Război în Ucraina, ziua 133: Lupte grele la Donețk, iar Rusia reia amenințarea nucleară. Kievul își schimbă tactica

economic

Fermierii, îngrijorați de scumpirea semnificativă a uleiului. Cer convocarea CSS și cinci măsuri de urgență

23 mai 2022, ora 10:39
Distribuie:

Asociația Forța Fermierilor se declară îngrijorată în legătură cu ultimele scumpiri pe piața uleiului vegetal. În opinia fermierilor, situația reprezintă fie abuz de poziție dominantă al unui procesator, fie acordul de cartel din partea rețelelor mari de comerț. 

„Atenționăm că acest fenomen periculos s-a produs în condițiile micșorării vertijinoase a prețurilor la floarea soarelui în ultimele luni în rezultatul importului masiv a materiei prime din Ucraina la prețuri reduse”, atrag atenția reprezentanții Forța Fermierilor.

Asociația  relatează faptul că în Republica Moldova domeniile de păstrare, transportare și export a cerealelor și culturilor oleaginoase, precum și procesarea anumitor produselor agricole, sunt controlate de un singur agent economic cu multiple întreprinderi afiliate, înregistrate în zonele, unde nu sunt respectate standardele internaționale de transparență financiară. 

„Drept urmare, cea mai mare în Europa inflația alimentară este determinată nu doar de tendințele mondiale obiective, ci și de acțiuni abuzive și concertate ale unor grupuri înguste de companii, care câștigă supraprofituri din contul producătorilor agricoli și populației. Totodată, în ultimii ani se atestă o expansiunea alarmantă a căteva agroholdinguri, care deja dețin zeci de mii de hectare de terenuri agricole și intenționează să controleze și procesul de producere în agricultură și distrugerea satelor noastre!, se menționează într-un comunicat Forța Fermierilor.

În acest context, fermierii solicită convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate în vederea discutării modificării proxime a Strategiei Securității Alimentare, care ar include obligatoriu următoarele componente:

1. Interzicerea existenței pozițiilor dominante în sectoarele producerii, păstrării, procesării și comercializării produselor agroalimentare pentru orice companie.

2. Modificarea imediată a legislației protecției concurenței prin introducerea unor proceduri prioritare și reduse în timp în vederea investigării abuzurilor și acordurilor de cartel pe piețele agroalimentare și dublarea amenzilor pentru aceste încalcări.

3. Subvenționarea exclusivă a fermierilor mici și mijlocii și cooperativelor acestora în scopuri creșterii, păstrării și procesării culturilor strategice pentru securitatea alimentară.

4. Interzicerea companiilor, controlate direct sau indirect din ofshoruri, să arendeze terenuri agricole în Republica Moldova.

5. Extinderea rezervelor de stat prin procurarea de la producătorili autohtoni cantităților necesare de grău, porumb, ulei vegetal și zahăr în vederea asigurării securității alimentare în perioada de un an.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram