Război în Ucraina, ziua 123: La Kiev s-a tras cu rachete care pot parcurge o distanță de până la 5,5 mii de km

social

Concluziile observatorilor Promo-LEX privind desfășurarea turului II al alegerilor locale în trei localități

Foto simbol
13 iunie 2022, ora 12:04
Distribuie:

Observatorii Promo-LEX care au monitorizat desfășurarea turului doi al alegerilor locale noi în trei localități unde primarul nu a fost ales din primul tur au constatat că secțiile de votare s-au deschis regulamentar, iar votarea a fost organizată eficient și s-a desfășurat liniștit.

Alegeri repetate au avut loc în comuna Ghetlova din raionul Orhei, satul Glinjeni din raionul Fălești și satul Zastînca din raionul Soroca. Totodată, Misiunea de observare a efectuat și numărarea în paralel a voturilor, care a confirmat rezultatele preliminare, anunțate de Comisia Electorală Centrală. Informațiile au fost colectate și raportate de către 5 observatori pe termen scurt care au monitorizat procesul electoral din fiecare secție de votare.

„Și pentru acest tur de scrutin atragem atenția asupra numărului mare, în opinia Misiunii, de cereri de votare cu urna mobilă depuse la Glinjeni (60) și Zastânca (41), în ambele cazuri cu 11 mai multe decât în primul tur. Amintim că, potrivit bunelor practici internaționale, utilizarea urnelor mobile de vot nu este recomandată, deoarece este însoțită de un risc înalt de falsificare. De asemenea, pentru turul doi nu a fost soluționată problema accesibilității secțiilor de votare, 4 din 5 secții nefiind asigurate cu condiții minime de accesibilitate (rampă) pentru persoanele cu deficiențe locomotorii”, precizează Asociația Promo-LEX.

Potrivit observatorilor, închiderea secțiilor de votare s-a desfășurat regulamentar. Numărarea voturilor de către organele electorale s-a efectuat rapid. Membrii biroului electoral 25/034 Ghetlova, însă, au ignorat norma cu privire la obligativitatea prezentării buletinului de vot la numărare de către un singur membru.

Rezultatele numărării, în paralel, a voturilor se prezintă în felul următor:

TV8.md precizează că trei localități din țară și-au ales duminică, 12 iunie, primarul. Turul doi al alegerilor locale noi au avut loc în comuna Ghetlova, raionul Orhei, satul Glinjeni, raionul Fălești și satul Zastînca, raionul Soroca. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram