Război în Ucraina, ziua 83: Evacuare din Azovstal, atac la Zatoca, aderare la NATO, petrol mai scump și supărarea Rusiei

Sci-Tech&Media

Președinta CA: „Sancțiunile pentru presa care manipulează vor fi înăsprite. Lucrurile nu vor mai fi tolerate”

24 martie 2022, ora 22:58
Distribuie:

În contextul războiului din Ucraina, în urma unor monitorizări, s-a observat că agenții economici aleg să vândă publicitate posturilor de radio și televiziune care fac propagandă, promovând politica prorusă. Prin urmare, președinta Consiliului Audiovizualului (CA), Liliana Vițu, a spus că sancțiunile vor fi înăsprite pentru cei care nu respectă legea. Totodată, aceasta a menționat că prioritatea CA este să dezvolte departamentul de monitorizare. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției de joi seară, 24 martie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Prima mea sarcină ca președinte a CA este să dezvolt și să pun la punct departamentul de monitorizare, nucleul și principala mea preocupare pentru anul acesta. Să fortific și echipa, și resursele umane, să angajăm oameni și să dotăm tehnic acest departament care nu are, în acest moment, nici servere, nici softul care să măsoare și să facă toată această analiză cel puțin cantitativă, ca noi să rămânem doar pe partea de analiză calitativă”, a precizat Liliana Vițu.

Sancțiunile aplicate vor fi mai dure, pentru a motiva presa să publice conținut veridic și de calitate.

„Măsurile, sancțiunile trebuie înăsprite care nu neapărat să lovească și să doară, dar să motiveze. Eu aș vedea în loc de introducerea unor sancțiuni care interzic dreptul de a difuza publicitate inițial pentru 3 luni, după care pentru 6 luni, pentru 9 luni”, susține președinta CA.

La moment, se lucrează la un set de amendamente, la mai multe legi, inclusiv care vizează conținutul publicitar.

„Opinia CA a fost tocmai să începem să monitorizăm conținutul local, cum sunt respectate prevederile și pe conținutul în limba română, pentru că am cunoscut, am avut semnale că aici sunt încălcări destul de consistente și că aceste încălcari erau prezente de ceva timp pe piață. 

Motivul pentru care am început cu acest conținut local a fost, pentru că de aici încep toate, pentru că cei care produc trebuie să aibă dreptul și să aibă acces la o piață de publicitate, să poată să-și acopere investițiile. Și, din contra, cei care nu vor să producă, aleg calea mai simplă doar prin retransmisiuni să stea, atunci e clar că se pune întrebarea dacă este echitabil ca ei să aibă acces la piața de publicitate de rând cu cei care fac acest efort și produc”, a menționat șefa Consiliului Audiovizualului.

Absolut toți furnizorii de radio și TV trebuie monitorizați, consideră Vițu: „Toți furnizorii care vor fi clasificați ca naționali, dar eu nu văd de ce nu am trece printr-o monitorizare toți furnizorii și de TV, și radio. Un astfel de lucru nu s-a făcut, nu văd de ce nu l-am face”.

Se lucrează, inclusiv pe clasificator, care stabilește care presă este națională, locală sau regională.

„Am văzut în trecut, că cei care sunt în esență, naționali, prin serviciul lor, prin ceea ce oferă publicului, prin potențialul de populație pe care-l pot oferi, de fapt, sunt naționali, dar au ales sau a ales cineva pentru ei, să meargă pe categoria de regional tocmai ca să nu producă acest conținut de 8 ore sau să producă doar 4 ore (publicitate n.r.)”.

„Nu se va mai permite o astfel de situație și lucrurile nu vor mai fi tolerate și motivul pentru care împărtășesc frustrarea față de aceste sancțiuni mici, mai ales, în cazul în care cineva a preferat să nu prezinte înregistrările, tocmai ca să evite o sancțiune mai mare”, a reafirmat Liliana Vițu.

Potrivit acesteia, procesul de monitorizare decurge lent, deoarece componența din trecut a CA nu a funcționat corect.

„Noi a trebuit să dăm câte cinci avertizări pentru preluarea contentului Sputnik Moldova pentru HIT FM și alte cinci avertizări pentru Radio Alla, pentru că ei nu au fost supuși niciodată unei astfel de monitorizări. Atunci, noi a trebuit să începem de la primul prag.

Dacă în trecut, ar mai fi fost fixate astfel de monitorizări, probabil că noi am fi trecut la o altă treapă de amenzi. Și aici spunem cum funcționează aceste amenzi. Ele sunt graduale, cumva, noi trebuie să ne uităm la fiecare furnizor în parte, la gravitatea situației, dacă tu ești național, dacă tu ajungi la populația întregii țări, dacă tu ai dat pe post o emisiune de 52 de minute e una. Dacă tu ești doar local, tu ajungi la o comunitate mică și ai dat doar o știre sau a existat doar o încălcare într-o știre, e clar că trebuie să fie cumva totul măsurat și foarte bine calibrat”, a zis președinta CA.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, critică, de asemenea, acțiunile precedentei comunități a CA.

„Precedentele componențe ale CA, chiar dacă au fost foarte multe semnale, nu au făcut nimic și, cu siguranță, asta s-a făcut intenționat pentru a nu supăra Rusia și cei care controlează. Noi am fost martori cum s-au dat licențe pentru retransmiterea NTV Moldova sau Pervîi Kanal în Moldova, fără să existe o monitorizare cel puțin înainte de a oferi licența”, a declarat el.

Fondatoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, a ținut să precizeze că „Interesul public nu e afacere, nu trebuie să fie afacere. Statul susține niște instituții media, există instituția publică, există agenția de presă a statului, există reviste ale statului”.

În 23 martie, Consiliul Audiovizualului a sancționat cu câte cinci avertizări publice posturile de radio HIT FM și Radio Alla pentru încălcări identificate în materialele jurnalistice despre conflictul armat din Ucraina, preluate de la Sputnik Moldova. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram