Război în Ucraina, ziua 129: Familiile civililor uciși la Kremenciuc vor fi despăgubite. În Lisiciansk, luptele continuă

politic

Declarații de avere cu semne de întrebare: Câți bani a câștigat Ilan Șor în 2021 și ce venituri a declarat

19 iunie 2022, ora 10:08
Distribuie:

Cunoscut de multă lume ca „deputatul fugar”, Ilan Șor poate fi supranumit și „deputatul invizibil”. Deși este parlamentar de trei ani, a fost la muncă fizic doar o singură zi, la ședința inaugurală. Lipsa de la locul de muncă s-a răsfrâns și asupra veniturilor. În timp ce colegii săi primesc aproape 400 de mii de lei, într-un an, Șor, la acest capitol, nu a indicat vreun leu. În declarația sa de avere, depusă la sfârșit de primăvară, deputatul indică 0 venituri. În schimb, soția sa, cunoscuta interpretă din Rusia, Jasmin, a raportat peste 1 milion 600 de mii de ruble, adică circa 26 mii de euro. Cântăreața a primit și o donație de 5 milioane de ruble de la fiul ei. Pe de altă parte, Șor continuă să-i fie dator mamei sale vitrege cu o sută de milioane de lei. 

Anul trecut, Ilan Șor nu a declarat niciun venit. Deși figurează ca angajat în Parlament, totuși, Șor, parcă ar fi un deputat fantomă, având în învedere că nu a călcat pe acolo, și respectiv, niciun leu nu i-a fost virat în cont. În declarația de avere, prezentată pe 14 aprilie la FISC, Șor a indicat doar agoniseala soției. Astfel, Jasmin Șor ar fi câștigat peste 1 milion 603 mii de ruble, adică, cam 534 de mii de lei, din activitatea de întreprinzător. 

Tot ea ar fi primit, anul trecut, o donație de 5 milioane de ruble de la fiul său, Mihail Semenduev. În plus, familia Șor și-ar fi trecut în proprietate, drept moștenire, de la începutul acestui an, două terenuri intravilane, care ar valora, în total, peste 35 de milioane de ruble. Deputatul fugar indică pe numele lui un teren intravilan de 6,7 ari, pe care-l deține din 2014, ce valorează peste 640 de mii de lei.

De asemenea, Ilan Șor este proprietarul a trei apartamente, a unui garaj și a unei case la sol. Ultimele două bunuri au fost procurate în 2014, după care Șor nu a mai achiziționat imobile, potrivit declarației sale de avere. În timp ce casa este evaluată la peste 4 milioane de lei, garajul costă puțin peste 180 de mii de lei. Cel mai spațios apartament din cele deținute de Șor are aproape 240 de metri pătrați și costă peste 800 de mii de lei, procurat în 2013. 

Pe numele soției sale figurează o altă casă de locuit, care ar costa peste 19 milioane 270 de mii de ruble, fiind achiziționată în 2020. De la începutul acestui an , Jasmin ar fi primit drept moștenire alte două imobile. La capitolul automobile, Șor scrie că și le-a păstrat pe cele patru pe care le avea anterior. 

Astfel, el indică un Bentley Continental, cumpărat în 2014, cu peste 2,5 milioane de lei. Mai are în garaj un Gaz, fabricat în fosta Uniune Sovietică, estimată la 5 mii de lei, dar și o Toyota, pentru care ar fi dat 400 de lei. Șor a achiziționat, în 2018, un automobil de lux, pe care îl deține la Moscova. Este vorba de un Bentley exclusivist, estimat la 25 750 000 ruble sau aproximativ 6 milioane de lei, la volanul căruia a fost surprinsă soția sa, interpreta Jasmin. 

Politicianul declară un ceas marca Rolex de 10 mii de euro, primit în dar de Revelion în 2018. În documentul prezentat Fiscului, familia Șor spune că are 24 de conturi bancare, dintre care șapte sunt deschise în Federația Rusă, iar celelalte în Republica Moldova. Pe opt dintre ele sunt zero lei, iar în cele din țară Șor deține în jur de 427.867 de lei, în timp ce, în băncile rusești, cumulativ, familia Șor ar deține peste 2.204.262 de ruble. 

Și în această declarație de avere se regăsesc împrumuturile mari de bani de la mama sa vitregă, Ilona Șor. În total, acesta a împrumutat de la ea, în perioada 2015 - 2019, șase sume de bani, în total, 100 de milioane de lei, fără dobândă. Dintre acestea, 30 de milioane de lei moldovenești i-a primit în 2019, anul în care a părăsit Republica Moldova. 

La începutul acestei săptămâni, șeful de la CNA, Iulian Rusu a anunțat că Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale a sechestrat proprietăți în valoare de aproximativ un miliard și jumătate de lei, care ar aparține lui Ilan Șor. 

Condamnat, în prima instanță, la 7,6 ani de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani, în dosarul fraudei bancare, Șor a părăsit Republica Moldova în 2019, după ce democrații au predat puterea. Potrivit datelor Procuraturii Generale, el a fugit în Israel. În prezent, Ilan Șor este anunțat în căutare internațională.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram