Război în Ucraina, ziua 129: Familiile civililor uciși la Kremenciuc vor fi despăgubite. În Lisiciansk, luptele continuă

politic

/VIDEO/ Primele imagini cu Dodon, citat la PA: Procurorii îi vor explica prelungirea arestului. „Eu nu iert atacul la familie”

17 iunie 2022, ora 11:34
Distribuie:

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost citat, vineri, 17 iunie, la Procuratura Anticorupție pentru a i se aduce la cunoștință de ce procurorii cer prelungirea mandatului de arest preventiv la domiciliu. Acesta a declarat pentru echipa TV8 că regretă că faptul că se pune presiune pe familia și soția sa.

„După voi face declarații, dar acum vreau să spun câteva cuvinte. Regretabil ce se întâmplă cu soția mea, eu  înțeleg că doamna Maia Sandu nu are niciun fel de emoții, dar nu trebuie să atace familia, soția, copii. Eu i-am spus lui Plahotniuc doi sau trei ani în urmă, când a făcut aceleași presiuni că aceste lucruri eu nu le iert. Eu nu iert atacul la familie, la soție, de aceea înțelegem tot, înțelegem miza de a mă presa psihologic. Au văzut că eu nu cedez și îmi atacă familia, soția. 

Acesta a fost huiduit de un activist civic care l-a asociat cu „Iuda trădătorul”.

TV8 reamintește că președinta Maia Sandu a declarat că nu are niciun amestec în reținerea lui Dodon.

„Eu am auzit acuzații directe la adresa mea, deci, dincolo de guvernare. Pot să vă spun cu toată responsabilitatea, că eu nu am dat nimănui niciun ordin ca să fie arestat Igor Dodon și vă spun iarăși, cu toată responsabilitatea, că eu am aflat din presă despre faptul că el a fost arestat”, a punctat Maia Sandu.

Pe 24 mai, Procurorii Anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și SIS au efectuat 10 percheziții acasă la fostul șef de stat, Igor Dodon, inclusiv la alte locații și imobile deținute prin persoane interpuse. Potrivit Procuraturii, descinderile au avut loc în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și de îmbogățire ilicită.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei. Persoanele vizate au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”. 

Pe 26 mai, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar complicele care ar fi și cumnatul fostului șef de stat, cel care a vrut să înghită recipisa, a primit 30 de zile de arest preventiv la Penitenciarul nr. 13.

În vara anului trecut, Procuratura Anticorupție a anunțat că a dispus neînceperea urmăririi penale în cadrul procesului penal pornit în baza denunțului lui Iurie Reniță prin care cerea investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani. Procuratura a decis atunci că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.

De la deschiderea dosarului, Igor Dodon, a declarat că acest este unul politic, la comanda președintei, iar el nu are nicio vină.

De cealaltă parte, președinta Maia Sandu a declarat că dacă Igor Dodon crede că este cinstit, atunci nu are de ce să își facă griji de cum va derula dosarul acestuia. Șefa statului speră ca „Procuratura nu face jocuri politice nici la indicația cuiva și nici din propria inițiativă”, iar procurorii vor acționa în conformitate cu legea.

Dodon a fost recent subiectul unei investigații „Cutia Neagră PLUS”. Ancheta a scos la iveală schema prin care fostul președinte Igor Dodon și-a cumpărat casa de milioane de la Buiucani, tăinuind proveniența banilor. Deși a negat întotdeauna acest lucru, sursele noastre susțin că Igor Dodon  a investit din start  în construcția casei de pe strada Xenopol și vizita în permanență șantierul, de când au început constructorii să ridice casa. Contractul de investiție a fost semnat în anul 2007, pe când Dodon ocupa funcția de ministru al Economiei. Detalii, în INVESTIGAȚIE.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md
 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram