Război în Ucraina, ziua 126: Schimb de prizonieri și summit NATO cu participarea lui Zelenski. Bloc atacat la Nikolaev

politic

Vitalie Ignatiev acuză Chișinăul că evită dialogul. „Cele două maluri ale Nistrului au identități diferite”

Foto: novostipmr
23 iunie 2022, ora 18:11
Distribuie:

Pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev, negociatorul șef al regiunii, acuză Chișinăul că evită dialogul în vederea soluționării conflictului transnistrean. Potrivit lui Ignatiev, în această situație, procesul de negocieri stagnează. 

„Partea moldovenească nu este gata pentru negocieri și se teme de ele, pentru că are o poziție slabă, nu avem ce îi propune, a distrus tot ce puteau distruge...astăzi, este preocupată de integrarea europeană, provocând astfel probleme cetățenilor ambelor maluri ale Nistrului”, a declarat Vitalie Ignatiev într-un interviu pentru Rossia 24. 

Vitalie Ignatiev a mai acuzat Chișinăul că nu colaborează cu așa-zisele autorități transnistrene în vederea elucidării circumstanțelor provocărilor teroriste din luna aprilie. Acesta a mai punctat că cele două maluri ale Nistrului „au identități diferite și e practic imposibil să le unești”. 

„Este populism pur. Sunt convins că guvernarea Republicii Moldova nu înțelege în totalitate ce vrea poporul. Nimeni nu a făcut niciun referendum, în schimb în Transnistria, referendumurile sunt o tradiție, știm încotro ne îndreptăm”, a spus așa-zisul ministru de Externe. 

Am solicitat un comentariu de la Biroul de Reintegrare, iar reprezentanții acestuia ne-au asigurat că Chișinăul „este mereu deschis pentru un dialog constructiv și o interacțiune productivă în toate formatele de negocieri stabilite cu Tiraspolul, urmărind totodată ca soluțiile țintite să contribuie la eliminarea barierelor dintre maluri, reconstituirea spațiilor unice și atingerea dezideratului de reintegrare a țării”.

„Spre regret, multe dificultăți și restricții sunt artificial generate, menținute și complicate anume de către Tiraspol, cu încălcarea nu doar a angajamentelor asumate în negocieri ci și a standardelor internaționale universal garantate, cum ar fi interzicerea accesului în raioanele din estul țării în privința jurnaliștilor și a funcționarilor publici aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, impunerea așa-zisului regim migrațional în privința cetățenilor R. Moldova, persecutarea penală a persoanelor ce aduc critici factorilor responsabili din regiune ș.a. Impunerea de condiționalități incompatibile cu suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova sau limitarea abuzivă a drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului nu au fost și nu vor fi subiecte de negocieri acceptabile în dialogul cu Tiraspolul”, au mai menționat reprezentanții Biroului de Reintegrare. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram