Război în Ucraina, ziua 129: Familiile civililor uciși la Kremenciuc vor fi despăgubite. În Lisiciansk, luptele continuă

externe

„Am văzut inima unui copil bătând prin rana deschisă”. Mărturia unui paramedic care a tratat răniți din Mariupol

12 iunie 2022, ora 16:33
Distribuie:

Serghei Chornobrivets este paramedic la serviciile de urgență din orașul Mariupol din sudul Ucrainei. A mers la spital pe 24 februarie, când a început războiul, și apoi a lucrat 22 de zile fără întrerupere, iar primul lui pacient a fost un bărbat rănit acasă – a „zburat” în timp ce se uita la televizor. Iar acesta era doar începutul, povestește el, potrivit publicației ucrainene Obozrevatel, potrivit Libertatea.

Vă avertizăm că urmează detalii ce pot avea impact emoțional. 

Un caz de care își amintește acum este cel al unei fetițe în vârstă de șapte ani, care a fost dusă la spital îmbrăcată într-un pulover, cu urme de sânge pe spate. Când i-au tăiat hainele, paramedicii au înghețat. În corpul copilei era o gaură prin care i se putea vedea inima care continua să bată, povestește tânărul pentru Muzeul „Vocile Pașnice” al Fundației Rinat Akhmetov, cea mai mare arhivă din lume cu povești despre civili ucraineni, victime sau martori ai războiului. 

Fetița este bine acum. 

„Am văzut inima unui copil bătând prin rana deschisă. Toată lumea știa ce are de făcut și asta a salvat-o. Fata este în viață, totul este în regulă cu ea. Am venit la spital și mi-a dat un desen”, spune Serghei. 

În același timp, el recunoaște că în cele peste trei luni de război a simțit la un moment dat cum pierde controlul. 

S-a întâmplat atunci când un bărbat și-a adus băiatul în vârstă de 16 ani la spital, cu răni grave. Adolescentul era inconștient, avea membrele amputate traumatic, fără garouri care să oprească sângerarea. Paramedicul povestește că a început să-l resusciteze cu disperare. Încă nu înțelege de ce, dar nu se putea opri.

„Îl resuscitam și țipam: «hai să facem ceva!» M-au tras deoparte. Toți au înțeles că venise deja mort. Puștiul avea 16 ani, toată viața îi era înainte…”, își amintește tânărul. 

Totodată, Serghei a povestit cum a ajutat la salvarea unei femei dintr-o maternitate distrusă sau cum a reușit să ajungă la pacienți în timpul atacurilor aeriene. 

Paramedicul a plecat acum din Mariupol, dar este sigur că se va întoarce. 

Oraș-port de la Marea Azov, Mariupol s-a aflat sub asediul forțelor ruse de la începutul lunii martie și până la finalul lui mai, când ultimii apărători au părăsit uzina Azovstal, după ce au primit ordinul să înceteze luptele și să încerce să-și salveze viețile. 

O „caravană a morții”, astfel descria recent consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, situația din orașul-port, unde între 50 și 100 de cadavre sunt scoase de sub ruinele fiecărui bloc, iar autoritățile vorbesc despre o ”catastrofă umanitară”. 

La jumătatea lunii aprilie, guvernatorul militar al regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, spunea că potrivit unor estimări preliminare, circa 22.000 de civili au fost omorâți de forțele ruse la Mariupol, iar la finalul lunii mai, primarul Vadim Boicenko declara că este posibil ca numărul victimelor să depășească estimările inițiale.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram