/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 127: Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor. Concluziile summitului NATO

social

/VIDEO/ Președinta, despre noua șefă de la PA: „Are o sarcină dificilă să îmbunătățească calitatea și eficiența instituției”

Foto: TV8.md
17 iunie 2022, ora 12:55
Distribuie:

Președinta țării, Maia Sandu, consideră că noua șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, are „o sarcină dificilă”, iar „așteptările sunt foarte mari”. În cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, de la TV8, Maia Sandu, a declarat că se bucură când oameni de peste hotare „participă la asemenea concursuri”.

„Cred că are o sarcină dificilă să îmbunătățească calitatea și eficiența instituției. Pe de o parte, să crească activitățile instituției și în același timp, să avanseze pe dosarele care s-au tergiversat foarte mult timp. Deci, va avea o sarcină foarte dificilă. Așteptările sunt foarte mari, așteptările societății, ale partenerilor de dezvoltare”, a declarat invitata emisiunii.

Întrebată cum comentează informațiile precum că aceasta ar fi fost favorizată de PAS, Maia Sandu a refuzat să comenteze.

„Eu mă bucur că oamenii din afara țării, din afara sistemului, rar, dar decid să vină să participe în asemenea concursuri și mai ales, să-și asume să revină acasă într-o situație atât de complicată. Sper să vină și alți oameni și în alte funcții publice”, a precizat Maia Sandu.

Despre cine a invitat-o pe Dragalin să participe la concursul pentru PA, președinta a afirmat: „Astea sunt lucruri pe care nu am cum să vi le spun”.

Recent, Veronica Dragalin a fost desemnată noua șefă a Procuraturii Anticorupție (PA). Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a semnat miercuri, 15 iunie, ordinul prin care s-a dispus numirea acesteia în funcție. Informația a fost confirmată pentru TV8.md de către procurora Mariana Cherpec.

„Prin Ordinul Procurorului General interimar din 15.06.2022 s-a dispus numirea în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție a doamnei Veronica Dragalin, începând cu data de 01.08.2022. Precizăm că, doamna Dragalin a înaintat o cerere prin care a solicitat numirea sa în funcție începând cu data de 01.08.2022, ținând cont de faptul că urmează să își termine anumite activități ce țin de funcția deținută la moment”, a declarat Mariana Cherpec.

TV8.md reamintește că, pe 7 iunie, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), a desfășurat proba de interviu a candidaților în cadrul concursului pentru funcția de procuror - șef al Procuraturii Anticorupție, iar câștigătoarea concursului a fost Veronica Dragalin. Aceasta a luat cel mai mare număr de puncte la proba interviului - 72,15.

Jurist de profesie, în prezent, procuror adjunct al Statelor Unite, Veronica Dragalin a declarat în timpul probei interviului că printre prioritățile sale se numără pedepsirea celor care au furat statul, întoarcerea banilor furați înapoi cetățenilor și creșterea credibilității societății în Procuratură.

Procurora  are o experiență în urmărirea penală a peste 300 de cazuri, în efectuarea anchetelor, inclusiv pentru infracțiuni de corupție, mită, fraude bancare spălare de bani, organizații criminale corupte. Este procurora care a condus și coordonat urmărirea și acuzațiile penale de luare de mită împotriva unui consilier municipal și a unui viceprimar al orașului Los Angeles, acuzații de obstrucționare împotriva altui consilier municipal al orașului Los Angeles.

Potrivit CV-ului, aceasta deține o vastă experiență în investigații internaționale, inclusiv pentru încălcarea legii privind corupția în străinătate (FCPA), solicitări conform tratatului de asistență judiciară reciprocă (MLAT), și solicitări de la Interpol, precum și experiență în instanțe de judecată cu juriu și cu judecător, și procese de apel, inclusiv informare și argumentare orală înaintea Curții de Apel a Circuitului Nouă.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/DOC/ Cine este Veronica Dragalin, propusă la șefia PA: Carieră în SUA, cazuri de rezonanță și premiul de la FBI

07 iunie 2022, 16:06

Veronica Dragalin, despre prioritățile sale și cum ar putea aduce hoții acasă: „Nu voi fi influenţată sau controlată”

07 iunie 2022, 18:06

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram