimorphos are aproximativ 160 de metri în diametru şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru planeta noastră.

Este de fapt satelitul unui asteroid mai mare, Didymos, în jurul căruia a efectuat până în prezent o rotaţie completă în 11 ore şi 55 de minute. NASA caută să reducă orbita lui Dimorphos cu 10 minute, adică să îl apropie de Didymos.

Va dura de la câteva zile până la câteva săptămâni înainte ca oamenii de ştiinţă să poată confirma că traiectoria asteroidului a fost într-adevăr modificată.

O vor face cu ajutorul telescoapelor de pe Terra, observând variaţia de strălucire luminoasă atunci când micul asteroid va trece prin faţa asteroidului mai mare.

Dacă obiectivul rămâne modest în comparaţie cu scenariile de dezastru ale filmelor ştiinţifico-fantastice precum Armageddon, această misiune de „apărare planetară”, numită DART (săgeată, în limba engleză), este prima care testează o astfel de tehnică.

Aceasta permite NASA să se antreneze în cazul în care un asteroid ameninţă să lovească Terra într-o zi.
„Cred că acum pământenii pot dormi liniştiţi, aşa cum voi face eu”, a spus Elena Adams, inginer al misiunii.Nava a călătorit zece luni de la decolarea în California.

Pentru a atinge o ţintă atât de mică, vehiculul spaţial s-a îndreptat în zbor autonom în ultimele patru ore, la fel ca o rachetă autoghidată. La trei minute după impact, un satelit de mărimea unei cutii de pantofi, denumit LICIACube şi eliberat cu câteva ore mai devreme de la bordul sondei DART, urma să treacă la 55 de kilometri distanţă de asteroid pentru a fotografia urmările impactului.

Toate aceste acțiuni au fost realizate pentru a înţelege mai bine compoziţia lui Dimorphos, reprezentativ pentru o populaţie de asteroizi destul de comuni, şi deci de a măsura efectului exact pe care această tehnică – numită impact cinetic – îl poate avea asupra lor.

Doar 40% dintre asteroizii ce măsoară peste 140 de metri în diametru – sunt cunoscuți

Aproape 30.000 de asteroizi de toate mărimile au fost catalogaţi în proximitatea Terrei (denumiţi geocrucişători, întrucât orbita lor se intersectează cu cea a Pământului).

În prezent, niciunul dintre aceşti asteroizi cunoscuţi nu ameninţă planeta noastră în următorii 100 de ani. Cu excepţia faptului că nu toţi sunt cunoscuţi încă.

Aproape toţi dintre cei care au diametre de peste 1 kilometru au fost depistaţi deja, afirmă oamenii de ştiinţă. Însă ei spun totodată că, pentru moment, sunt cunoscuţi doar 40% dintre asteroizii ce măsoară peste 140 de metri în diametru – care sunt capabili să distrugă regiuni întregi de pe Terra.

„Cea mai importantă sarcină a noastră este să îi găsim” pe cei care lipsesc, a spus Lindley Johnson, agent de apărare planetară în cadrul NASA. Cu cât sunt detectaţi mai devreme, cu atât experţii vor avea mai mult timp pentru a pune în aplicare un mijloc de a se apăra împotriva lor.

Misiunea DART este un prim pas crucial în această direcţie, potrivit lui Lindley Johnson:
„Aceasta este o perioadă foarte entuziasmantă (…) pentru istoria spaţială, şi chiar pentru istoria umanităţii”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Un asteroid care a căzut pe Pământ ar fi putut declanșa cel de-Al Treilea Război Mondial

17 martie 2022, 16:03

Un asteroid rar din metal care valorează de 70.000 de ori economia globală, surprins de NASA

29 octombrie 2020, 17:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram