Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

politic

Plîngău, critic în adresa ministrului Infrastructurii, după ce modificarea tarifului la gaz. „Demisia este obligatorie”

23 septembrie 2022, ora 15:15
Distribuie:

Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, susține că demisia ministrului infrastructurii este obligatorie și sugerează Guvernării să numească oameni competenți în această funcție. Comentariul vine după ce ANRE a stabilit un nou tarif la gaz - de 29 de lei 27 de bani pentru un metru cub. Liderul Platformei DA îl acuză pe Andrei Spînu de incompetență, iar pe șeful Moldovagaz, Vadim Ceban și ANRE-ul de sabotaj. 

„Modificările la legea gazelor trebuiau votate imediat după semnarea contractului cu Gazprom. Din cauza incompetenței ministrului infrastructurii, a sabotajului celor de la ANRE și Moldovagaz și a tergiversării proceselor, de la 1 octombrie toți cetățenii, chiar și cei care nu le-au cauzat, vor fi nevoiți să contribuie la achitarea datoriilor acumulate de MoldovaGaz. (...) Asta înseamnă o proastă gestiune”, a scris liderul Platformei DA pe pagina sa de Facebook.

„Platforma DA consideră că în situația actuală, demisia ministrului infrastructurii este obligatorie. În același timp, îndemnăm guvernarea să numească oameni competenți în funcții, inclusiv la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Este incredibil cum Andrei Spînu, împreună cu ANRE și Ceban de la MoldovaGaz sabotează Republica Moldova. Au permis acumularea datoriilor și au decis să le bage în tarif exact acum, când e cel mai greu. Eu nu pot să înțeleg oare câte argumente și câți bani mai trebuie să scoată din buzunar cetățenii sărăciți ai Moldovei pentru ca cineva să înțeleagă că responsabilii trebuie schimbați, iar procurorii să investigheze modul în care s-au acumulat aceste datorii”, a adăugat Plîngău.

Dinu Plângău consideră că majorarea prețului la gaz este nejustificată.

„După jumătate de an de scărpinat la gaz, legea care permite includerea devierilor tarifare intră în vigoare abia la 1 septembrie. De ce nu au modificat legea atunci când Spînu l-a dominat pe Miller? Toată povara nu o achită responsabilii de proasta gestiune, dar întreaga populație a Republicii Moldova și respectiv, absolut nejustificat, prețul gazului ajunge la 29,27 lei. În paralel, statul se împrumută cu 21% de la bănci, inflația ajunge la 34,29%, Industria scade cu 14,4% în doar o lună, comerțul cu 6,3% și toată politica guvernului este de a aștepta bani din exterior și ei au venit, 27 milioane de dolari de la FMI și o mențiune de îngrijorare despre creșterea deficitului contului curent și deficitul bugetar”, a comentat Plîngău.

„Toată lumea constată o gestiune proastă a domeniului energetic și economic, trucare de licitații și inacțiuni criminale care nu pot avea o altă consecință decât demisia sau demiterea responsabililor și investigarea anumitor procese de către procurori” – a conchis acesta.

Am solicitat un comentariu de la persoanele vizate de Dinu Plîngău. „Regretăm declarațiile care nu au nicio legătură cu realitatea și îndemnăm factorii politici să nu speculeze cu criza energetică în care se află toată Europa”, ne-a declarat Alina Merlici, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Infrastructurii. 

Reprezentanții ANRE ne-au spus că vor reveni cu o reacție, iar șeful Moldovagaz nu ne-a răspuns la apel.

Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a dat curs solicitării Moldovagaz și a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale. Astfel, a stabilit un tarif de 27 de lei și 10 bani, fără TVA, adică 29 de lei 27 de bani, cu TVA inclus.

Aproape 30 de lei pentru un metru cub! ANRE a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale

23 septembrie 2022, 10:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Prima ședință a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană după ce am devenit țară candidată la UE: Subiectele discutate

04 octombrie 2022, ora 18:24
Distribuie:

Comisia guvernamentală pentru integrare europeană s-a întrunit în ședință pentru a evalua gradul de implementare a reformelor și a stabili acțiunile ce urmează a fi realizate în viitorul apropiat. Este prima ședință a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

„Ne aflăm aici pentru a revitaliza formatul comisiei și pentru a aranja procesele ce țin de Guvern, autorități și toți factorii responsabili care participă la negocieri. O serie de acțiuni au fost făcute deja pe platforma prezidențială a Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. Un lucru este cert: de noi depinde viteza cu care ne vom mișca în implementarea tuturor punctelor și atingerea valorilor care ne-au motivat să depunem cererea de integrare europeană”, a declarat Natalia Gavrilița, în debutul ședinței. 

Pe ordinea de zi au fost incluse mai multe subiecte, printre care analiza implementării Planului de acțiuni propus de Comisia Europeană, confirmarea Agendei de asociere pentru 2021-2027, care urmează a fi adoptată în luna decembrie, și crearea a 35 de grupuri de lucru responsabile de ajustarea legislației naționale la cea europeană. 

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că, în ceea ce privește Planul de acțiuni pentru implementarea celor 9 măsuri propuse de CE, se înregistrează un progres vizibil în punerea în operă a măsurilor. 

„În anumite cazuri se atestă o ușoară întârziere în realizarea acțiunilor, dar cele mai multe dintre ele sunt înfăptuite și doar se așteaptă publicarea acestora în Monitorul Oficial”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Membrii comisiei au vorbit și despre progresul înregistrat de autorități în procesul de creștere a capacității instituțiilor, prin suplinirea cu personal responsabil de planificarea, elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice, astfel încât să corespundă standardelor UE.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Decizie istorică! Consiliul European a acordat Moldovei și Ucrainei statut de candidat pentru aderarea la UE

23 iunie 2022, 21:06

Realizările MAEIE, după un an de mandat. Popescu: „Cea mai istorică e obținerea statutului de candidat la UE”

08 august 2022, 11:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram