Război în Ucraina, ziua 129: Familiile civililor uciși la Kremenciuc vor fi despăgubite. În Lisiciansk, luptele continuă

externe

/VIDEO/ Imagini TV8 de la Kiev. Mesajul lui Dmitro Kuleba pentru moldoveni: „Aveți încredere în poporul ucrainean”

sursa: profimedia
16 iunie 2022, ora 18:54
Distribuie:

Întâlnirea de la Kiev a celor patru lideri europeni a luat sfârșit. Jurnalista TV8, Viorica Tătaru, care se află acolo și a urmărit evenimentul, a enumerat câteva teze vociferate de președintele României, Klaus Iohannis, președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz și prim-ministrul Italiei, Mario Draghi. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a transmis un mesaj poporului din Republica Moldova.

„Ucraina trebuie să lupte ca să-și câștige pacea”, a spus Mario Draghi, iar Klaus Iohannis a declarat: „suntem mai puternici și mai uniți ca niciodată”. „Acest război va schimba cursul istoriei europene”, a afirmat Emmanuel Macron.

Olaf Scholz și-a exprimat susținerea față de integrarea europeană a Ucrainei și a țării noastre. „Vom susține Ucraina și Republica Moldova în aderarea la Uniunea Europeană”, a subliniat cancelarul german.

Iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a menționat: „Eu cred că se va găsi o forță în lume care să oprească agresiunea lui Putin”.

Ministrul de Externe al Ucrainei a transmis un mesaj celor din Republica Moldova: „Aveți încredere în poporul ucrainean”, a relatat jurnalista TV8, Viorica Tătaru.

TV8.md reamintește că astăzi, 16 iunie, patru lideri europeni au efectuat o vizită la Kiev: președintele României, Klaus Iohannis, președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz și prim-ministrul Italiei, Mario Draghi.

Înainte de întâlnirea cu președintele ucrainean, oficialii europeni au mers în vizită la Irpin, oraș din regiunea Kiev, altădată prosper, iar în prezent, devastat de armata rusă. 

Înconjurați de militari și jurnaliști, liderii s-au plimbat pe străzile orașului. Ghid le-a fost ministrul ucrainean de Dezvoltare, care le-a povestit și le-a arătat amploarea distrugerilor.

Cei patru s-au deplasat apoi spre Kiev, unde erau așteptați, la palatul prezidențial, de președintele Volodimir Zelenski.

Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au venit azi-dimineață la Kiev, cu un tren. Acestora li s-a alăturat și președintele României, Klaus Iohannis, care a ales un alt traseu decât cei trei lideri. 

Venirea lor are loc cu o zi înainte ca executivul Uniunii Europene să facă o recomandare cu privire la statutul candidaturii Ucrainei la UE. 

Anterior, România și Franța s-au pronunțat în favoarea aderării la blocul comunitar a Republicii Moldova. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Vizită istorică, în Ucraina: Macron, Scholz, Draghi și Iohannis au mers la Kiev unde au discutat cu Zelenski

16 iunie 2022, 18:06

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram