Război în Ucraina, ziua 133: Lupte grele la Donețk, iar Rusia reia amenințarea nucleară. Kievul își schimbă tactica

social

Operațiune de amploare: Organizația criminală condusă de hoțul în lege alias „Patron” și asociații săi, anihilată

24 mai 2022, ora 11:41
Distribuie:

Operațiune de amploare a autorităților de drept din Republica Moldova, România și Franța. Organizația criminală condusă de hoțul în lege, alias „Patron” și asociații săi a fost anihilată. Ofițerii de investigație ai Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului Național de Investigație a IGP, în comun cu procurorii PCCOCS au documentat activitatea criminală a membrilor organizației criminale „Patron”, care își desfășurau activitatea în Moldova, Franța și România. 

Sub egida unui grup operațional, la inițiativa Moldovei, Europol a reunit anchetatorii francezi și români care cooperează împreună de o perioadă îndelungată de timp pentru a stabili o strategie comună și pentru a se pregăti pentru faza finală a investigației.

În rezultat, au fost efectuate 50 de percheziții în Franța, România și Moldova, în urma cărora au fost arestați 13 cetățeni moldoveni (12 în Franța și unul în România).

Persoana arestată în România este conducătorul organizației criminale, unde domiciliază de mai mulți ani și unde anterior a fost condamnat și la detenție pentru crearea fabricilor clandestine de fabricare a țigaretelor, acestuia fiindu-i acordat rangul de „hoț în lege” în anul 2000, în cadrul structurii de rang al mafiei. Oamenii legii remarcă faptul că acesta este anunțat în căutare într-o serie de cazuri importante din Europa. În ceea ce privește perchezițiile din Moldova, urmare a acestora, un membru al organizației criminale din republică a fost audiat de către procurorii PCCOCS.

Anterior, membrii acestei organizații criminale și liderul lor au fost documentați și condamnați de autoritățile de drept din Italia, în operațiunea „Karakatița.”

Astfel, în urma schimbului de informații dintre autoritățile competente ale Moldovei, Franței și României începând cu anul 2019 până în prezent, au avut loc acțiuni de planificare în cadrul ședințelor de lucru la Chișinău, Paris și București, unde în urma acumulării probatoriului, s-a dispus strategia de anihilare a organizației criminale „Patron.”    

Totodată,  au fost documentați membrii criminali fiind implicați și în comiterea mai multor spargeri de case de lux și furturi de accesorii agricole, materiale de construcții, valoarea prejudiciului depășind suma de 500.000 de euro. O parte din mijloacele financiare acumulate erau destinate întreținerii organizației criminale „Patron.”

În timpul perchezițiilor au fost ridicate 1.700 de cutii de țigări, 520 de kg de tutun și peste 200.000 euro în numerar, dar și bunuri sustrase și introduse clandestin în Moldova.

Acest grup era structurat ierarhic și era condus de liderul „Patron”, care a numit „supraveghetori” însărcinați cu coordonarea activităților infracționale ale diferitelor ramuri ale acestei bande care funcționează în diferite țări. Cooperarea polițienească internațională coordonată de Europol a fost esențială în aducerea în fața justiției a diferiților membri ai acestei organizații care se aflau în diferite țări europene.

În data de 19 mai, în România, a fost arestat pe un termen de 24 ore, ”hoțul în lege Patron”,  în baza unui mandat european de arest. În 20 mai, a fost prezentat în fața magistraților Curții de Apel București, pentru confirmarea arestului și extrădarea acestuia în Franța. Curtea de Apel București a confirmat arestul său și extrădarea acestuia în Franța.

Din motiv că în prezent, învinuitul are pe banca acuzațiilor cauza penală în care este condamnat la 14 ani și 8 luni pentru crearea fabricilor clandestine de țigarete și spălare de bani în interesul unui grup criminal și remisă spre rejudecare, conform legislației, nu este posibilă extrădarea acestuia autorităților franceze, până la adoptarea unei decizii definitive și a fost eliberat.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram