/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 127: Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor. Concluziile summitului NATO

social

/VIDEO/ Examen în penitenciar: Deținuții, elevi ai clasei a 9-a, au susținut examenul la istorie

13 iunie 2022, ora 20:46
Distribuie:

Din cauza unor circumstanțe nefaste, unii minori ajung să-și ispășească pedeapsa în penitenciar. De multe ori, atât condamnații, cât și rudele lor, consideră că aici e sfârșitul, iar viață după închisoare nu mai există. Însă nu este chiar așa, spun experții. 

Fiecare are dreptul la o nouă șansă, iar angajații Penitenciarului nr. 10 pentru minori, încearcă să-i remodeleze și să-i ghideze, pentru a-și găsi rostul în viață. 

Pe lângă faptul că adolescenții au posibilitatea să învețe diferite meserii, ei mai pot beneficia și de instruire gimnazială, iar astăzi au susținut examenul la istorie. 

Ce emoții au avut, urmăriți într-un reportaj, realizat de TV8, ca parte a campaniei „ÎnțeLEGEm legea”, în cadrul programului „Accesul la Justiție în Moldova”.

Liniște și emoții mari au fost, astăzi, în Penitenciarul nr. 10 de la Goian. Mai mulți deținuți, elevi ai clasei a 9-a, au susținut examenul la istorie. 

Deși e ultimul examen pentru absolvenții de gimnaziu, emoțiile au fost la fel de intense ca și la primele două, de care au trecut deja.

Vasile a fost condamnat pentru furt şi mai are de stat în penitenciar încă 1 an și jumătate. Ne-a spus că, pentru el, această pedeapsă are cumva și niște beneficii, deoarece aici, el și-a dat seama că și-a bătut joc de viața sa și a luat-o pe căi greșite. 

Acum însă, băiatul spune că și-a înțeles greșelile și că a decis că, odată ieșit de aici, își va construi destinul altfel. 

Vrea să aibă un serviciu, o casă și o familie, iar ceea ce a învățat în penitenciar este un prim pas spre realizarea visurilor sale.

„Am finalizat clasa 9 și pe lângă clasa 9, am mai finalizat și câteva profesii - cizmar, frizer.”

„- Toate te învață de bine. 
  - Pe viitor te gândești să dai și la liceu, și la o facultate?
  - Da, să învăț mai departe la liceu.”

„Mi-am dat seama că trebuie să învăț. O să plec acasă și o să cunosc măcar ceva.”

„Și sper că poate să ies după porțile astea și să învăț”, a declarat fostul condamnat Vasile.

Examenul la istorie nu i s-a părut dificil lui Vasile. Pe tot parcursul anului, el spune că s-a străduit mult, a învățat, iar istoria este unul din obiectele sale preferate. 

Crede că va lua o notă de 7 sau chiar 8 și-i este foarte recunoscător profesoarei sale.

„Mulțumesc pentru că m-a învățat toate lucrurile astea, pentru ca să pot da toate examenele”, a mai adăugat Vasile.

Pentru Radu, însă, examenul la istorie a fost mai complicat. Chiar și așa, băiatul este sigur că va lua o notă de trecere, pentru că a răspuns la majoritatea întrebărilor. 

Nu contează notele, important în viață este să fii om, să înveți din greșeli și să nu le mai repeți niciodată, ne-a spus băiatul.

„Examenul de azi mi s-a părut un pic dificil, am crezut că va fi mai ușor, dar...”

„Vreau să fiu pictor pe viitor, să desenez portrete și să fiu popular”, a menționat fostul condamnat, Radu.

Angajații de la penitenciar depun eforturi mari, pentru a-i corecta pe acești copii care, din anumite motive, au luat-o pe căi greșite. Potrivit lor, cei mai mulți dintre ei au un potențial înalt de creștere și dezvoltare.

„Zilnic, minorii noștri sunt antrenați atât în activități profesionale, cât și în instruiri gimnaziale.”

„Toți așteaptă cu nerăbdare să primească diplomele acreditate de către Ministerul Educației și să purceadă în lumea mare cu un bagaj de cunoștințe noi pentru unii și reactualizat pentru alții”, a declarat angajata penitenciarului, Vladislava Balan.

Motivația de a învăța a copiilor instituționalizați depinde mult și de personalul care lucrează cu ei, mai spune Vladislava Balan:

„La libertate, ei nu aveau pârghiile de a fi supravegheați, de-a fi monitorizați. Aici, dis-de-dimineață, este un program al zilei, un regim pe care ei trebuie să-l respecte.”

Administrația penitenciarului este recunoscătoare profesorilor de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, care, de fiecare dată știu să capteze atenția copiilor cu diferite prezentări și filmulețe inedite. În prezent, în Penitenciarul Nr. 10 de la Goian își ispășesc pedeapsa 33 de minori, dintre care 8 au susținut examenele naționale de absolvire a gimnaziului.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram