Război în Ucraina, ziua 221: Mesaj optimist de la Zelenski, cadou din Germania și convoi atacat. UE: "Rusia e pe cale să piardă"

timp liber

/HOROSCOP/ Soarele iese pe strada Balanțelor. Capricornii trebuie să fie senini, iar Taurii să evite reacțiile exagerate

22 septembrie 2022, ora 08:30
Distribuie:

Balanțele se pot bucura de pe acum de faptul că soarele va ieși și pe strada lor, începând de mâine. Capricornii trebuie să fie senini, iar Taurii să evite reacțiile exagerate.

Horoscop Berbec – 22 septembrie 2022: Ziua poate fi dominată de o grabă nejustificată, apărută din cauza senzației că trebuie, neapărat, să finalizezi anumite demersuri. Graba nu face decât să te agite și te poate determina să omiți detalii importante.

Horoscop Taur – 22 septembrie 2022: Este necesar să păstrezi o atitudine cât mai rezonabilă pe parcursul întregi zile și să eviți reacțiile exagerate, ca să nu-ți tulburi singur pacea sufletului și să îi dai peste cap și pe cei din jur. 

Horoscop Gemeni – 22 septembrie 2022: Este o zi în care orgoliul îți poate distorsiona suficient judecata cât să faci gafe în timpul unor discuții importante sau să iei decizii insuficient gândite. Este o zi de presiune, dar nu e obligatoriu să te lași presat în vreun fel. 

Horoscop Rac – 22 septembrie 2022: Este bine să ai un reper personal cât mai solid, izvorât din experiență, ca să știi când să pleci dintr-un loc anume și când e cazul să taci. Liniștea ta sufletească e mai prețioasă decât o replică dată cuiva care spune vorbe goale. 

Horoscop Leu – 22 septembrie 2022: Există o presiune care te constrânge să îți limitezi și planurile pentru ziua de astăzi și interacțiunile importante. Anumite demersuri pot fi întârziate, amânate sau modificate, fără să fii consultat.

Horoscop Fecioară – 22 septembrie 2022: Poți avea senzația că ceva se încheie și ai dreptate, numai că e un final firesc al unei perioade în care ai fost mai solicitat, mai plin de energie și de motivație. Nu vei rămâne fără energie, dar va fi direcționată mai precis. 

Horoscop Balanță – 22 septembrie 2022: Te poți bucura de pe acum de faptul că soarele va ieși și pe strada ta, începând de mâine. Astăzi ai nevoie de o atitudine mai senină și mai calmă, mai ales față de situațiile supărătoare. 

Horoscop Scorpion – 22 septembrie 2022: Este important să eviți orice exagerare în relația cu cei din familie, să lași deoparte excesele de autoritate și să înțelegi că fiecare are locul său sub soare, un loc pe care nu-l poți stabili tu. 

Horoscop Săgetător – 22 septembrie 2022: Ai nevoie de rezerve de blândețe și de calm autentic pentru a ieși neșifonat din situațiile neplăcute de astăzi. Nu e mare lucru, dar vei vedea destule gesturi care te pot supăra suficient cât să vrei să pui la punct pe cineva. 

Horoscop Capricorn – 22 septembrie 2022: Va conta, la finalul acestei zile tulburi, cât de mult ai dorit să-ți păstrezi dispoziția senină și să stai departe de conflictele care te pun pe jar. Dacă îți lipsesc adversarii, e semn că ai devenit dependent de ei.

Horoscop Vărsător – 22 septembrie 2022: Poate fi o zi complicată, mai ales în cuplu, unde discuțiile pot lua o direcție neașteptat de neplăcută, în special din cauza administrării unor resurse comune sau a unor bunuri. 

Horoscop Pești – 22 septembrie 2022: Se pot complica lucrurile la locul de muncă, poate și pe fondul unor nemulțumiri care îți distrag atenția și îți diminuează eficiența. Ar fi bine să alungi gândurile negre, oricât de justificate ar părea.

Sursa: Libertatea

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

timp liber

Ziua internațională a cafelei: Cele 7 etape în procesul de realizare a lichidului revigorant

01 octombrie 2022, ora 12:03
Distribuie:

Ziua internaţională a cafelei este marcată, în fiecare an, în 1 octombrie, fiind dedicată cafelei şi iubitorilor acestei savuroase băuturi, dar şi milioanelor de oameni implicaţi în lungul proces de producere a acesteia, de la fermieri la specialiştii în prăjirea cafelei şi de la cei care o prepară la proprietarii magazinelor de cafea.

Însă, Ziua internaţională a cafelei marchează şi momentul în care toţi cei implicaţi în procesul de producere a cafelei - de la fermier şi până la consumator - trebuie să se concentreze pe o serie de activităţi de îmbunătăţire continuă pentru un viitor al cafelei. Există şapte etape în procesul de realizare a cafelei, pornind de la boaba de cafea şi până la lichidul revigorant din ceaşcă: culegerea boabelor de cafea, apoi, spălarea, uscarea, separarea boabelor în funcţie de mărime şi calitate, prăjirea acestora, degustarea cafelei propriu-zise (cupping coffe) pentru evaluarea profilului de aromă al acesteia în funcţie de dulceaţă, aciditate, senzaţia produsă în cavitatea bucală, echilibru şi aromă, şi în cele din urmă, savurarea unei cafele. Pentru fiecare dintre aceste etape există persoane special instruite, fiecare cu propria sa expertiză, care joacă un rol extrem de important în producerea cafelei, scrie Agerpres.

Cafeaua se confruntă, în prezent, cu o problemă dramatică, întrucât preţurile pe care producătorii le primesc sunt cu peste 30% sub media ultimilor zece ani, ameninţând mediul de viaţă al fermierilor şi al familiilor lor.

În 2020, criza preţurilor cafelei a fost agravată de pandemia de COVID-19 şi, ca atare, există nu numai o ameninţare serioasă privind mijloacele de trai ale fermierilor de cafea de astăzi, ci şi un risc dramatic al viitorului cafelei, cu un număr tot mai mare de tineri din fermele producătoare de cafea care pleacă din "afacerea familiei" către alte zone şi locuri de muncă pe care le consideră progresiste şi mai profitabile pentru viitorul lor. Mai mult, femeile antreprenoare au fost afectate în mod disproporţionat de aceste provocări, în special în ţările producătoare.

Prima Zi internaţională a cafelei dedicată atât producătorilor, cât şi iubitorilor de cafea, a fost marcată în 1 octombrie 2015, şi a coincis cu cea de-a 115-a sesiune a Consiliului Internaţional al Cafelei (ICC) şi cu primul Forum global al cafelei (GCF), desfăşurat în cadrul Expo Milano (1 mai-31 oct. 2015), un eveniment la care au participat peste 150 de state. Decizia privind stabilirea unei zile internaţionale dedicate cafelei a fost luată de statele membre ale OIC, în martie 2014.

Organizaţia Internaţională a Cafelei a fost înfiinţată în 1963, la Londra, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite, deoarece cafeaua verde neprăjită avea o mare importanţă economică şi era una dintre cele mai tranzacţionate mărfuri agricole din lume. OIC administrează Acordul internaţional privind cafeaua (ICA), un instrument important în ceea ce priveşte dezvoltarea cooperării. Primul Acord a intrat în vigoare în 1962 pentru o perioadă de cinci ani. Alte acorduri au fost semnate în 1968, 1976, 1983, 1994 şi 2001. Cel mai recent Acord a fost adoptat de Consiliu în septembrie 2007 şi a intrat în vigoare la 2 februarie 2011. La data de 4 februarie 2020, Organizaţia Internaţională a Cafelei număra 49 de membri, respectiv 43 de ţări membre exportatoare şi 6 ţări membre importatoare (inclusiv Uniunea Europeană).

Etiopia este considerată a fi locul de naştere al arborelui de cafea şi al culturii de cafea. Astăzi, arborele de cafea este cultivat în peste 70 de ţări, în principal în America Latină, Asia de Sud şi Sud-Est, precum şi în Africa.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram