Război în Ucraina, ziua 123: Kievul, atacat! S-a tras cu rachete care pot parcurge o distanță de până la 5,5 mii de km

social

Pentru a încuraja natalitatea, deputații propun reducerea vârstei de pensionare a mamelor cu mulți copii

Foto simbol: istock
15 iunie 2022, ora 22:24
Distribuie:

Vârsta de pensionare a mamelor cu mulți copii ar putea fi redusă începând de la trei până la șase ani. O inițiativă legislativă care prevede încurajarea natalității, prin reducerea vârstei de pensionare a mamelor cu mulți copii, a fost avizată pozitiv de membrii Comisiei economie, buget și finanțe, în cadrul ședinței de miercuri, 15 iunie.

Proiectul prevede ca pentru femeile care au născut și educat trei sau patru copii până la vârsta de opt ani, vârsta de pensionare să fie redusă cu trei ani. În cazul femeilor care au născut și educat cinci și mai mulți copii până la vârsta de opt ani, vârsta de ieșire la pensie ar urma să fie diminuată cu șase ani.

Membra Comisiei economiei, buget și finanțe, deputata Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Inga Sibova, care este unul din autorii proiectului, a argumentat că modificările sunt necesare în contextul prognozelor demografice nefavorabile pentru populația Republicii Moldova. Biroul Național de Statistică oferă o prognoză de descreștere a populației către anul 2035 cu aproape 28,4%.

Totodată, printr-un alt PROIECT, de asemenea, avizat pozitiv de comisie, se propune excluderea termenelor limită de depunere a actelor necesare pentru acordarea drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, pensie de dizabilitate și cea de urmaș. 

Astfel, ar urma să fie stabilită condiția că dreptul la pensie în primul caz se stabilește de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, în al doilea caz –  de la data emiterii deciziei de încadrare în grad de dizabilitate, iar în al treilea caz – de la data decesului întreținătorului.

Totodată, beneficiarului de pensie de dizabilitate nu îi va fi sistată plata pensiei din cauza neprezentării la reexpertizarea medicală, dacă neprezentarea a avut loc din motivul stării precare a sănătății, confirmată de către instituția medicală.

Un alt aspect al inițiativei legislative elaborate ține de pensia pentru limită de vârstă a asiguraților, care au realizat integral stagiul de cotizare până la 1 ianuarie 1999 și nu au activat în câmpul muncii după stabilirea dreptului la pensie. Se propune ca mărimea pensiei pentru limită de vârstă beneficiarilor respectivi să fie majorată cu 50%.

Cele două proiecte de lege urmează a fi prezentate pentru dezbateri în plen.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram