/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 127: Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor. Concluziile summitului NATO

externe

Francezii, chemați la vot pentru primul tur al alegerilor legislative. Va păstra Macron majoritatea parlamentară?

12 iunie 2022, ora 12:00
Distribuie:

Secţiile de votare din Franţa s-au deschis duminică, 12 iunie, pentru primul tur al alegerilor legislative, la numai câteva săptămâni după realegerea lui Emmanuel Macron în funcţia de preşedinte al ţării, transmite Digi24.

Începând de la ora locală 08:00 (06:00 GMT), cei aproximativ 48,7 milioane de cetăţeni francezi cu drept de vot înregistraţi sunt chemați la vot pentru a-i desemna pe cei 577 de membri ai Adunării Naţionale (camera inferioară a parlamentului francez).

Cea mai mare ameninţare pentru Macron în primul tur al legislativelor vine din partea experimentatului politician Jean-Luc Mélenchon, care a reuşit să coaguleze stânga franceză în cadrul blocului de stânga „Nupes” (Noua Uniune Populară Ecologică și Socială - n.r.)

Un sondaj de opinie Ifop-Fiducial, publicat vineri, arăta că 44% dintre francezi se aşteaptă ca blocul centrist „Împreună”, al preşedintelui Emmanuel Macron, să câştige acest scrutin.

Un sfert dintre cei intervievaţi au afirmat că se aşteaptă ca victoria să fie obţinută de blocul de stânga „Nupes”, în timp ce 22% consideră că partidul de extremă-dreapta RN, condus de Marine Le Pen, se va plasa pe prima poziţie.

Emmanuel Macron a fost reales preşedinte în aprilie, însă are nevoie de o majoritate în camera inferioară a parlamentului francez pentru a pune în aplicare reformele menite să consolideze economia, precum creşterea vârstei de pensionare şi reducerea impozitelor.

Al doilea tur al alegerilor legislative franceze se va desfăşura în 19 iunie.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Emmanuel Macron a fost învestit președinte al Franței pentru al doilea mandat de cinci ani

07 mai 2022, 14:05

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram