/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni ocupate, Zelenski cere revolte, iar Arestovici are o prognoză

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 212: Rușii au lovit o școală din Mariupol: Copii răniți. Liderii G7 condamnă „referendumurile fictive”

Foto simbol
23 septembrie 2022, ora 23:00
Distribuie:

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 212. Vladimir Putin vrea să anexeze un teritoriu de mărimea Ungariei. Patru regiuni din Ucraina aflate sub controlul forţelor ruse derulează, începând de vineri, 23 septembrie, referendumuri privind anexarea la Rusia, votul fiind condamnat de Occident, care îl consideră nelegitim şi premergător unei anexări ilegale. 

UPDATE: Finlanda își va închide granițele pentru turiștii ruși, după ce țara a înregistrat o creștere semnificativă a intrării ruşilor la graniţa sa terestră, în urma masurii anunțate de Moscova privind mobilizarea rezerviştilor pentru războiul din Ucraina.

UPDATE: Liderii G7 au „condamnat cu fermitate referendumurile fictive” ale Rusiei privind anexarea teritoriilor pe care le ocupă în Ucraina, adăugând că acestea „nu vor fi niciodate recunoscute”, potrivit AFP.

UPDATE: Pentru prima dată în Ucraina, tunerii antiaerieni ai Forțelor Armate ale Ucrainei au doborât o dronă de atac Mohajer-6 de fabricație iraniană.

Acest lucru a fost anunțat de secretarul de presă al șefului Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratciuk.

UPDATE: Un incendiu a izbucnit la școala nr.45 din Mariupol din cauza detonării unui obuz de invadatori ruși. Mai mulți copii au fost răniți, dar nu a fost precizat numărul exact al victimelor.

Informații despre incident au apărut pe canalul oficial Telegram al Primăriei Mariupol.

UPDATE: Turcia susţine abolirea dreptului de veto în Consiliul de Securitate al ONU, pe care Rusia îl are. Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a subliniat că țara sa este în favoarea abolirii.

UPDATE: Polonia a precizat vineri că nu va adăposti ruşi care încearcă să fugă de mobilizarea parţială din ţara lor, după ce unii tineri ruşi s-au grăbit spre frontiere pentru a scăpa de măsura anunţată miercuri de preşedintele Vladimir Putin.

UPDATE: Țările occidentale denunță „farsele de referendumuri” organizate de Rusia în Ucraina.

Ambasadoarea Marii Britanii în Ucraina a afirmat vineri că rezultatul acestor așa-zise referendumuri este „aproape sigur deja decis”. „Vor fi publicate rezultate a ceva ce nu s-a întâmplat. Mă întreb dacă cineva va fi măcar chemat la vot. Nu vor avea nevoie să facă asta. Rezultatul este aproape sigur deja decis” - a spus ambasadoarea Melinda Simmons.

Și Elveția, printr-un comunicat difuzat vineri de Consiliul Federal Elvețian, „condamnă farsele de referendumuri organizate în părți din Ucraina”, adăugând că „referendumurile ce se desfășoară în prezent în teritorii ale Ucrainei parțial ocupate de Rusia nu sunt conforme cu legea și sunt ilegale din punct de vedere al dreptului internațional”.

NATO a emis un comunicat, difuzat de Consiliul Nord-Atlantic, principalul organism de decizie al NATO, în care condamnă „în cei mai vehemenți termeni posibili planurile de organizare acestor așa-zise referendumuri de alipire la Federația Rusă în regiuni din Ucraina parțial controlate de armata rusă”.

UPDATE: Forțele armate ucrainene au declarat că au eliberat o altă așezare în regiunea Donețk și și-au îmbunătățit pozițiile în jurul orașului Bakhmut, situat în estul țării, potrivit The Guardian.

Satul Yatskivka din regiunea Donețk se află acum în mâinile ucrainenilor, potrivit lui Oleksii Hromov, adjunctul șefului direcției de operațiuni a Statului Major al forțelor armate ucrainene.

UPDATE: ​Referendumurile, convocate marți în patru părți ale Ucrainei aflate sub control rusesc, au fost denunțate pe scară largă de guvernele occidentale ca fiind o farsă și se desfășoară cu puțini sau chiar fără observatori internaționali în afară de delegații din Rusia.

„Nu există un referendum ca atare. Este o imitație. Locuitorii locali îl ignoră. Unii oameni sunt pur și simplu forțați să voteze. Au fost autobuze cu oameni aduși din Crimeea pentru a vota”, a declarat pentru CNN Andri Yusov, un oficial al Serviciului de Informații al Apărării ucrainene.

UPDATE: ​ONU a vorbit până în prezent de presupuse crime de război în Ucraina, dar anchetatori ai organizaţiei au confirmat vineri că astfel de atrocităţi chiar au fost comise în această ţară după invazia rusă în februarie, relatează Reuters și Agerpres. În cursul investigaţiilor în cele patru regiuni, comisia a vizitat 27 de oraşe şi sate şi a interogat peste 150 de victime şi martori, a explicat preşedintele acesteia, Erik Mose, în primul raport prezentat verbal în faţa Consiliului.

„Pe baza dovezilor strânse de Comisie, aceasta a ajuns la concluzia că au fost comise crime de război în Ucraina”, a declarat Erik Mose, enumerând bombardamentele ruseşti asupra unor zone civile, numeroase execuţii, tortură şi rele tratamente, precum şi violenţă sexuală.

UPDATE: Rusia ar fi lansat, vineri, un atac cu drone kamikaze de origine iraniană, asupra Odesei, potrivit informațiilor și imaginilor apărute pe rețelele de socializare. Aeronavele care au survolat orașul ucrainean de la Marea Neagră au generat panică pe străzi, în timp ce sistemele antiaeriene și militarii ucraineni au deschis focul asupra aeronavelor fără pilot.

Din informațiile vehiculate pe Twitter, dronele care au survolat vineri Odesa ar fi fost de tipul Shahed-136, aeronave de tipul muniție-rătăcitoare (loitering munition) care pot zbura distanțe mari, au la bord o încărcătură explozivă și care se detonează la impact cu ținta.

UPDATE Cei 300.000 de rezerviști despre care Serghei Șoiug a anunțat că vor fi înrolați în cadrul mobilizării parțiale anunțate de Vladimir Putin nu vor reuși să rezolve problemele „sistemice” cu care se confruntă armata rusă în Ucraina, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Pentagon.

UPDATE Andrei Turciak, secretarul consiliului general al partidului Rusia Unită, a declarat că a primit cereri din partea primilor patru deputați din Duma de Stat care solicită să fie trimiși într-o zonă „operațiunii militare speciale” în cadrul forțelor armate ruse.

UPDATE Patriarhul Kiril al Rusiei i-a încurajat pe ruși să meargă la război, după mobilizarea militară anunțată de Kremlin. Patriarhul Kirill a îndemnat să nu le fie frică de moarte pe fondul mobilizării. "Mergeți cu curaj să vă îndepliniți datoria militară. și nu uitați că, dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa, în glorie și în viața veșnică", scrie NNEXTA.

UPDATE Pentagonul a anunţat că a acordat Raytheon Technologies un contract de 985 milioane de dolari pentru dezvoltarea prototipurilor pentru o rachetă de croazieră de atac hipersonică, plasând firma cu mult înaintea rivalilor, scrie Reuters.

UPDATE Cecenia a depășit planul de recrutare cu 254%, a declarat liderul cecen Ramzan Kadîrov într-un mesaj postat pe rețeaua Telegram. El spune că, în plus, mai dispune și de câteva mii de voluntari de rezervă.

UPDATE Deşi finalul războiului este încă necunoscut, este clar că Ucraina va avea nevoie de cel mai mare plan de reconstrucţie din Europa de la Al Doilea Război Mondial, se arată în raportul "O redresare economică durabilă pentru Ucraina: pentru oameni şi natură".

UPDATE „Nu îl putem lăsa pe preşedintele Putin să scape aşa”, a declarat Blinken în cursul unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU consacrate Ucrainei. „Această ordine internaţională care ne reuneşte aici astăzi şi pe care facem eforturi pentru a o salvgarda este călcată în picioare în faţa ochilor noştri”, a adăugat demnitarul american. El a denunţat recenta escaladare cauzată de anunţul separatiştilor pro-ruşi de a organiza referendumuri în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Reuniunea are loc în prezenţa ministrului de externe rus Serghei Lavrov, dar acesta nu era aşezat în jurul mesei Consiliului în timpul discursurilor miniştrilor, fiind înlocuit de un adjunct, potrivit Agerpres.

UPDATE Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat joi, 22 septembrie, Occidentul că înarmează Ucraina cu unicul obiectiv de a slăbi Rusia, iar astfel SUA şi Europa devin ''parte'' în conflict.

UPDATE Regatul Unit, Polonia şi Ucraina vor dezvolta cooperarea trilaterală inclusiv prin consolidarea capabilităţilor de apărare şi a flancului estic al NATO, potrivit unei declaraţii comune a miniştrilor de externe din cele trei ţări, transmite joi Reuters.

UPDATE Noul proiect de buget al Rusiei are ca obiectiv obţinerea unor fonduri suplimentare de la producătorii de petrol şi gaze, într-un moment în care preţurile materiilor prime sunt ridicate, a anunţat joi ministrul de Finanţe, Anton Siluanov, în cadrul eforturilor autorităţilor de a reduce deficitul bugetar, transmite Reuters. Publicaţia Kommersant anunţa, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că Rusia ia în considerare majorarea taxelor în domeniul petrolului şi gazelor până la 3.000 miliarde de ruble (50 miliarde de dolari), în perioada 2023-2025.

UPDATE Republica Cehă nu va elibera vize umanitare pentru ruşii care fug din ţară pentru a evita mobilizarea anunţată de preşedintele Vladimir Putin, a declarat joi ministrul ceh de externe Jan Lipavsky, relatează AFP.

UPDATE Liderul autoritar al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, consideră că cel mai recent schimb de prizonieri de război între Rusia și Ucraina s-a făcut în condițiile impuse de Kiev, aliatul fidel al președintelui Vladimir Putin argumentând că "criminalii nu pot fi schimbați cu militari", scrie publicația economică rusă Kommersant.

UPDATE Generalul bulgar Săbi Săbev, membru al Uniunii ofiţerilor în rezervă "Atlantic", fost reprezentant al Bulgariei la NATO, a comentat într-un interviu acordat postului de radio BNR cele mai recente evenimente din Federaţia Rusă, după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat mobilizarea militară parţială. "Decizia lui Vladimir Putin este una de panică, dictată de teama de a nu pierde mai multe teritorii ocupate în Ucraina. Plus pierderile tot mai mari ale trupelor ruse în această invazie şi rata crescută de dezertare în armata rusă. Mobilizarea parţială declarată era aşteptată în contextul acestor pierderi şi ameninţări de înfrângeri", a subliniat Săbev, adăugând că declararea mobilizării parţiale este un pas către decretarea legii marţiale în stare de război, relatează Rador.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunță că a avut o discuție online cu actrița Barbra Streisand, care este ambasador al platformei de strângere de fonduri UNITED 24, în domendiul ajutorului medical.

UPDATE Producătorul rus de gaze Gazprom a anunţat joi că a majorat programul de investiţii din acest an la 1.980 miliarde de ruble (33,38 miliarde de dolari), o creştere de 222 miliarde de ruble faţă de cifra iniţială, transmite Reuters.

UPDATE Agenția de presă rusă Tass a informat azi că bugetul alocat pentru apărarea națională din bugetul federal al Rusiei va crește cu 302,9 miliarde de ruble (aproximativ 5 miliarde de euro), urmând să ajungă la 4.981,6 miliarde de ruble (peste 83 de miliarde euro), conform Defense Romania. Cifrele au fost extrase și publicate sunt incluse în documentul guvernamental intitulat „Principalele direcții de politică bugetară, fiscală și vamală pentru anul 2023 și perioadele de planificare 2024 și 2025„, aflat în posesia jurnaliștilor.

UPDATE Fostul prim-ministru rus Mihail Kasianov a afirmat că amenințarea președintelui rus Vladimir Putin de a utiliza armele nucleare este o „cacealma” și că regimul său „se va prăbuși în doi ani”, relatează Daily Mail.

UPDATE România se bate cu antivirusul rusesc, dar nu știe de unde să îl ia. Ministrul Cercetării și Digitalizării a declarat, în direct la Digi24, că România este printre primele țări din UE care interzic antivirusul Kaspersky. Problema este însă că nu se cunoaște numărul instituțiilor care folosesc acest program, scrie Digi24.

UPDATE Ucraina cere de urgenţă tancuri moderne pentru a-şi ajuta forţele să profite de avansurile rapide spre nord-est şi să cucerească teritorii suplimentare, dar Occidentul trage de timp, a relatat Politico. Un general american de brigadă în retragere a explicat pe CNN că tancurile M1 Abrams au fost mai degrabă fabricate pentru a duce lupte pe terenurile întinse şi aride din Irak şi Afganistan, nu pentru pădurile, terenurile noroioase şi podurile înguste din Ucraina. Un alt general american spune că tancurile M1 Abrams nu sunt "maşini de închiriat".

UPDATE Soldații ruși care lupta de peste 200 de zile pentru scopuri iluzorii în Ucraina și-au pierdut încrederea în comandanții lor. Deciziile greșite ale comandanților au condus la pierderi uriașe în rândul soldaților. Rapoartele lor dovedesc acest lucru, notează Newsweek.

UPDATE Mulţi dintre ucrainenii predaţi Kievului de Moscova în cadrul unui schimb important de prizonieri de război au fost "torturaţi brutal" în captivitate, a declarat joi, 22 septembrie, un înalt oficial ucrainean.

UPDATE Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și-a anunțat, joi, intenția de a purta convorbiri telefonice cu omologii săi din Rusia şi Ucraina, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, după întoarcerea din vizita în SUA.

UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimire Zelenski afirmă că decizia Rusiei de a declara mobilizarea este o recunoaştere a faptului că armata lor nu a rezistat şi s-a destrămat.

UPDATE Uniunea Europeană analizează stabilirea unui plafon al preţului petrolului, restricţii mai stricte pentru exporturile de înaltă tehnologie către Rusia şi mai multe sancţiuni împotriva unor persoane, au declarat joi, 22 septembrie, diplomaţii, ca răspuns la ceea ce Occidentul a condamnat ca o nouă escaladare în războiul Moscovei în Ucraina.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a amintit sâmbătă cetățenilor ruși care sunt pierderile armatei ruse în peste șase luni de război și le-a cerut să protesteze, să se opună sau să predea ca să nu sufere aceeași soartă, după ce Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială.

„55.000 de soldați ruși au murit în șase luni de război. Sute de mii au fost rănite sau mutilate. Vreți mai mulți? Atunci protestați, opuneți-vă, fugiți sau predați-vă în captivitate ucraineană. Aceste sunt opțiunile pentru a supraviețui”, a transmis Volodimir Zelenski într-un mesaj adresat pe Telegram direct poporului rus.

Război în Ucraina, ziua 211: Sancțiuni și arestări. Zelenski are 5 condiții pentru pace, iar Putin și-a încălcat o promisiune

22 septembrie 2022, 20:09

Război în Ucraina, ziua 210: Panică, proteste și arestări în Rusia. Avertizarea lansată de NATO și supărarea lui Kadîrov

21 septembrie 2022, 21:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

externe

Un plic cu pudră albă, găsit în sediul Comisiei Europene: Ursula von der Leyen, evacuată din clădire

30 septembrie 2022, ora 16:17
Distribuie:

Un plic suspect conţinând o pudră albă a fost găsit vineri, 30 septembrie, în sediul Comisiei Europene din Bruxelles şi a fost declanşată acolo o operaţiune a serviciilor de urgenţă, relatează agenţia Belga, citată de DPA și Agerpres.

Operaţiunea are loc la etajul unde se află şi biroul şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, etaj care a fost evacuat.

Ursula von der Leyen şi ceilalţi membri ai staff-ului ei sunt bine, dar o persoană a venit în contact cu scrisoarea, însă nu prezintă simptome, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor din Bruxelles.

Substanţa găsită în plic este acum analizată de unitatea belgiană de protecţie civilă.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram