Război în Ucraina, ziua 129: Familiile civililor uciși la Kremenciuc vor fi despăgubite. În Lisiciansk, luptele continuă

social

/VIDEO/ Deputat PAS: „Protestul sau concertul de duminică este direct legat de evenimentele care au loc la Bruxelles”

21 iunie 2022, ora 10:17
Distribuie:

Protestul organizat de Partidul „ȘOR” duminică, 19 iunie, în Piața Marii Adunări Naționale, este „direct legat” cu evenimentele ce vor avea loc la Bruxelles pe 23 și 24 iunie, când urmează a fi luată decizia privind acordarea statului de țară candidat la UE a Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute de către deputatul Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Virgiliu Pîslariuc, în cadrul ediției din 20 iunie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. 

„Protestul hibrid sau concertul de duminică este legat de evenimentele care au loc la Bruxelles, ce țin de statutul care se va acorda țării noastre ca și țară candidat pentru integrarea europeană. Ceea ce se întâmplă acum este nu este altceva decât o încercare de destabilizare, dar și de a mai arăta că parcursul pe care l-a luat statul nostru nu este pe placul unor actori politici. Restul sunt interpretări, justificări, dar aceste două evenimente sunt direct legate”, a precizat deputatul PAS, Virgiliu Pîslariuc.

Comentatorul politic, Anatol Țăranu, a subliniat că s-a cheltuit o sumă mare de bani pentru organizarea protestului .

„În urma evenimentelor de duminică, am înțeles că s-au cheltuit foarte mulți bani pentru organizarea protestului și am mai înțeles că actuala guvernare nu este chiar atât de autoritară după cum este prezentată. Pe timpul lui Plahotniuc, dacă cineva ar fi încercat să angajeze atât de multe autobuze și microbuze, n-ar fi reușit. Asta înseamnă că atât administrația centrală, cât și cele de nivel raional n-au intervenit. S-au cheltuit bani enormi pentru organizarea unui astfel de eveniment, iar atunci când protestele sunt organizate pe bani, apare întrebarea, cine este beneficiarul și de ce s-au cheltuit acești bani? Cine poate să plătească acești bani? Doar Șor este acea persoană care demonstrează această generozitate”, a afirmat Anatol Țăranu.

Ex-deputatul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Liviu Vovc, spune că a calculat costurile concertului. Potrivit acestuia, scena ce urma a fi instalată, ar valora circa jumătate de milion de lei.

„Ceea ce au dorit ei să facă, a fost doar să mintă cetățenii, ca oamenii care sunt supărați pe actuala guvernare din cauza prețurilor ce cresc, să fie ademeniți la protestul lor, ca să arate că sunt foarte mulți și au mai venit și cu ideea organizării unui concert. Eu am calculat doar costurile concertului, uitându-mă pe internet care este prețul fiecărui interpret. Morgenshtern - un milion de lei, Kirkorov – 2,5 milioane de lei, Egor Kreed – un milion de lei. Și asta e doar prețul interpreților. 

Scena pe care voiau s-o instaleze e 20 de mii de euro, în jur la jumătate de milion de lei. Iar cât privește transportul, pentru mine este straniu că nu s-a încercat să se investigheze cine a contractat aceste microbuze, cum au fost aduși oamenii. Aici, există mari semne de întrebare. Sper că Serviciul de Informații și Securitate, Fisc, Centrul Național Anticorupție, vor investiga cum a fost finanțat acest protest”, a explicat Liviu Vovc.

Ieri, 20 iunie, activistul apropiat lui Veaceslav Platon, Veaceslav Valico, invitat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, a părăsit studioul, când a fost întrebat de unde erau banii pentru concert și protest.

TV8.md reamintește că duminică, 19 iunie, în Piața Marii Adunări Naționale, un concert era planificat de Veaceslav Valico, apropiat al lui Veaceslav Platon, însă nu a mai avut loc. Deși rapperul rus Morgenshtern a anunțat că va cânta la concert, ulterior acesta a declarat că nu acceptă „jocurile politice” și, din acest motiv, nu va mai participa. Egor Kreed a anunțat că nu va mai cânta la concertul de la Chișinău, care într-un final nu a avut loc.

Asta după ce, sâmbătă, 18 iunie, interpretul Filip Kirkorov, DAVA și Ivan Dmitrienko, dar și Kreed au ajuns la Chișinău pentru a cânta la același concert.

În dimineața zilei de duminică, 19 iunie, deputata Marina Tauber și activistul Veaceslav Valico s-au plâns că nu li se permite să instaleze scena și tehnica necesară în Piața Marii Adunări Naționale, unde erau planificate două evenimente, protestul organizat de Partidul ȘOR și concertul organizat de Valico, unul din apropiații lui Platon.

Cei doi au declarat că au autorizați și toate actele necesare, însă polițiștii nu permit mașinilor cu tehnică să intre în perimetrul unde ar trebui să fie instalată scena. 

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției a venit cu o reacție și a respins acuzațiile aduse la adresa instituției de către deputata Marina Tauber care a declarat că Poliția interzice instalarea scenei în Piața Marii Adunări Naționale, unde urmează să aibă loc un protest organizat de Partidul pe care îl reprezintă, dar și un concert organizat de către un apropiat al lui Platon, Veaceslav Valico.

TV8 reamintește că deși scena a început a fi instalată zilele trecute, peste noapte aceasta a fost dezinstalată. Conform unei dispoziției, Veaceslav Valico a rezervat Piața Marii Adunări Naționale pentru duminică de la amiază și până la ora 22:00. Întâmplător sau nu, tot duminică după amiază este planificat un protest antiguvernamental organizat de Partidul ȘOR.

În intervenția sa, Valico nu a pomenit nimic despre bani, astfel că nu se știe cât a cheltuit inclusiv pentru remunerarea artiștilor. Cert este că, în declarația pe proprie răspundere depusă anul trecut la CEC, Valico nu a indicat venituri sau proprietăți, în schimb a pomenit o datorie de 20 de mii de euro, pe care trebuie să o ramburseze până în 2025. În cadrul dezbaterilor electorale de la TV8, Valico a menționat că trăiește discret, adăugând că îl ajută sora sa, care s-ar afla peste hotare.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Veaceslav Valico a plecat din studioul TV8 când a fost întrebat de unde erau banii pentru concert și protest

20 iunie 2022, 20:06

/VIDEO/ Simpatizanții opoziției au protestat împotriva guvernării: Unii habar nu aveau unde au ajuns

19 iunie 2022, 20:06

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram