Război în Ucraina, ziua 130: Fragmente umane, recuperate din mall-ul din Kremenciuk. Zelenski cere ajutor internațional

social

/VIDEO/ Peste 70 de ucraineni au pornit din R. Moldova spre Germania: Mărturiile pasagerilor

22 iunie 2022, ora 12:50
Distribuie:

Alți peste 70 de ucraineni și-au făcut valizele și au pornit astăzi din Republica Moldova spre Germania. Aceștia spun că sunt recunoscători că țara noastră i-a primit cu brațele deschise, însă au luat decizia să plece acolo, unde sunt mai multe privilegii și condiții, dar și mai multe locuri de muncă. Potrivit responsabililor care au organizat plecarea cu autocarul, de la începutul războiului, peste 5000 de refugiați ucraineni au plecat din țara noastră în state mai dezvoltate. 

Această femeie a venit, ieri, din Odesa, dar nu vrea să rămână în țara noastră. În primul rând, pentru că nu cunoaște pe nimeni aici, în timp ce, în Germania, are foarte mulți prieteni, care o vor ajuta să-și găsească un loc de muncă bun, spune ea. Totuși, cea mai mare dorință a ei este să revină în Ucraina cât mai curând:

„- Spuneți-mi, de ce plecați în Germania?
  - Copiii mei sunt maturi și nu vor să meargă, pentru că au copii și le este greu. Iar eu vreau măcar să muncesc, să repar casa, pentru că altfel nu am unde locui.
  - Dar aici nu v-ați decis să rămâneți?
  - Aici nu știu nimic, acolo e mai ușor, am prieteni, cunoscuți. Îmi va fi mai ușor în Germania.
  - Aveți persoane cunoscute acolo?
 - Iată, mergem împreună cu o femeie din Harkov.”

Și alți refugiați ne-au spus că sunt recunoscători pentru felul în care au fost primiți și găzduiți în țara noastră, dar au decis să plece în Germania, pentru că acolo au mai multe șanse să găsească un loc de muncă bine plătit.

„- Niciodată nu am fost în Germania, de aceea vrem să mergem încolo să aflăm ce fel de țară e asta.
  - Vă așteaptă cineva?
  - Avem cunoscuți, dar nimeni nu ne așteaptă acolo.”

„- Ne-au primit bine, ne place totul, dar am decis să plecăm mai departe.
  - De ce anume în Germania?
  - În general, toți pleacă încolo, sunt și locuri de muncă. Avem cunoscuți din Kiev care deja sunt în Germania și am decis să încercăm și noi. De ce și nu? ”

Iar acest bărbat este bucuros că țara noastră i-a acordat ajutorul necesar, însă nu își mai dorește să rămână aici. Spune că persoanele apropiate sunt într-o altă țară, așa că pornește acolo, unde nu va fi singur.

„ - Îmi este greu, nu mă simt bine în oraș. Rudele mele au plecat în Germania.
  - Vă așteaptă cineva?
  - Da, rudele - mătușa, frații sunt toți acolo, în Germania. Toți au plecat încolo, doar eu am rămas. Vreau să-mi găsesc un loc de muncă.”

Potrivit celor ce organizează astfel de curse, în ultimul timp, crește numărul refugiaților ucraineni care decid să plec în țări mai dezvoltate.

„- La ziua de astăzi, este al 100-lea autocar, care transportă refugiații din Ucraina în Germania. În cifre ar fi peste 5000 de oameni, timp de trei luni, care au beneficiat de posibilitatea de a pleca mai departe. Astăzi, pleacă peste 70 de persoane. Sunt femei, copii, familii, care au fugit de război.
  - Ei achită sau este gratuit?
  - Nu, totul este gratuit.”

Potrivit datelor statistice, pe teritoriul Republicii Moldova, în prezent, sunt în jur de 75 de mii de refugiați ucraineni, dintre care 30 de mii sunt minori.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram