/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 285: Rachetă găsită în livadă la Briceni și risc de pană de curent. Putin, filmat pe podul Crimeei

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 212: Rușii au lovit o școală din Mariupol: Copii răniți. Liderii G7 condamnă „referendumurile fictive”

Foto simbol
23 septembrie 2022, ora 23:00

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 212. Vladimir Putin vrea să anexeze un teritoriu de mărimea Ungariei. Patru regiuni din Ucraina aflate sub controlul forţelor ruse derulează, începând de vineri, 23 septembrie, referendumuri privind anexarea la Rusia, votul fiind condamnat de Occident, care îl consideră nelegitim şi premergător unei anexări ilegale. 

UPDATE: Finlanda își va închide granițele pentru turiștii ruși, după ce țara a înregistrat o creștere semnificativă a intrării ruşilor la graniţa sa terestră, în urma masurii anunțate de Moscova privind mobilizarea rezerviştilor pentru războiul din Ucraina.

UPDATE: Liderii G7 au „condamnat cu fermitate referendumurile fictive” ale Rusiei privind anexarea teritoriilor pe care le ocupă în Ucraina, adăugând că acestea „nu vor fi niciodate recunoscute”, potrivit AFP.

UPDATE: Pentru prima dată în Ucraina, tunerii antiaerieni ai Forțelor Armate ale Ucrainei au doborât o dronă de atac Mohajer-6 de fabricație iraniană.

Acest lucru a fost anunțat de secretarul de presă al șefului Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratciuk.

UPDATE: Un incendiu a izbucnit la școala nr.45 din Mariupol din cauza detonării unui obuz de invadatori ruși. Mai mulți copii au fost răniți, dar nu a fost precizat numărul exact al victimelor.

Informații despre incident au apărut pe canalul oficial Telegram al Primăriei Mariupol.

UPDATE: Turcia susţine abolirea dreptului de veto în Consiliul de Securitate al ONU, pe care Rusia îl are. Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a subliniat că țara sa este în favoarea abolirii.

UPDATE: Polonia a precizat vineri că nu va adăposti ruşi care încearcă să fugă de mobilizarea parţială din ţara lor, după ce unii tineri ruşi s-au grăbit spre frontiere pentru a scăpa de măsura anunţată miercuri de preşedintele Vladimir Putin.

UPDATE: Țările occidentale denunță „farsele de referendumuri” organizate de Rusia în Ucraina.

Ambasadoarea Marii Britanii în Ucraina a afirmat vineri că rezultatul acestor așa-zise referendumuri este „aproape sigur deja decis”. „Vor fi publicate rezultate a ceva ce nu s-a întâmplat. Mă întreb dacă cineva va fi măcar chemat la vot. Nu vor avea nevoie să facă asta. Rezultatul este aproape sigur deja decis” - a spus ambasadoarea Melinda Simmons.

Și Elveția, printr-un comunicat difuzat vineri de Consiliul Federal Elvețian, „condamnă farsele de referendumuri organizate în părți din Ucraina”, adăugând că „referendumurile ce se desfășoară în prezent în teritorii ale Ucrainei parțial ocupate de Rusia nu sunt conforme cu legea și sunt ilegale din punct de vedere al dreptului internațional”.

NATO a emis un comunicat, difuzat de Consiliul Nord-Atlantic, principalul organism de decizie al NATO, în care condamnă „în cei mai vehemenți termeni posibili planurile de organizare acestor așa-zise referendumuri de alipire la Federația Rusă în regiuni din Ucraina parțial controlate de armata rusă”.

UPDATE: Forțele armate ucrainene au declarat că au eliberat o altă așezare în regiunea Donețk și și-au îmbunătățit pozițiile în jurul orașului Bakhmut, situat în estul țării, potrivit The Guardian.

Satul Yatskivka din regiunea Donețk se află acum în mâinile ucrainenilor, potrivit lui Oleksii Hromov, adjunctul șefului direcției de operațiuni a Statului Major al forțelor armate ucrainene.

UPDATE: ​Referendumurile, convocate marți în patru părți ale Ucrainei aflate sub control rusesc, au fost denunțate pe scară largă de guvernele occidentale ca fiind o farsă și se desfășoară cu puțini sau chiar fără observatori internaționali în afară de delegații din Rusia.

„Nu există un referendum ca atare. Este o imitație. Locuitorii locali îl ignoră. Unii oameni sunt pur și simplu forțați să voteze. Au fost autobuze cu oameni aduși din Crimeea pentru a vota”, a declarat pentru CNN Andri Yusov, un oficial al Serviciului de Informații al Apărării ucrainene.

UPDATE: ​ONU a vorbit până în prezent de presupuse crime de război în Ucraina, dar anchetatori ai organizaţiei au confirmat vineri că astfel de atrocităţi chiar au fost comise în această ţară după invazia rusă în februarie, relatează Reuters și Agerpres. În cursul investigaţiilor în cele patru regiuni, comisia a vizitat 27 de oraşe şi sate şi a interogat peste 150 de victime şi martori, a explicat preşedintele acesteia, Erik Mose, în primul raport prezentat verbal în faţa Consiliului.

„Pe baza dovezilor strânse de Comisie, aceasta a ajuns la concluzia că au fost comise crime de război în Ucraina”, a declarat Erik Mose, enumerând bombardamentele ruseşti asupra unor zone civile, numeroase execuţii, tortură şi rele tratamente, precum şi violenţă sexuală.

UPDATE: Rusia ar fi lansat, vineri, un atac cu drone kamikaze de origine iraniană, asupra Odesei, potrivit informațiilor și imaginilor apărute pe rețelele de socializare. Aeronavele care au survolat orașul ucrainean de la Marea Neagră au generat panică pe străzi, în timp ce sistemele antiaeriene și militarii ucraineni au deschis focul asupra aeronavelor fără pilot.

Din informațiile vehiculate pe Twitter, dronele care au survolat vineri Odesa ar fi fost de tipul Shahed-136, aeronave de tipul muniție-rătăcitoare (loitering munition) care pot zbura distanțe mari, au la bord o încărcătură explozivă și care se detonează la impact cu ținta.

UPDATE Cei 300.000 de rezerviști despre care Serghei Șoiug a anunțat că vor fi înrolați în cadrul mobilizării parțiale anunțate de Vladimir Putin nu vor reuși să rezolve problemele „sistemice” cu care se confruntă armata rusă în Ucraina, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Pentagon.

UPDATE Andrei Turciak, secretarul consiliului general al partidului Rusia Unită, a declarat că a primit cereri din partea primilor patru deputați din Duma de Stat care solicită să fie trimiși într-o zonă „operațiunii militare speciale” în cadrul forțelor armate ruse.

UPDATE Patriarhul Kiril al Rusiei i-a încurajat pe ruși să meargă la război, după mobilizarea militară anunțată de Kremlin. Patriarhul Kirill a îndemnat să nu le fie frică de moarte pe fondul mobilizării. "Mergeți cu curaj să vă îndepliniți datoria militară. și nu uitați că, dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa, în glorie și în viața veșnică", scrie NNEXTA.

UPDATE Pentagonul a anunţat că a acordat Raytheon Technologies un contract de 985 milioane de dolari pentru dezvoltarea prototipurilor pentru o rachetă de croazieră de atac hipersonică, plasând firma cu mult înaintea rivalilor, scrie Reuters.

UPDATE Cecenia a depășit planul de recrutare cu 254%, a declarat liderul cecen Ramzan Kadîrov într-un mesaj postat pe rețeaua Telegram. El spune că, în plus, mai dispune și de câteva mii de voluntari de rezervă.

UPDATE Deşi finalul războiului este încă necunoscut, este clar că Ucraina va avea nevoie de cel mai mare plan de reconstrucţie din Europa de la Al Doilea Război Mondial, se arată în raportul "O redresare economică durabilă pentru Ucraina: pentru oameni şi natură".

UPDATE „Nu îl putem lăsa pe preşedintele Putin să scape aşa”, a declarat Blinken în cursul unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU consacrate Ucrainei. „Această ordine internaţională care ne reuneşte aici astăzi şi pe care facem eforturi pentru a o salvgarda este călcată în picioare în faţa ochilor noştri”, a adăugat demnitarul american. El a denunţat recenta escaladare cauzată de anunţul separatiştilor pro-ruşi de a organiza referendumuri în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Reuniunea are loc în prezenţa ministrului de externe rus Serghei Lavrov, dar acesta nu era aşezat în jurul mesei Consiliului în timpul discursurilor miniştrilor, fiind înlocuit de un adjunct, potrivit Agerpres.

UPDATE Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat joi, 22 septembrie, Occidentul că înarmează Ucraina cu unicul obiectiv de a slăbi Rusia, iar astfel SUA şi Europa devin ''parte'' în conflict.

UPDATE Regatul Unit, Polonia şi Ucraina vor dezvolta cooperarea trilaterală inclusiv prin consolidarea capabilităţilor de apărare şi a flancului estic al NATO, potrivit unei declaraţii comune a miniştrilor de externe din cele trei ţări, transmite joi Reuters.

UPDATE Noul proiect de buget al Rusiei are ca obiectiv obţinerea unor fonduri suplimentare de la producătorii de petrol şi gaze, într-un moment în care preţurile materiilor prime sunt ridicate, a anunţat joi ministrul de Finanţe, Anton Siluanov, în cadrul eforturilor autorităţilor de a reduce deficitul bugetar, transmite Reuters. Publicaţia Kommersant anunţa, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că Rusia ia în considerare majorarea taxelor în domeniul petrolului şi gazelor până la 3.000 miliarde de ruble (50 miliarde de dolari), în perioada 2023-2025.

UPDATE Republica Cehă nu va elibera vize umanitare pentru ruşii care fug din ţară pentru a evita mobilizarea anunţată de preşedintele Vladimir Putin, a declarat joi ministrul ceh de externe Jan Lipavsky, relatează AFP.

UPDATE Liderul autoritar al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, consideră că cel mai recent schimb de prizonieri de război între Rusia și Ucraina s-a făcut în condițiile impuse de Kiev, aliatul fidel al președintelui Vladimir Putin argumentând că "criminalii nu pot fi schimbați cu militari", scrie publicația economică rusă Kommersant.

UPDATE Generalul bulgar Săbi Săbev, membru al Uniunii ofiţerilor în rezervă "Atlantic", fost reprezentant al Bulgariei la NATO, a comentat într-un interviu acordat postului de radio BNR cele mai recente evenimente din Federaţia Rusă, după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat mobilizarea militară parţială. "Decizia lui Vladimir Putin este una de panică, dictată de teama de a nu pierde mai multe teritorii ocupate în Ucraina. Plus pierderile tot mai mari ale trupelor ruse în această invazie şi rata crescută de dezertare în armata rusă. Mobilizarea parţială declarată era aşteptată în contextul acestor pierderi şi ameninţări de înfrângeri", a subliniat Săbev, adăugând că declararea mobilizării parţiale este un pas către decretarea legii marţiale în stare de război, relatează Rador.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunță că a avut o discuție online cu actrița Barbra Streisand, care este ambasador al platformei de strângere de fonduri UNITED 24, în domendiul ajutorului medical.

UPDATE Producătorul rus de gaze Gazprom a anunţat joi că a majorat programul de investiţii din acest an la 1.980 miliarde de ruble (33,38 miliarde de dolari), o creştere de 222 miliarde de ruble faţă de cifra iniţială, transmite Reuters.

UPDATE Agenția de presă rusă Tass a informat azi că bugetul alocat pentru apărarea națională din bugetul federal al Rusiei va crește cu 302,9 miliarde de ruble (aproximativ 5 miliarde de euro), urmând să ajungă la 4.981,6 miliarde de ruble (peste 83 de miliarde euro), conform Defense Romania. Cifrele au fost extrase și publicate sunt incluse în documentul guvernamental intitulat „Principalele direcții de politică bugetară, fiscală și vamală pentru anul 2023 și perioadele de planificare 2024 și 2025„, aflat în posesia jurnaliștilor.

UPDATE Fostul prim-ministru rus Mihail Kasianov a afirmat că amenințarea președintelui rus Vladimir Putin de a utiliza armele nucleare este o „cacealma” și că regimul său „se va prăbuși în doi ani”, relatează Daily Mail.

UPDATE România se bate cu antivirusul rusesc, dar nu știe de unde să îl ia. Ministrul Cercetării și Digitalizării a declarat, în direct la Digi24, că România este printre primele țări din UE care interzic antivirusul Kaspersky. Problema este însă că nu se cunoaște numărul instituțiilor care folosesc acest program, scrie Digi24.

UPDATE Ucraina cere de urgenţă tancuri moderne pentru a-şi ajuta forţele să profite de avansurile rapide spre nord-est şi să cucerească teritorii suplimentare, dar Occidentul trage de timp, a relatat Politico. Un general american de brigadă în retragere a explicat pe CNN că tancurile M1 Abrams au fost mai degrabă fabricate pentru a duce lupte pe terenurile întinse şi aride din Irak şi Afganistan, nu pentru pădurile, terenurile noroioase şi podurile înguste din Ucraina. Un alt general american spune că tancurile M1 Abrams nu sunt "maşini de închiriat".

UPDATE Soldații ruși care lupta de peste 200 de zile pentru scopuri iluzorii în Ucraina și-au pierdut încrederea în comandanții lor. Deciziile greșite ale comandanților au condus la pierderi uriașe în rândul soldaților. Rapoartele lor dovedesc acest lucru, notează Newsweek.

UPDATE Mulţi dintre ucrainenii predaţi Kievului de Moscova în cadrul unui schimb important de prizonieri de război au fost "torturaţi brutal" în captivitate, a declarat joi, 22 septembrie, un înalt oficial ucrainean.

UPDATE Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și-a anunțat, joi, intenția de a purta convorbiri telefonice cu omologii săi din Rusia şi Ucraina, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, după întoarcerea din vizita în SUA.

UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimire Zelenski afirmă că decizia Rusiei de a declara mobilizarea este o recunoaştere a faptului că armata lor nu a rezistat şi s-a destrămat.

UPDATE Uniunea Europeană analizează stabilirea unui plafon al preţului petrolului, restricţii mai stricte pentru exporturile de înaltă tehnologie către Rusia şi mai multe sancţiuni împotriva unor persoane, au declarat joi, 22 septembrie, diplomaţii, ca răspuns la ceea ce Occidentul a condamnat ca o nouă escaladare în războiul Moscovei în Ucraina.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a amintit sâmbătă cetățenilor ruși care sunt pierderile armatei ruse în peste șase luni de război și le-a cerut să protesteze, să se opună sau să predea ca să nu sufere aceeași soartă, după ce Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială.

„55.000 de soldați ruși au murit în șase luni de război. Sute de mii au fost rănite sau mutilate. Vreți mai mulți? Atunci protestați, opuneți-vă, fugiți sau predați-vă în captivitate ucraineană. Aceste sunt opțiunile pentru a supraviețui”, a transmis Volodimir Zelenski într-un mesaj adresat pe Telegram direct poporului rus.

Război în Ucraina, ziua 211: Sancțiuni și arestări. Zelenski are 5 condiții pentru pace, iar Putin și-a încălcat o promisiune
Război în Ucraina, ziua 210: Panică, proteste și arestări în Rusia. Avertizarea lansată de NATO și supărarea lui Kadîrov
/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Un an de stare de urgență. Deciziile controversate luate de Comisia Situații Excepționale
/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Un an de stare de urgență. Deciziile controversate luate de Comisia Situații Excepționale
/VIDEO/ Momentul prăbușirii rachetei la Briceni: S-au auzit două explozii puternice lângă casele localnicilor
/VIDEO/ Momentul prăbușirii rachetei la Briceni: S-au auzit două explozii puternice lângă casele localnicilor
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 285: Rachetă găsită în livadă la Briceni și risc de pană de curent. Putin, filmat pe podul Crimeei
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 285: Rachetă găsită în livadă la Briceni și risc de pană de curent. Putin, filmat pe podul Crimeei
Război în Ucraina, ziua 284: 500 de localități nu au curent electric. Rusia vrea să interzică livrările de petrol în Occident
Război în Ucraina, ziua 284: 500 de localități nu au curent electric. Rusia vrea să interzică livrările de petrol în Occident
Ultima Oră! O rachetă, descoperită de polițiștii de frontieră într-o livadă de lângă orașul Briceni
Ultima Oră! O rachetă, descoperită de polițiștii de frontieră într-o livadă de lângă orașul Briceni

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 285: Rachetă găsită în livadă la Briceni și risc de pană de curent. Putin, filmat pe podul Crimeei

05 decembrie 2022, ora 16:27

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 285. Rusia a declanșat luni un nou atac cu rachete, iar alertele aeriene au răsunat în multe părți ale țării. O rachetă a fost găsită de către polițiștii de frontieră într-o livadă din raionul Briceni al Republicii Moldova.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat poporului ucrainean încurajând populația să fie rezistentă în fața frigului și a greutăților. Totodată, Europa rămâne fără petrol rusesc. Rusia închide robinetul, după ce Uniunea Europeană a plafonat prețul la 60 de dolari pe baril.

UPDATE Premierul ucrainean anunță că multe obiecte de infrastructură energetică din regiunile Kiev, Vinița și Odesa au fost distruse de rachete, dar sistemul energetic al țării rămâne funcțional. Totodată, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit militarilor din apărarea antiaeriană a țării și electricienilor, care luptă pentru restabilirea furnizării curentului electric.

UPDATE Prim-ministra Natalia Gavrilița a venit cu o reacție după ce luni după-amiază, 5 decembrie, într-o livadă de la Briceni au căzut rămășițele unei rachete. Premierul condamnă cu vehemență atacurile rusești care au loc în țara vecină.

UPDATE Rușii s-au trezit în situația improbabilă de a se confrunta cu penurii de energie electrică, la fel ca o mare parte din restul Europei, în ciuda faptului că trăiesc într-una dintre cele mai bogate țări în petrol din lume, anunță dnyuz.com. Războiul din Ucraina a făcut ca inginerii, reparatorii și muncitorii municipali să schimbe uneltele cu armele, în timp ce Rusia se străduiește să refacă pierderile armatei, lăsând oamenii să se confrunte cu temperaturi de îngheț pe fondul unei penurii de persoane capabile să repare infrastructura sa învechită, din epoca sovietică. Acest lucru se întâmplă în timp ce Rusia a provocat daune "colosale" rețelei electrice din Ucraina, spun oficialii, provocând pene de curent care ar putea dura până în martie.

UPDATE Guvernul Gemaniei va adopta peste câteva luni o nouă strategie de securitate națională, care va ține cont de "amenințările din partea Rusiei", a declarat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, într-un articol apărut în numărul de astăzi al revistei "Foreign Affaires", relatează Rador. "În ultimii treizeci de ani, hotărârile privind problemele de securitate ale Germaniei și de dotare a Bundeswehr-ului (Forțele Armate ale Germaniei) au fost luate pe fondul păcii în Europa. Acum, întrebarea principală va fi cu ce amenințări va trebui să ne confruntăm noi și aliații noștri în Europa, în primul rând din partea Rusiei", scrie cancelarul german, citat de TASS. Potrivit afirmațiilor acestuia, între aceste amenințări pot fi enumerate "un potențial atac asupra teritoriului aliaților, războaiele cibernetice și chiar posibilitatea redusă a recurgerii la arma nucleară".

UPDATE Armata ucraineană intenționează să-și continue contraofensiva în cursul acestei ierni pentru a profita de succesele obținute recent pe câmpul de luptă și pentru a împiedica forțele invadatoare rusești să recâștige inițiativa, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare asupra războiului din Ucraina.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a fost filmat cum conduce un Mercedes pe podul Crimeei. Se întâmplă în ziua atacurilor masive cu rachete asupra Ucrainei. Presa de la Moscova anunță că liderul de la Kremlin a fost informat despre lucrările de reparație ale obiectului de infrastructură, după ce acesta a fost redeschis traficului rutier.

UPDATE Rămășițele unei rachete au fost descoperite într-o livadă din apropierea orașului Briceni. Obiectul exploziv a fost găsit de o patrulă a poliției de frontieră, care, din cauza bombardamentelor rusești de astăzi, și-a intensificat gradul de atenție. În conformitate cu planurile de acțiune ale MAI, poliția de frontieră a intensificat patrulele și a ridicat gradul de atenție în zona comisariatelor Briceni și Ocnița. În acest moment, zona în care a fost descoperită racheta a fost izolată de patrule ale poliției și poliției de frontieră. La fața locului sunt așteptate serviciile specializate ale Ministerului de Interne, Bombteh și IGSU.

UPDATE Pene masive de curent au fost raportate în mai multe regiuni din Ucraina, după valul de atacuri cu rachete din după-amiaza zilei de astăzi, care au vizat inclusiv obiective ale infrastructurii energetice.

UPDATE  Completarea stocurilor de muniţii de artilerie occidentale, diminuate semnificativ în urma ajutorului oferit Ucrainei pentru a opri invazia rusă, va necesita 10-15 ani, estimează proprietarul unei mari companii cehe producătoare de armament. 

UPDATE Guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitalii Kim, a declarat că vor fi 3 valuri de atacuri cu rachete în Ucraina și a îndemnat populația să rămână la adăpost.

UPDATE Explozii au fost raportate în mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv la Vinița și Odesa, zone apropiate de Republica Moldova.

UPDATE Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat luni Occidentul, după intrarea în vigoare a plafonului de preţ pentru petrolul rusesc, că „iarna este abia la început”, transmite EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Risc de o nouă pană de curent uriașă în Republica Moldova. Căderi de tensiune au fost raportate în mai multe localități din stânga Nistrului, după bombardamentul lansat de Rusia în Ucraina. Totodată, Moldelectrica anunță că sunt înregistrate perturbații în sistemul electroenergetic și confirmă că există riscul de posibile deconectări.

UPDATE Economia rusă “are toate capacităţile necesare” pentru a finanţa ofensiva militară, a declarat presei Dmitri Peskov. “Astfel de măsuri nu vor avea niciun fel de impact”, a adăugat el, referindu-se la plafonarea preţului petrolului rusesc adoptată de Uniunea Europeană, ţările G7 şi Australia pentru a reduce posibilităţile Moscovei de a-şi finanţa invazia din Ucraina.

UPDATE Populația a fost rugată să păstreze căldura, să acopere ferestrele, să-și facă rezerve de apă și să se ascundă rapid în adăposturile anti-bombă, în contextul noului atac cu rachete. Totodată, stațiile de metrou din Kiev devin tot mai aglomerate.

UPDATE Procurorul general ucrainean Andrii Kostin a denunţat o ''creştere drastică'' a violenţelor sexuale comise de soldaţii ruşi în timpul invaziei începute în 24 februarie în Ucraina, informează luni DPA, conform Agerpres.

UPDATE CEO-ul Raytheon Technologies, una dintre cele mai mari companii producătoare de armament din lume, afirmă că în doar 10 luni de război în Ucraina a fost consumată producția pe ani de zile de rachete Stinger și Javelin, relatează National Review.

UPDATE Alertă aeriană în majoritatea regiunilor din Ucraina, ulterior fiind emisă avertizarea pentru toată țara, în afară de Crimeea. Potrivit informațiilor neoficiale, circa 100 de rachete au fost lansate din avioane și nave maritime. Câteva rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană în regiunile Harkov, Dnepropetrovsk și Poltava, anunță unele canale de Telegram.

UPDATE Forţele ruseşti au bombardat duminică regiunea Herson de 46 de ori, iar o persoană civilă a fost ucisă, au anunţat surse ucrainene citate luni de The Guardian.

UPDATE Cancelarul Gemaniei, Olaf Scholz, încearcă să-l înțeleagă pe omologul său rus, Vladimir Putin, citind literatura corespunzătoare despre el, precum și articole ale președintelui rus, scrie publicația locală "Spiegel".

UPDATE Regiunea Doneţk a continuat să se confrunte luni cu bombardamente, în timp ce luptele din estul Ucrainei fac ravagii, scrie CNN.

UPDATE Unul dintre cele mai mari conglomerate din industria ucraineană de armament, Ukroboronprom, a transmis că a finalizat mai multe testări cu succes ale unei drone de atac cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri, notează Ukrinform, preluat de hotnews.ro.

UPDATE Volodimir Zelenski a fost desemnat de Financial Times „personalitatea anului”, fiind comparat cu „Churchill al epocii rețelelor sociale”. „Sunt mai mult responsabil decât curajos”, se descrie președintele Ucrainei, conform The Guardian și Hotnews.

UPDATE Încă de la începutul războiului, Rusia nu a reușit să domine cerul Ucrainei, iar în ultimele luni, numărul de misiuni efectuate de avioanele de luptă tactice rusești deasupra țării invadate s-a redus semnificativ, notează ministerul britanic al apărării în evaluarea sa de luni dimineață.

UPDATE Putin a fost "surprins" de performanțele slabe ale armatei sale, dar obiectivele sale politice pentru război nu s-au schimbat, a declarat directorul serviciilor de informații, anunță nbcnews.com. Forțele ruse din Ucraina consumă muniția mai repede decât o poate înlocui industria de apărare a țării, a declarat sâmbătă directorul Serviciului Național de Informații al SUA, Avril Haines.

UPDATE Sugestia preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căreia Occidentul ar trebui să ia în considerare nevoia Rusiei de garanţii de securitate, dacă Moscova este de acord cu negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declanşat o furtună de critici la Kiev şi în rândul aliaților baltici, în cursul weekendului, relatează Reuters, preluat de News.ro.

UPDATE Procurorul general ucrainean Andrii Kostin a denunțat o "creştere drastică" a violențelor sexuale comise de soldații ruşi în timpul invaziei începute în 24 februarie în Ucraina.

UPDATE Zece oameni ar fi fost ucişi în oraşul Alcevsk din autoproclamata Republică Populară Luhansk în urma unor bombardamente ucrainene, susţin separatiştii propruşi citaţi de agenţia oficială de stat TASS.

UPDATE Expertul SPD în politică externă, Nils Schmid, a declarat în ediţia de duminică a ziarului Die Welt:”Cuvintele lui Macron sunt surprinzătoare. NATO nu a ameninţat niciodată Rusia, dar a creat un cadru comun pentru aspecte de securitate prin Actul Fondator NATO-Rusia”. Acum, a spus el, se pune problema asigurării securităţii europene în faţa şi împotriva Rusiei.”Atât timp cât Rusia urmăreşte o politică externă imperialistă nu este posibilă o ordine paneuropeană a păcii care să includă Rusia”.

UPDATE Una dintre cele mai influente voci din spatele deciziei lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina aparține unui miliardar de 71 de ani, care a susținut că războiul ar putea dovedi puterea Rusiei. Iuri Kovalciuk, care este un prieten apropiat al liderului rus de zeci de ani, împărtășește viziunea lui Putin despre Rusia ca un puternic contrapunct militar și cultural pentru Statele Unite, spun apropiații. Potrivit unui prieten al familiei Kovalciuk, precum și a unui fost angajat al serviciilor secrete ruse, Kovalciuk și Putin s-au întâlnit frecvent de la începutul războiului în februarie și au vorbit și la telefon, scrie The Wall Street Journal, scrie Money.

UPDATE Un aeroport militar din Rusia a fost atacat cu o dronă kamikaze necunoscută. Presa rusă a publicat imagini din momentul exploziei, care ar fi distrus pista și două aeronave Tu-95, rănind doi militari. Baza aeriană Engels este o bază aeriană militară strategică pentru bombardierele ruse, situată la 14 kilometri est de Saratov, fiind cunoscută drept locul de unde decolau bombardierele pentru lovituri asupra Ucrainei.

UPDATE Rusia „riscă să devină o țară neguvernabilă și să alunece spre haos”, anunță o analiză a publicației „The Economist”. Vladimir Putin are tot mai multe probleme în ce privește posibile revolte ale militarilor de pe front, ale celor întorși acasă după ce au fost răniți ori îmbolnăvit, dar și cu facțiunile care apar în instituții și în sistemul militar, potrivit Spotmedia.

UPDATE ''Cineva doreşte să ofere garanții de securitate unui stat terorist şi ucigaş ?'', a scris pe Twitter secretarul Consiliului Național de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov. ''În loc de Nuremberg - să semnăm un acord şi să ne strângem mâna?'', a adăugat acesta, sugerând astfel crearea unui tribunal care să judece responsabilii ruşi la fel cum au fost judecaţi naziştii după al Doilea Război Mondial. La rândul său, Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a susţinut că lumea întreagă este cea care are nevoie de garanţii de securitate în faţa Rusiei, iar aceasta din urmă trebuie trasă la răspundere. ''Lumea civilizată are nevoie de ''garanţii de securitate'' în faţa intenţiilor barbare ale Rusiei post-Putin'', a scris Podoliak, de asemenea pe Twitter, notează Agerpres.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a denunțat, duminică, încercarea președintelui rus Vladimir Putin de a apela la iarnă ca la o „armă”, precizând că încercările liderului de la Kremlin de a elimina puterea și a distruge infrastructura din Ucraina sunt „barbare”, informează Politico.

UPDATE Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunțat că Rusia și-a întețit atacurile asupra orașului Bahmut, din estul Ucrainei, în timp ce cartierul general din Ucraina a informat că respinge atacurile rusești din regiune, menite să încercuiască forțele Kievului din zonă.

UPDATE Mihailo Podoliak a amintit de postările lui Musk privind „schimbul de teritorii străine pentru o pace iluzorie” și „deschiderea tuturor conturilor private pe motiv că libertatea de exprimare trebuie să fie totală”, etichetându-le „soluții magice simple”, potrivit The Guardian.

UPDATE Preţul petrolului a crescut luni, în urma unui acord al grupului de naţiuni G7 şi al aliaţilor săi de a limita preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, scrie BBC.

UPDATE Administrația Prezidențială a Rusiei a trimis o scrisoare companiilor de stat, liderilor regionali, companiilor de televiziune și instituțiilor culturale cu recomandări privind organizarea evenimentelor de Anul Nou, scrie Radio Liberty.

UPDATE Vladimir Putin ar avea o obsesie pentru tot ceea ce înseamnă ocult, susțin unii experți. Conform acestora, citați de The Sun, liderul rus ar fi mai mult decât interesat de citirea gândurilor și ritualuri sângeroase.

UPDATE Sprijinul din partea opiniei publice ruse pentru războiul din Ucraina ''scade substanţial'', a anunţat duminică Ministerul Apărării britanic în buletinul său informativ zilnic, potrivit DPA, scrie Agerpres.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a ridicat mănușa aruncată cu o zi înainte de liderul american Joe Biden, dar, așa cum a făcut și președintele american, a pus condiții. În timp ce Biden este deschis să se întâlnească cu Putin dacă acesta "caută o modalitate de a pune capăt războiului", șeful Kremlinului a dat asigurări că este dispus să stea la masa negocierilor atât timp cât Washingtonul va recunoaște teritoriile anexate din sudul și estul Ucrainei - Zaporijjia, Donețk, Luhansk, Crimeea și Herson -, potrivit Guvernului Rusiei. O cerință care face dificilă ajungerea la un acord între ambele părți, susține El Periodică preluat de Rador.

UPDATE De la începutul războiului, aproximativ 3 milioane de ucraineni au fost mutaţi forţat pe teritoriul Rusiei, a declarat comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme, Dmitro Lubineţ, după cum a raportat Ukrainska Pravda. „Din februarie, cel puţin 2.800.000 de ucraineni au fost forţaţi să plece sau au fost deportaţi pe teritoriul Rusiei”, spune comisarul, notează Mediafax.

UPDATE Rachete rusești au lovit în această noapte ține industriale și ale infrastructurii energetice din orașul ucrainean Zaporojie, au anunțat autoritățile locale, citate de agenția UNIAN. O uzină a fost avariată, informează Rador.

UPDATE Ziarele şi emisiunile pro-Kremlin insistă că un acord de pace pe tema Ucrainei ar aduce întreaga populaţie în faţa Curţii Penale Internaţionale, notează Mediafax.

UPDATE Unul dintre cele mai bune elicoptere de atac ale armatei ruse, cunoscutul KA-52, dar mai cunoscut sub numele de Alligator, a fost distrus în Ucraina.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut apel, duminică seara, la perseverenţa şi rezistenţa poporului ucrainean pentru a face faţă sezonului rece.

“A patra zi a acestei ierni se apropie de sfârşit. Iarna, care evident va fi grea. Dar totuşi, merită privită această iarnă nu ca un test, ci ca timp – timp care ne aduce mai aproape de ce este important – de victorie. Fiecare dintre aceste 90 de zile de iarnă. Inamicul chiar speră să folosească iarna împotriva noastră: să facă frigul şi greutăţile iernii parte a terorii sale. Trebuie să facem totul pentru a rezista în această iarnă, indiferent cât de greu va fi. Şi vom rezista. A îndura iarna aceasta înseamnă a apăra totul. Rusia are încă rachete şi un avantaj în artilerie. Da, dar noi avem ceva ce ocupanţii nu au şi nu vor avea. Ne apărăm casa şi asta este cea mai puternică motivaţie posibilă. Luptăm pentru libertate, iar acest lucru măreşte orice forţă. Apărăm adevărul, iar acest lucru uneşte întreaga lume din jurul Ucrainei. Vedem oameni fericiţi când întâlnesc steagul ucrainean în oraşele eliberate. Şi asta înseamnă că ne aşteaptă oriunde există încă ocupaţie. Ei aşteaptă şi cred că Ucraina se va întoarce. Aşteaptă şi ştiu foarte bine: dacă Rusia invadează, nu va fi pentru totdeauna”, a spus Zelenski.

“Pentru a trece peste această iarnă, trebuie să ne ajutăm unii pe alţii mai mult ca niciodată şi să avem grijă unul de celălalt şi chiar mai mult. Şi vă rog să nu întrebaţi dacă puteţi ajuta şi cum. Pur şi simplu ajutaţi când vedeţi că puteţi. Pentru a trece peste iarnă, trebuie să fim şi mai rezistenţi şi chiar mai uniţi ca niciodată. Nu pot exista conflicte interne şi ceartă, care ne pot slăbi pe toţi, chiar dacă cineva de acolo crede că îl va întări personal. Avem nevoie de mai multă interacţiune ca niciodată. Toată Ucraina trebuie să devină un mare Punct de Invincibilitate şi să muncească în fiecare zi, să muncească în fiecare noapte. Statul, firmele, oamenii – noi toţi, ucrainenii, toţi împreună”, a mai afirmat liderul ucrainean.

“În această toamnă s-au făcut multe pentru întărirea poziţiei statului şi pentru a-l face pe ocupant să piardă. Trebuie să facem totul pentru ca la fel să se poată spune şi după această iarnă. Ucrainenii au muncit non-stop pentru a restabili viaţa normală după atacurile ruseşti. Şi oricât de mare a fost teroarea ocupanţilor, dorinţa noastră de a reface totul a fost întotdeauna şi mai mare. Ar trebui să fie în continuare la fel. Forţele noastre de apărare îşi menţin ferm poziţiile. De câte ori au plănuit ocupanţii să captureze tot Donbasul, să fie în Bahmut… De câte ori au anunţat deja noi termene limită pentru înaintarea lor, victoriile lor… Băieţii noştri sunt adevăraţi eroi. Şi aceasta este principala noastră misiune – atât pentru stat, cât şi pentru oameni – să facem totul pentru a susţine forţele noastre de apărare, pentru a întări forţele de apărare, pentru a găsi tot ce este necesar forţelor noastre de apărare”, a adăugat preşedintele ucrainean, încheindu-şi discursul cu un mesaj de susţinere şi cu mulţumiri: “Ştiu cât de greu este în Bahmut, în Donbas. Băieţi, rezistaţi! Sunt alături de voi. Oamenii sunt alături de voi. Pentru a îndeplini cu succes această misiune trebuie să ne susţinem mereu unii pe alţii, tocmai în acest scop. Şi le mulţumesc tuturor celor care ajută la întărirea Ucrainei şi care după această iarnă vor putea spune cu siguranţă că apropierea victoriei noastre este şi rezultatul său personal, o realizare personală”, notează Cotidianul.ro.

Război în Ucraina, ziua 284: 500 de localități nu au curent electric. Rusia vrea să interzică livrările de petrol în Occident
Război în Ucraina, ziua 283: Forțele ruse au atacat opt regiuni ucrainene din estul, sudul și nordul țării
Cei neînregistrați pe compensatii.gov.md ar putea rămâne fără ajutor în facturi din ianuarie: Cum va fi în noiembrie și decembrie
/VIDEO/ Cei neînregistrați pe compensatii.gov.md ar putea rămâne fără ajutor în facturi din ianuarie: Cum va fi în noiembrie și decembrie
Cei care s-au înregistrat pe compensatii.gov.md își pot deja afla categoria de vulnerabilitate: Cum anume
Cei care s-au înregistrat pe compensatii.gov.md își pot deja afla categoria de vulnerabilitate: Cum anume
Cine este moldoveanul periculos căutat de polițiștii din Franța și prins în România: "Nu e greu să omori un om"
Cine este moldoveanul periculos căutat de polițiștii din Franța și prins în România: "Nu e greu să omori un om"
/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Un an de stare de urgență. Deciziile controversate luate de Comisia Situații Excepționale
/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Un an de stare de urgență. Deciziile controversate luate de Comisia Situații Excepționale
/VIDEO/ Ultimul locuitor din Dobrușa a plecat din sat: Unde este acum moldoveanul ajuns pe prima pagină din The New York Times
/VIDEO/ Ultimul locuitor din Dobrușa a plecat din sat: Unde este acum moldoveanul ajuns pe prima pagină din The New York Times
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram