/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni ocupate, Zelenski cere revolte, iar Arestovici are o prognoză

politic

Gavrilița, despre moțiunea de cenzură contra Guvernului: „Zero soluții pentru moldoveni, 100% propagandă, acuzații ridicole”

22 septembrie 2022, ora 18:56
Distribuie:

Prim-ministra Natalia Gavrilița și-a început discursul în fața Parlamentului, amintind că niciun Guvern de până acum nu a activat într-o criză atât de profundă. Aceasta a subliniat că cel mai bun titlu al moțiunii de cenzură ar fi „Zero soluții pentru moldoveni, 100% propagandă” și că moțiunea înaintată de BCS este un amestec de minciuni, acuzații ridicole, un „spectacol”.

„Într-un sistem democratic autentic, este nevoie de o opoziție competitivă, care să provoace puterea, să critice, dar nu doar de dragul criticii sau al PR-ului politic, ci pentru a pune umărul la guvernarea țării, propunând soluții care ar putea îmbunătăți viața cetățenilor care i-au trimis în Parlament.

Din păcate, noi nu avem o asemenea opoziție, iar moțiunea de cenzură la care răspund astăzi este o compilație de minciuni care nu denotă doar lipsa de idei și soluții, dar și absența unei pregătiri și competențe profesionale elementare”, a declarat Natalia Gavrilița.

Potrivit prim-ministrei, cei care au înaintat moțiunea vin cu acuzații false în adresa guvernării.

„Așa am ajuns ca în loc să muncim și să rezolvăm problemele oamenilor, trebuie să răspundem unor acuzații absurde, de multe ori false și chiar ridicole pe care opoziția ni le aduce pentru a-și face publicitate pe banii cetățenilor.

Se vede că pentru semnatarii moțiunii, spectacolul este mai important decât munca și cel mai bun titlu pentru această moțiune de cenzură ar fi zero soluții pentru moldoveni, 100% propagandă”, a precizat premierul.

Natalia Gavrilița a trecut în revistă toate acțiunile întreprinse de Guvern pentru a sprijini cetățenii în contextul creșterii prețurilor la combustibili și a inflației, generate de acestea.

„Am revizuit ajutorul social, am crescut salariul minim, salariu minim pe țara de 3000 de lei, am oferit ajutor pentru sezonul rece, am compensat tariful la gaz. Cum s-ar fi descurcat oamenii din țara noastră, dacă nu am fi putut acorda compensații iarna trecută, în mediu 3500 de lei pentru fiecare gospodărie, vom continua să acordăm sprijin. Am crescut fondul de subvenționare în agricultură cu 60 de procente. Am extins cu 40 de procente lista medicamentelor compensate și am extins lista de medicamente compensate, am dotat mai multe spitale cu utilaj medical modern și le-am asigurat cu ambulante noi”, a spus Natalia Gavrilița. 

Prim-ministra a mai spus că Executivul a întreprins toate măsurile pentru a depăși această iarnă.

„În primul rând, o astfel de situație cu prețurile internaționale nici nu a existat. Guvernul Chicu a fost primul care a introdus elementul de preț de piața pentru achiziționarea gazului, acest preț de piață generează acum prețuri mari. Noi am venit cu compensații în factură, acum venim cu un program, bazat pe venituri, dar și cheltuieli. Acum cumpărăm păcură, am cumpărat cărbune, stocăm gaze, avem programul de asigurare cu lemne. Avem un program, care prevede ce trebuie să facă fiecare instituție a statului în parte”.

Natalia Gavrilița a mai spus că „au fost făcute mai accesibile și serviciile publice, au fost reduse prețurile la pașapoarte, a fost lansat serviciul de livrare, prin care oamenii primesc actele de stare civilă direct acasă, inclusiv cei din diaspora. Prim-ministra a mai spus că în bugetul de stat anul 2022 au fost au fost prevăzute peste un miliard de lei pentru proiecte de infrastructură, mai mult decât în anul precedent”.

„Acum întreb pe cei care au înaintat moțiunea, ce vreți să obțineți, agenda cui o faceți, a celor care au furat și au sărăcit țara, iar acum fug de justiție?”, a punctat premierul.

Pe 22 septembrie, în Parlament, urmează să fie o luată privind demiterea sau continuarea activității Guvernului Gavrilița.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Platon, surprins din întâmplare de un jurnalist român, într-o cafenea din Londra. Cum a reacționat controversatul om de afaceri

Foto: Facebook/Vitalie Cojocari
30 septembrie 2022, ora 13:56
Distribuie:

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care a fugit din țară în vara anului 2021, a fost descoperit din întâmplare, într-o cafenea din Londra, de un jurnalist de la Euronews România. Vitalie Cojocari se afla în Capitala britanică, la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, când a intrat în local și a dat cu ochii de unul dintre cei mai căutați moldoveni. 

Jurnalistul a pus mâna pe telefon și l-a luat la întrebări despre motivele pentru care a plecat din Republica Moldova, de ce s-a refugiat în Marea Britanie și de ce nu a ales Moscova, în locul Londrei.

„Mă aflu în Marea Britanie pentru că în acest moment sistemul judiciar de aici îmi oferă siguranță că nu vor exista decizi arbitrare. Să vorbești despre judecată în Rusia este pur și simplu amuzant. Știm asta. În Rusia mi-ar fi dificil pentru că am o anchetă despre scoaterea capitalului, pe care mulți o numesc Laundromat”, a spus Platon. 

Controversatul afacerist s-a plâns că la Chișinău ar fi fost învinuit pe nedrept și că a fost lăsat fără averi. 

„Eu nu doar că am fost învinuit pe nedrept, eu am și suferit din cauza asta pentru că am stat în închisoare 4 ani. Mi-au fost luate averi colosale. Mie și partenerilor mei ne-au fost furate două cele mai mari bănci din Moldova, Agroindbank și Moldindconbank, împreună înseamnă 52% din sistemul bancar din țară. De la 300 la 500 de milioane. Am avut afaceri în sistemul de asigurări, aproape 50% din piața asigurărilor.”, a spus Veaceslav Platon.

Platon a mai spus că în prezent nu mai trăiește pe picior mare ca în trecut, dar că ar bani pentru o viață normală. „Nu eram un om sărac. Acum nu am cheltuieli excesive. Mi-au rămas niște bani pentru a trăi. Am bani pentru o viață normală, dar nu la calitatea pe care o aveam înainte”, a spus afaceristul.  

Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021. Asta, după ce a fost  declarat nevinovat în dosarul privind frauda bancară, în baza căruia fusese condamnat la 18 ani de închisoare.

În aprilie 2022, controversatul afacerist a fost sub acuzare, în dosarul „Laundromat”. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediu Ciocana, au admis demersul procurorilor anticorupție și au dispus aplicarea arestului preventiv, în privința acestuia.

Materialul poate fi urmărit de la minut 1.41.50.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram