Război în Ucraina, ziua 123: La Kiev s-a tras cu rachete care pot parcurge o distanță de până la 5,5 mii de km

social

/VIDEO/ Când va fi dată în exploatare Arena Chișinău? Spînu: Încă nu au fost amenajate căile de acces

18 iunie 2022, ora 20:28
Distribuie:

Încă o promisiune pentru darea în exploatare a Arenei Chișinău. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale anunță că ușile complexului sportiv s-ar putea deschide la toamnă, după ce, anterior, vorbea de primăvara, care deja a rămas în urmă. Problema constă în faptul că încă nu au fost amenajate căile de acces, spune Andrei Spînu.

Împiedică darea în exploatare a complexului sportiv lipsa căilor de acces, amenajarea cărora, deocamdată nici nu a început. Potrivit proiectului, acestea ar urma să fie cel puțin două. Pentru intrarea din strada Bucovinei, statul ar urma să cumpere și câteva terenuri care acum sunt private, ar fi vorba de 15 ari de pământ. 

Anterior, autoritățile anunțau că pentru construcția căilor de acces ar fi nevoie de încă 2 milioane de euro, bani care ar urma să fie alocați din bugetul de stat.

Un răspuns clar privind deschiderea arenei nu am primit nici de la deputatul Pas, Adrian Băluțel, care ar cunoaște problema din talpă. 

Contactat de tv8, șeful Agenției Proprietăți Publice, Eugeniu Cozonac, ne-a declarat că în următoarele zile ar urma să fie anunțată o licitație privind identificarea unei companii care să construiască căile de acces, urmând a fi găsiți și bani pentru asta. În luna martie, a anului trecut, s-a aflat de la fostul deputat al Platformei Da, Alexandru Slusari, despre o schema de delapidare de fonduri legată de "Chișinău Arena". 

Slusari a publicat o notă informativă a Procuraturii Anticorupție. Iar în document se arată că ilegalitățile au fost puse la cale încă în 2017 de către un grup de politicieni, funcționari și persoane fizice. Procuratura Anticorupție a constatat un preț exagerat al proiectului Arena Chișinău, acesta fiind stabilit fără o estimare economico-financiară.

 Mai mult, în afară de cele 10 hectare, pe care este construită Arena, a mai sustras din circuitul agricol încă aproape 60 de hectare de teren din comunca Stăuceni, care au fost gajate companiei de construcție turcești cu dreptul re-gajării către alți creditori. De proiectarea și construcția Arenei s-a ocupat compania „Summa” din Turcia, care nu a avut concurență în concursul de selectare.

Proiectul Chișinău Arena a fost lansat de fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, în 2018. Atunci, democrații anunțau că arena va fi deschisă în toamna anului 2019, lucru care nu s-a mai întâmplat nici până astăzi. Costul acestui proiect este de 44,5 milioane de euro, pe care statul urmează să-i achite în 12 ani.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram