Război în Ucraina, ziua 129: Familiile civililor uciși la Kremenciuc vor fi despăgubite. În Lisiciansk, luptele continuă

politic

Natalia Gavrilița la summitul SEECP: „Integrarea europeană este singura opțiune de a urma calea dezvoltării”

10 iunie 2022, ora 22:40
Distribuie:

Prim-ministra Natalia Gavrilița a participat, astăzi, 10 iunie, la Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), desfășurat în Grecia, Salonic. Principalele subiecte de pe agenda reuniunii au vizat evoluția relațiilor dintre țările din regiunea Europei de Sud-Est și provocările la nivel global, generate de conflictul armat din Ucraina.

Șefa Executivului de la Chișinău a menționat că războiul a afectat nu doar arhitectura europeană de securitate, ci a lăsat amprente pe termen lung  asupra economiei și altor sectoare importante pentru fiecare stat și, nemijlocit, pentru Republica Moldova. 

Inflația, lanțuri de aprovizionare și conexiuni comerciale perturbate, creșterea prețurilor, criza energetică – toate implică eforturi considerabile, orientate spre remedierea problemelor în perioada următoare. „Lista provocărilor este lungă, dar cu toții avem nevoie acum de soluții care ne vor întări reziliența și vor oferi societăților noastre speranța clară că situația se va îmbunătăți”, a spus Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a evidențiat importanța consolidării cooperării dintre state în formatul SEECP, menționând că regiunea Europei de Sud-Est a devenit o rută de tranzit pentru resursele energetice alternative, dar și produsele alimentare. De asemenea, potrivit premierului, platforma SEECP oferă o susținere suplimentară pentru statele cu aspirații europene și agende de integrare.

„Războiul din Ucraina a accelerat obiectivul pe care l-am setat de ceva timp. Am decis să aplicăm pentru aderarea la UE și să ne transformăm aspirațiile europene în acțiuni reale. Așteptăm cu nerăbdare avizul Comisiei Europene și ne dorim ca deciziile ce urmează a fi luate să ofere Republicii Moldova o speranță atât de necesară și un statut clar, pentru ca țara mea să se alăture statelor din familia UE. Totodată, ne angajăm ferm să continuăm reformele, prioritatea noastră fiind consolidarea statului de drept și combaterea corupției. Noi înțelegem că integrarea europeană este singura opțiune de a urma calea dezvoltării și de stimulare a creșterii economice”, a menționat prim-ministra.

Pe lângă agenda europeană a statelor membre SEECP, participanții au discutat și despre interconectarea pieței de transport, gestionarea fluxurilor de migrație, dar și despre vulnerabilitățile climatice.

Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est are drept obiectiv intensificarea relațiilor de bună vecinătate dintre cele 13 state participante, consolidarea securității regionale și susținerea eforturilor membrilor săi de integrare în structurile europene.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram