Război în Ucraina, ziua 129: Familiile civililor uciși la Kremenciuc vor fi despăgubite. În Lisiciansk, luptele continuă

externe

Macron, despre statutul de candidat la UE al Republicii Moldova şi Ucrainei: „Trimite un semnal puternic către Rusia”

24 iunie 2022, ora 08:34
Distribuie:

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a declarat în cadrul unei conferinţe de presă alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că decizia de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat la UE trimite „un semnal puternic Rusiei”, scrie CNN, potrivit news.ro.

„Mesajul care este trimis e foarte clar. Este un mesaj foarte puternic, coerent cu ceea ce Europa noastră, încă din prima zi a conflictului, a ştiut să facă. Adică reacţionarea rapidă, într-un mod istoric şi unitar. Prin sancţiuni, două zile mai târziu şi de şase ori de atunci încoace. Prin sprijin macroeconomic, militar şi financiar pentru Ucraina. Şi acum prin acest gest politic”, a declarat Macron.

„Această Europă puternică şi unită a fost la înălţimea sarcinii”, a adăugat el.

„În sens mai larg, astăzi, este o perspectivă europeană pe care o recunoaştem Ucrainei, Moldovei şi Georgiei. Ceea ce este un semnal foarte puternic pentru Rusia şi în contextul geopolitic pe care l-am menţionat şi alegerea făcută pentru Ucraina şi Moldova de a primi acest statut de candidat la Uniunea Europeană”, a mai spus Macron.

Preşedintele Franţei a subliniat că „datorăm acest lucru poporului ucrainean care luptă pentru a ne apăra valorile, suveranitatea şi integritatea teritorială”.

„Şi o datorăm, de asemenea, Moldovei în ceea ce priveşte situaţia sa politică, a tentativelor de destabilizare prin care trece, şi generozitatea de care a dat dovadă în contextul pe care tocmai l-am menţionat”, a completat Macron.

Uniunea Europeană, reunită în summit la Bruxelles, a acordat joi statutul de state candidate la aderarea la UE Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, a anunțat joi seara, 23 iunie, preşedintele Consiliului European Charles Michel, o decizie care marchează începutul unui proces îndelungat şi complex în vederea unei aderări.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram