Război în Ucraina, ziua 124: Atac cu rachete la Odesa și bombardament pe Insula Șerpilor. Rusia intră în default tehnic

externe

Premierul Finlandei anunță că procesul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO riscă să fie îngheţat

Foto: Profimedia
15 iunie 2022, ora 09:51
Distribuie:

Şefa guvernului finlandez, Sanna Marin, a avertizat că aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO ar putea fi îngheţată dacă până la Summitul de la Madrid, din 28-30 iunie, nu se ajunge la un acord cu Turcia, care blochează candidaturile celor două ţări nordice, informează Digi24.

„Cred că este extrem de important să mergem înainte în acest stadiu. Dacă nu ne reglăm aceste chestiuni înainte de Madrid, situaţia riscă să treneze”, a afirmat Sanna Marin, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Orice acord de aderare la Alianţa Nord-Atlantică trebuie să fie aprobat cu unanimitate de cele 30 de state membre.

„Nu știm pentru cât timp, dar situaţia ar putea fi îngheţată pentru o perioadă”, a explicat ea în timpul unei vizite în Suedia.

Ankara acuză Suedia şi Finlanda că adăpostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grupare calificată drept „teroristă” de Turcia şi de aliaţii săi occidentali.

Sanna Marin a subliniat că Suedia şi Finlanda iau în serios îngrijorările Turciei şi doresc să „corecteze neînţelegerile, dacă acestea există”.

Ea a spus că Turcia declarase că cele două ţări nordice vor fi binevenite în NATO, dar că Ankara şi-a schimbat discursul după ce au fost depuse cererile de aderare.

Finlanda şi Suedia au decis să adere la NATO ca reacţie la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată lansată de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram