/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 127: Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor. Concluziile summitului NATO

social

Chironda, despre construcția blocurilor de pe lângă UTM: „Abuzurile urbanistice continuă cu suportul Primăriei”

21 iunie 2022, ora 11:24
Distribuie:

Fostul viceprimar al Capitalei, Victor Chironda susține că „schemele și proiectele de autorizare a complexelor imobiliare și abuzurile urbanistice continuă cu suportul direct al conducerii Primăriei Chișinău”. În cadrul unei conferințe de presă acesta a declarat că proiectul ce prevede construcția unor blocuri locative, în apropierea campusului Universității Tehnice din Moldova se află în așteptare pentru a primi certificat de urbanism, deși primarul Ion Ceban a declarat că proiectul a fost respins.

„Am organizat această conferință de presă pentru a aduce la cunoștința tuturor că schemele și proiectele de autorizare a complexelor imobiliare, a abuzurilor urbanistice în municipiul Chișinău continuă și acest lucru se întâmplă cu suportul direct al conducerii Primăriei. Vorbesc în primul rând de primarul Ion Ceban, viceprimarul și arhitecta șef, care ar trebui să asigure că tot ce înseamnă haos urbanistic, tot ce înseamnă abuzuri în acest domeniu nu mai au loc”, a declarat Victor Chironda în cadrul unei conferințe de presă.

În contextul în care pe 14 iunie, administrația UTM a venit cu un apel în adresa Primăriei municipiului Chişinău în vederea autosesizării organelor administraţiei publice locale privind proiectul-schiţă al blocurilor locative din strada Studenţilor, 7/5 (2 blocuri locative cu 14 etaje, 1 bloc locativ – cu 16 etaje, 1 bloc locativ – cu 18 etaje), fostul viceprimar susține că reprezentanții companiei le-au spus celor din administrația UTM că „construcția se va face cu sau fără acordul Universității”.

„După prevederile proiectului, din spusele Universității, reprezentanții companieii au venit și au solicitat un acord, evident că conducerea s-a indignat și a spus că nu este posibil, a adus argumentele necesare, doar că reprezentantul companiei i-au spus că asta se va întâmpla cu sau fără acordul Universității....

Acest demers al Universității ar fi fost trecut cu vederea dacă nu ar fi fost reacția bolnăvicioasă și violentă a primarului Ion Ceban la o scrisoare deschisă care nu aduce acuzații, dar face apel”, a mai spus Chironda.

„Am decis să fac această conferință ca să arăt că Ion Ceban minte ca de obicei cum știe el mai bine. Reacția agresivă a primarului față de UTM se explică prin faptul că Universitatea a atras mai devreme atenția opiniei publica”, a conchis Chironda.

Chironda susține că „în perioada gestionării crizei refugiaților, primarul a deschis un centru pentru refugiați în fostul cinematograf Lukoil și s-a folosit acest centru pentru promovarea imaginii sale.

Contactată de TV8, purtătoarea de cuvânt a primăriei, Natalia Ixari, a declarat că se apropie campania electorală, iar scopul unora este de a denigra activitatea instituției.

„Cu cât mai aproape este campania electorală, vom urmări tot mai mulți specialiști, experți și pseudo-experți în toate domeniile de activitate a Primăriei. Scopul lor este denigrarea și atragerea Primăriei în jocuri politice pentru agenda lor proprie. Primăria continuă să activeze conform cadrului legal”, a declarat Natalia Ixari. 

Am încercat să luăm legătura cu arhitecta-şef a Primăriei municipiului Chişină, Dogotaru Svetlana, însă aceasta nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile.

Reamintim că pe 14 iunie, Universitatea Tehnică a Moldovei a făcut un apel către Primăria municipiului Chişinău în vederea autosesizării organelor administraţiei publice locale privind proiectul-schiţă al blocurilor locative din strada Studenţilor, 7/5 (2 blocuri locative cu 14 etaje, 1 bloc locativ – cu 16 etaje, 1 bloc locativ – cu 18 etaje), amplasate limitrof cu campusul universitar UTM din sectorul Râşcani al capitalei.

„UTM, Facultatea Urbanism şi Arhitectură solicită insistent stoparea şi respingerea proiectului-schiţă nominalizat şi prezentat în poză, pe motiv că realizarea acestuia va duce la efecte dezastruoase pentru mediul urban existent. Schema propusă de IMP „ChisinăuProiect” fiind uzată moral, or dezvoltarea campusurilor academice şi implicit a Parcului UTM „Muzeu al Tehnicii în Aer Liber” necesită o altă abordare urbanistică, bazată pe un concept de dezvoltare durabil conform bunelor practici din Uniunea Europeană, corelarea cu reţelele inginereşti subterane şi supraterane, cu reţeaua de accese existente şi cele propuse: pietonale şi de transport public, parcări etc”, potrivit solicitării remise.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram