Război în Ucraina, ziua 124: Atac la Odesa și pe Insula Șerpilor. Mall distrus la Kremenciug. Rusia intră în default

politic

/VIDEO/ Popescu, despre avantajele statutului de candidat la UE: RM va fi „mai funcțională, mai democratică, mai puțin coruptă”

24 iunie 2022, ora 09:08
Distribuie:

Statutul de țară candidat la UE, acordat joi, 23 iunie, Republicii Moldova, deschide mai multe oportunități pentru dezvoltarea țării noastre. Dar, lucrurile se vor face treptat, spune ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, potrivit căruia, acest statut va contribui la prosperarea Republicii Moldova, care va deveni o țară „mai funcțională, mai democratică, mai puțin coruptă”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 23 iunie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Procesul de integrare europeană este asemănător cu cel de construire a unei case, a subliniat Nicu Popescu. Statutul de candidat „înseamnă faptul că Republica Moldova are un viitor în UE. Tot așa cum o casă nu se construiește peste noapte, trebuie să sapi o groapă, să construiești un fundament, pereții, acoperișul, geamurile, ușile. La fel se întâmplă și cu parcursul nostru european. Această aderare va dura, dar acum, noi punem fundamentul acestui proces, care ne va aduce în UE.

În momentul când nu ai un acoperiș, evident, nu te poți feri de ploaie, dar când ai un fundament, ai pereți, chiar dacă te plouă, cel puțin ești protejat de vânt. Nu poți construi o casă pornind de la acoperiș”, a precizat vicepremierul.

„Acest lucru este un semnal pozitiv pentru toți, pentru concetățenii noștri, care își doresc să trăiască într-o țară mai prosperă, mai funcțională, mai democratică, mai puțin coruptă. Este un semnal pozitiv pentru investitorii străini, care știind că Republica Moldova are acest parcurs european, se vor simți mai în siguranță atunci când iau decizii legate de investițiile în țara noastră”, a adăugat Popescu.

Această încredere oferită Republicii Moldova înseamnă modernizarea țării, dar care va dura, susține ministrul.

„Treptat, împreună cu UE, statele candidate la UE trebuie să-și modernizeze țara: instituțiile, infrastructura, drumurile, spitalele, astfel încât, aceste state să corespundă standardelor europene. Dar, din nou, acestea nu se construiesc peste noapte.

Acum, se setează baza unui proces, care treptat, va duce la infrastructură mai modernă, spitale, aeroporturi, școli, grădinițe, conectare la mai mari schimburi de studenți, acces la finanțări sporite. Treptat, aceste lucruri vor fi din ce în ce mai des resimțite de către cetățeni.

Transformarea va dura decenii, trebuie s-o spunem foarte clar. Majoritatea cetățenilor noștri au văzut cum s-a schimbat România. Diferența dintre Republica Moldova și România în anii 90, era una, relativ nu foarte mare. Începând cu anii 2000, când România a intrat pe acest făgaș al integrării europene, drumurile, spitalele, salariile din România, toate au început să se îmbunătățească. Speranța mea este că în aproximativ 10 ani, dacă societatea va continua să sprijine forțele politice proeuropene, am putea, destul de serios, să vorbim de aderarea la Uniunea Europeană”, a punctat Nicu Popescu.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram