Război în Ucraina, ziua 124: Atac cu rachete la Odesa și bombardament pe Insula Șerpilor. Rusia intră în default tehnic

politic

Platforma DA, despre integrarea europeană: „RM nu mai poate repeta greșelile din 2009-2014. Cerem transparență maximă”

22 iunie 2022, ora 16:02
Distribuie:

Platforma „Demnitate și Adevăr” optează pentru ca procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană să fie cât mai transparent, iar țara noastră să „întreprindă eforturi adiționale” în reformarea domeniilor evidențiate de către Comisia Europeană. Totodată, partidul solicită extinderea componenței nominale a Comisiei naționale pentru integrarea europeană, constituită prin decret prezidențial în 22 aprilie 2022. Mesajul vine în contextul în care pe 23 și 24 iunie, la Bruxelles, se va decide dacă se va acorda statutul de țară candidat la UE Republicii Moldova. 

„Platforma DA își exprimă încrederea și speranța în faptul că reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene vor susține recomandarea Comisiei Europene din 17 iunie 2022 cu privire la acordarea Republicii Moldova a statutului de candidat pentru aderare. Pornind de la faptul că obiectivul integrării europene este unul de interes național, Platforma DA pledează pentru ca negocierile cu partenerii din UE, care vor avea un statut avansat în rezultatul reuniunii Consiliului European, să fie cât mai transparente și corelate cu interesele agricultorilor, a producătorilor autohtoni, businessului mic și mijlociu, a companiilor din Republica Moldova”, se arată într-o declarație a Platformei DA.

Partidul propune conducerii țării să extindă componența nominală a Comisiei naționale pentru integrarea europeană, constituită prin decret prezidențial în data de 22 aprilie 2022.

„Faptul că în această Comisie fac parte doar reprezentanții guvernării, cu excepția facilitatorului Platformei Nationale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic, și nu sunt incluși reprezentanții opoziției, inclusiv ai celei extraparlamentare este un lucru regretabil. Or activitățile ce țin de realizarea reformelor și priorităților de integrare europeană nu aparțin unui singur partid, care spre regret încearcă să monopolizeze politic un obiectiv de interes național”, consideră Platforma DA.

Totodată, Platforma „Demnitate și Adevăr” cere ca și partidele extraparlamentare să monitorizeze realizarea reformelor subliniate în recomandarea Comisiei Europene, în special, cele legate de justiție, combaterea corupției și administrația publică.

„Dat fiind că în Decizia adoptată de Colegiul Comisiei Europene pe marginea cererii Republicii Moldova, de a primi statutul de stat candidat pentru aderare la UE din 17 iunie 2022, este specificat că țara noastră trebuie să întreprindă eforturi adiționale în domeniile legate de  reforma justiției, combaterea corupției și reforma administrației publice, este extrem de important ca realizarea acestor reforme să fie monitorizată de către întreaga societate, opoziție, inclusiv de către partidele extraparlamentare. În acest sens, cerem transparență maximă în ceea ce privește reformarea domeniilor invocate de către Comisia Europeană”, mai spune partidul.

Potrivit Platformei DA, Republica Moldova „nu mai poate repeta greșelile din 2009-2014, atunci când apropierea de Uniunea Europeană a fost speculată și confiscată politic de tandemul Vlad Filat - Iurie Leancă, care din cauza utilizării excesive a discursului pro-european, pentru a acoperi insuccesele de politică internă, au compromis în realitate agenda pro-europeană atât în ochii cetățenilor moldoveni, cât și în fața partenerilor din Uniunea Europeană. Din aceste considerente, ne adresăm către actuala guvernare să nu încerce acoperirea lipsei de performanță pe plan intern, cu exploatarea așteptărilor și entuziasmului cetățenilor care doresc aderarea la Uniunea Europeană. În loc de retorică și PR, pledăm pentru acțiuni, care ne vor ridica la standardele europene în viața de zi cu zi a cetățenilor Republicii Moldova”.

„Noi suntem europeni, iar cetățenii țării noastre merită o perspectivă clară de aderare, mai ales acum, într-un context internațional dramatic și instabil. Din această perspectivă, Platforma DA își reiterează angajamentul ferm pentru perspectiva integrării europene a țării și arată o deschidere pentru cooperare cu instituțiile responsabile de implementarea politicilor de integrare europeană și cu forțele democratice din societate pentru a susține acest proces”, a punctat partidul.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Comisia Europeană recomandă Consiliului European să ofere Moldovei perspectiva de a deveni membră UE: Pașii următori

17 iunie 2022, 13:06

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram