Război în Ucraina, ziua 123: La Kiev s-a tras cu rachete care pot parcurge o distanță de până la 5,5 mii de km

externe

Cel mai mare dosar de corupție al Ucrainei, trimis în judecată: Oamenii lui Zelenski sunt acuzați de sabotaj

21 iunie 2022, ora 08:45
Distribuie:

Un dosar de corupție împotriva lui Pavlo Vovk, cel mai cunoscut judecător al Ucrainei, a fost trimis la Înalta Curte Anticorupție, a declarat procuratura anticorupție pe 20 iunie, relatează Kyiv Independent, potrivit HotNews.

Vovk, șeful Tribunalului Administrativ Districtual Kiev, a devenit un simbol al nedreptății, fărădelegii și impunității în Ucraina. Dosarele împotriva lui au fost blocate și sabotate de procurori, anchetatori și instanțe de câțiva ani.

Vovk și alți judecători ai curții sale au fost acuzați de uzurpare a puterii, obstrucționare a justiției, crimă organizată și abuz de autoritate. În ciuda acuzațiilor, Vovk rămâne șeful instanței sale, care și-a reluat activitatea sub conducerea sa în aprilie, după ce a suspendat operațiunile în februarie din cauza invaziei ruse.

În înregistrările audio publicate de Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) în 2019-2021, Vovk este auzit discutând despre numeroase înțelegeri, dând ordine ilegale și glumind că nimeni nu ar trebui să se îndoiască de „prostituția politică” a instanței. Unul dintre judecătorii curții sale a spus că susține „orice ilegalitate în justiție”.

„Suntem unici. Suntem singura instanță care le-a supraviețuit tuturor timp de cinci ani. „Nereformat, neevaluată”, a glumit Vovk, potrivit înregistrărilor NABU, într-o referire la eforturile sale de a bloca reformarea instanței conduse de el.

Vovk a primit bani pentru hotărâri judecătorești și a organizat procese false și proceduri de selecție false pentru locuri de muncă la stat. El a influențat și a făcut presiuni asupra celor două organe principale ale sistemului judiciar – Înaltul Consiliu al Justiției și Comisia de Înaltă Calificare. De asemenea, a intervenit în Curtea Supremă, Curtea Constituțională, Biroul de Investigații de Stat și Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției.

Procurorul general Irina Venediktova și Zelenski, acuzați că l-ar fi lăsat pe Vovk să scape

Acuzațiile actuale au fost aduse împotriva Vovk în 2020.

Procurorul general Irina Venediktova, loială președintelui Volodimir Zelenski, ar fi refuzat, potrivit Kyiv Independent, în mod repetat să autorizeze un mandat de arestare pentru Vovk. 

De asemenea, ea a refuzat să lase NABU să percheziționeze biroul lui Vovk sau să-l intercepteze și l-a concediat pe adjunctul ei care a autorizat acuzațiile de corupție împotriva judecătorului.

Venediktova a negat acuzațiile de sabotaj.

În 2021, Andrii Bitsiuk, judecător la Înalta Curte Anticorupție, a refuzat să extindă ancheta de corupție împotriva Vovk. El a ordonat procurorilor să trimită dosarul în judecată în termen de cinci zile sau să închidă ancheta.

Acest lucru a creat riscul închiderii cazului, deoarece o hotărâre judecătorească similară din 2019 a fost folosită în 2021 ca temei pentru închiderea unui alt caz de obstrucționare a justiției împotriva Vovk. Închiderea cazului Vovk în 2019 va fi luată în considerare de Curtea Supremă pe 28 iunie.

Zelenski a fost acuzat, de asemenea, că l-a lăsat pe Vovk să scape de justiție.

O sursă a spus pentru Ukrainska Pravda că Vovk l-a întâlnit pe Zelenski în 2019 și l-a convins să lucreze ca parte a echipei președintelui.

În 2019, Vovk și fostul șef de cabinet al lui Zelenski, Andrii Bohdan, au organizat demiterea unui șef al Curții Constituționale, potrivit înregistrărilor audio publicate de proiectul de jurnalism de investigație Slidstvo.info.

Vovk ar fi colaborat și cu Ruslan Riaboșapka, fostul procuror general al lui Zelenski, pentru a organiza demiterea unui șef al Consiliului Judecătorilor în 2019, potrivit înregistrărilor. Bohdan și Riaboșapka nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

În aprilie 2021, Zelenski a depus un proiect de lege „urgent” pentru lichidarea tribunalului lui Vovk. Cu toate acestea, proiectul de lege a fost blocat de parlament, unde partidul președintelui deține majoritatea absolută.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram