Război în Ucraina, ziua 124: Atac cu rachete la Odesa și bombardament pe Insula Șerpilor. Rusia intră în default tehnic

social

O nouă lege privind drepturile de autor și conexe, aprobată de Cabinetul de miniștri

22 iunie 2022, ora 11:50
Distribuie:

Autorilor și titularilor de drepturi de autor și conexe le va fi oferit un grad ridicat de protecție. Un proiect de lege care vizează armonizarea legislației din domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe la reglementările acquis-ului comunitar european, a fost aprobat la ședința de astăzi, 22 iunie, a Guvernului. 

Astfel, proiectul prevede uniformizarea normelor legale din domeniul proprietății intelectuale cu referire la asigurarea respectării drepturilor, reglementarea dreptului interpreților de a obține o plată anuală suplimentară, dar și completarea listei de drepturi patrimoniale exclusive ale interpreților și altor subiecți ale drepturilor conexe.

Se vor stabili reguli unice pentru gestiunea colectivă a drepturilor de autor și conexe, iar comisionul de gestiune va fi limitat până la 30%. Potrivit documentului, este obligatorie întocmirea și publicarea unui Raport anual de transparență de către organizațiile de gestiune colectivă. 

Noua lege va avea beneficii pentru toate părțile interesate din domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe. Cele mai multe beneficii le vor obține autorii și titularii de drepturi de autor și conexe. Astfel, va crește remunerația ce li se cuvine, ținând cont de libertatea de negociere și stabilirea tarifelor în metodologii, de mecanismul clar și echitabil cu privire la retribuția compensatorie, de recunoașterea unor noi drepturi (de exemplu, remunerația anuală suplimentară), de micșorarea comisionului de gestiune pentru organizațiile de gestiune colectivă și de noile pârghii privind accesul la orice informație ce ține de gestionarea drepturilor.

Proiectul are drept scop asigurarea unor standarde înalte de guvernanță, gestiune financiară, transparență și raportare.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram