Război în Ucraina, ziua 123: Kievul, atacat! S-a tras cu rachete care pot parcurge o distanță de până la 5,5 mii de km

politic

/VIDEO/ Charles Michel cere statelor UE să acorde Ucrainei şi R. Moldova statutul de ţări candidate: „Viitorul lor e în UE”

21 iunie 2022, ora 09:44
Distribuie:

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va invita cele 27 de țări membre ale UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, relatează AFP, preluat de Digi24.

Propunerea, în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene, va fi prezentată la summitul liderilor europeni care are loc joi şi vineri de la Bruxelles, unde o decizie favorabilă va trebui adoptată cu unanimitate.

„A sosit momentul să recunoaștem că viitorul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei se află în UE. Vă voi invita să acordați statutul de candidat Ucrainei şi Moldovei. În același timp, vom continua să oferim Ucrainei un sprijin solid umanitar, militar, economic şi financiar”, a scris Charles Michel în scrisoarea de invitaţie la Summit.

Vineri, Comisia Europeană, prin preşedinta instituţiei, Ursula von der Leyen, a recomandat acordarea statutului de candidat la UE Republica Moldova și Ucrainei.

„Ştim cu toţii că ucrainenii sunt gata să moară pentru aspiraţiile lor europene. Ne dorim ca ei să locuiască împreună cu noi, pentru visul european”, a spus Ursula von der Leyen la Bruxelles, îmbrăcată în albastru şi galben, culorile drapelului ucrainean.

Vineri, 17 iunie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului să confirme perspectiva Republicii Moldova și Ucrainei de a deveni membre ale UE și își oferă avizul cu privire la acordarea statutului de candidat. Vineri, 17 iunie, Comisia Europeană și-a prezentat Avizele cu privire la cererea de aderare la UE depusă de Ucraina și Republica Moldova, la invitația Consiliului.

În ceea ce privește Moldova, Comisia Europeană concluzionează că țara are o bază solidă pentru a ajunge la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților. 

Politicile macroeconomice au fost rezonabil de solide și s-au înregistrat progrese în consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar reformele economice cheie rămân de întreprins. Totodată, țara noastră a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE.

Ce urmează

În baza avizelor Comisiei Europene, statele membre UE vor trebui acum să decidă în unanimitate cu privire la următorii pași.

Cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în lumina Avizelor Comisiei vor fi discutate la următorul Consiliu European din 23 și 24 iunie. Între timp, UE rămâne angajată să continue să consolideze legăturile și să-și aprofundeze parteneriatul pentru a sprijini Ucraina, Moldova și Georgia, în conformitate cu acordurile noastre de asociere și cu zonele de liber schimb profunde și cuprinzătoare.

TV8.md reamintește că pe 28 februarie 2022, Ucraina și-a prezentat cererea de aderare la UE, iar pe 3 martie 2022, și Republica Moldova, și Georgia.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram