Război în Ucraina, ziua 124: Atac la Odesa și pe Insula Șerpilor. Mall distrus la Kremenciug. Rusia intră în default

politic

/VIDEO/ Popescu, despre reformele sugerate de UE: „Măsurile vor fi discutate cu Comisia Europeană într-o videoconferință”

24 iunie 2022, ora 09:43
Distribuie:

Măsurile pe care trebuie să le întreprindă Republica Moldova pentru a avansa în parcursul său european, vor fi discutate împreună cu Comisia Europeană, săptămâna viitoare, într-o videoconferință. Instituțiile statului vor elabora un plan intern de acțiuni pe care îl va prezenta Comisiei. Declarațiile au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu în cadrul ediției din 23 iunie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Acum câteva zile, în Guvern, am făcut o așa-numită circulară, un prototip de tabel, prin care am rugat instituțiile noastre comun, să elaborăm un set de acțiuni concrete, care ar veni să demonstreze progres în implementarea acestor condiții. Vineri, 24 iunie, așteptăm contribuțiile de la toate ministerele și agențiile vizate.

Următoarea etapă este ca săptămâna viitoare, să organizăm o videoconferință cu Uniunea Europeană, în care să le prezentăm modul cum vedem noi implementarea acestor reforme sugerate de Comisia Europeană. Vrem să avem un dialog împreună cu Comisia, în care noi vom conveni împreună, asupra setului de măsuri. Este vorba despre un plan de acțiuni intern al nostru, dar acesta va fi agreat cu Uniunea Europeană. Toate măsurile urmează a fi discutate cu Comisia Europeană, astfel încât să fie asigurat un bun echilibru între democrație, între transparență, contribuția societății civile la procesul de luare a deciziilor, care la fel, este în recomandări, cu reforme rapide, clare, ferme. 

Acest echilibru între democrație și reforme radicale, îl vom elabora împreună, pentru că este ușor și destul de periculos să mergi prea tare într-o parte sau alta și să trezești în situația unui stat care în loc de apropierea la UE, de fapt, bate pasul pe loc”, a punctat Nicu Popescu.

La sfârșitul anului 2022, reprezentanți ai UE vor evalua progresul pe care l-a făcut Republica Moldova.

„Se va măsura progresul pe care-l vom demonstra noi în aceste luni. Nu există o stare de democrație perfectă. Absolut toate societățile sunt într-un proces complicat, în care tu ești la distanțe diferite de perfecțiunea pe care nu o atingi niciodată. Pentru noi, este important în următoarele luni și ani să demonstrăm progres ferm, constant, vizibil în implementarea acestor standarde”, a subliniat vicepremierul.

Potrivit lui Nicu Popescu, țara noastră demonstrează deja anumite progrese.

„Aceste progrese vor continua să fie demonstrate în continuare. S-au făcut pași în ultimele luni, cu acest pre-vetting în sistemul judiciar, cu anumite prevederi legale, acțiuni care treptat, ne vor permite să curățim politica Republicii Moldova”, a afirmat ministrul.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram