Război în Ucraina, ziua 129: Familiile civililor uciși la Kremenciuc vor fi despăgubite. În Lisiciansk, luptele continuă

politic

/DOC/ Deputații BCS au sesizat Curtea Constituțională în urma modificărilor la Codul serviciilor media

20 iunie 2022, ora 17:07
Distribuie:

Deputații fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Grigore Novac și Adela Răileanu, au depus astăzi, 20 mai, la Curtea Constituțională (CC), o sesizare pentru controlul constituționalității unor prevederi ale Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, mai exact, legea privind prevenirea, combaterea dezinformării și răspândirea informațiilor false în spațiul mediatic.

Potrivit sesizării, modificările instituie „în manieră disproporţionată, norme menite să „cenzureze” informaţia „incomodă” difuzată public, precum şi măsurile de atragere la răspundere pentru „dezinformare”, şi nu în ultimul rând, să „stranguleze” economic agenţii economici de profil (prin inserarea camuflată a instrumentelor de influenţă asupra activităţii comerciale)”.

Deputații solicită exercitarea controlului constituţionalităţii şi declararea drept neconstituţională a unor prevederi, printre care: „textul „dezinformare - răspândirea intenționată a informațiilor false create pentru a dăuna unei persoane, unui grup social, unei organizații sau securității statului”; textul art. 5 alin (2) „cel puțin 50% din programele audiovizuale achiziționate de peste hotare trebuie să provină din statele membre ale UE, precum și din statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră; textul art.6 alin. (4) „din care se scade timpul alocat ştirilor, evenimentelor sportive, jocurilor, publicităţii, serviciilor de teletext şi tele-shoppingului” și altele.

TV8.md reamintește că pe 2 iunie, Parlamentul a votat în lectură finală, proiectul de lege privind prevenirea, combaterea dezinformării și răspândirea informațiilor false în spațiul mediatic. Respectiv, furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale care, indiferent de proveniența lor, justifică războaiele de agresiune, neagă crimele de război şi crimele împotriva umanității sau incită la ură.

Totodată, Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost completat cu noțiunea de „dezinformare” și cu sancțiunile aferente, în cazul în care furnizorii sau distribuitorii de conținut media vor încălca legislația.

De asemenea, Codul a fost completat cu prevederi conform cărora furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care au fost produse în alte state decât statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor și a emisiunilor de divertisment care nu au un conținut militarist.

Sancționarea furnizorilor de servicii media pentru difuzare și difuzarea repetată a conținuturilor calificate drept dezinformare (de la amendă de la 40.000 de lei la 70.000, amendă de la 70.000 de lei la 100.000 de lei până la suspendarea licenței de emisie, pe o perioadă de până la 7 zile);

Pe lângă interzicerea difuzării programelor audiovizuale ce constituie discurs care incită la ură, se interzic programele care conțin dezinformare, propaganda agresiunii militare, conținut extremist, conținut cu caracter terorist sau care conțin informații false ce prezintă o amenințare pentru securitatea națională.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram