/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 127: Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor. Concluziile summitului NATO

politic

/VIDEO/ Declarațiile „nervoase” ale primarului Ceban: Ce spune un expert în comunicare despre limbajul licențios al edilului

16 iunie 2022, ora 12:47
Distribuie:

Comunicarea lui Ion Ceban pe rețele sociale abundă în mesaje ostile și expresii deocheate, ce contravin statului de persoană publică. Când s-a referit la Maia Sandu, a făcut-o, de pildă, cel mai mare râs din istoria țării. Edilul este taxat pentru limbajul de cartier de experta în comunicare, Natalia Efros, care a identificat, în comportamentul primarului, elemente de agresiune verbală, brutalizări, declarații ostile și atacuri la persoană. În opinia ei, acestea sunt dovadă crasă de slăbiciune, de frustrări și antrenarea în campanie electorală premeditată.

„Îmi spune cineva să mă liniștesc. Râsuri mai mari decât dna Președinte și toată cohorta de incompetenți și penali din PAS nu a existat în istoria Moldovei”.

Este un fragment din postarea publică făcută de Ion Ceban pe Facebook, noaptea târziu. Primarul a acuzat-o pe Maia Sandu de închiderea a peste 200 școli din țară, de furtul miliardului și concesionarea aeroportului. Mai mult, Ceban susține că va continua cu astfel de acuzații, pentru că ar avea multe de spus. Serviciul de presă de la Președinție a refuzat să comenteze pornirile primarului. Postarea pe care am pomenit-o mai sus nu este prima de acest fel. 

Acum două săptămâni, nemulțumit de intenția membrilor de la GENDERDOC-M de a organiza marșul LGBT, Ceban a scris despre intenția sa de a interzice această manifestație. Ulterior, a precizat că a fost blocat:

„M-au blocat. P. Sa nu zic altfel”, a scris edilul Capitalei. 

Deși am insistat să aflăm ce anume a avut în vedere cu litera P, Ceban ne-a spus că fiecare interpretează cum vrea. Nu a răspuns clar nici la alte întrebări ale noastre legate de acest subiect.

„- Comportamentul este absolut inadecvat în raport cu municipalitatea. Eu înțeleg că poate aveți ceva cu mine. Eu am explicat de unde vine, ca oamenii să nu-și creeze iluzii, chipuri cioplite sau icoane. 

- Totuși, cum vă exprimați vi se pare normal? Aveți dreptul la critică, dar poate ar trebui un alt limbaj?

- Oamenii sunt cei care o să judece și o să dea apreciere. Oamenii sunt cei care ne votează, oamenii sunt cei care nu ne votează.”

Postările cu limbaj licențios au început să apară pe pagina lui Ion Ceban acum două luni, când primarul de Constanța a anulat înfrățirea cu Chișinăul, iar Ceban i-a scris în replică omologului său că, „... de Paște, ouăle se vopsesc, dacă ele există”. 

Am întrebat experții din comunicare, care ar trebui să fie limbajul unui funcționar public, inclusiv al primarului de Chișinău.

„Limbajul trebuie să fie ancorat în bunul simț, în primul rând. În al doilea rând, trebuie să fim foarte atenți la mesajele pe care le emitem. Mai ales din rolul de edil al unei Capitale, care se vrea europeană. Limbajul trebuie să fie unul echilibrat, orientat pe soluții, și nu agresivități”, ne-a comunicat Natalia Efros, consultantă în comunicare publică.

Natalia Efros a analizat câteva dintre postările primarului de Chișinău și spune că acestea au iz de campanie electorală, mai exact, sunt orientate către o anumită categorie de persoane din Capitală.

„Nu este propriu unui funcționar, unui demnitar ales, care are de operat cu niște activități foarte clare, într-o Capitală. Și această funcție trebuie să fie cât mai puțin politizată”, a mai adăugat Efros.

În Republica Moldova, există Codul de Conduită a Funcţionarului Public, în care sunt stabilite normele de conduită în serviciul public. Mai exact, documentul prevede faptul că, în exercitarea funcţiei publice, persoana dată trebuie să se conducă de câteva principii de bază: legalitate, imparţialitate, independenţă, profesionalism și loialitate. În caz că prevederile legii sunt încălcate, acesta poate fi sancționat în funcție de fapta care i se incriminează și prevederile Codului Penal sau Contravențional.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram