/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 127: Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor. Concluziile summitului NATO

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 114: Premierul britanic, în vizită la Kiev. Franța nu mai primește gaze rusești prin gazoduct

17 iunie 2022, ora 19:44
Distribuie:

Bătălia pentru Severodonețk continuă, iar evacuarea civililor care s-au adăpostit în fabrica Azot din oraș este imposibilă, a transmis guvernatorul militar regional din Lugansk. În total, aproximativ 10.000 de civili ar fi blocați în Severodoneţk.

UPDATE: Peste 10.000 de poliţişti şi membri ai altor forţe vor asigura securitatea summitului NATO de la Madrid de la sfârşitul lui iunie, informează mass-media spaniole vineri, citând Ministerul spaniol de Interne. Va fi „cea mai amplă prezenţă de securitate din istoria recentă a Spaniei”, a relatat postul naţional RTVE, adăugând că oraşul va fi transformat într-o fortăreaţă.

Pe lângă alte măsuri, Spania va introduce temporar controale la frontieră, cum a făcut şi în timpul Conferinţei ONU privind combaterea schimbărilor climatice din 2019, pentru a garanta securitatea celor 5.000 de participanţi la summit.

UPDATE: Rusia este gata să restabilească relații cu toată lumea după ce intervenția militară specială din Ucraina se va termina, a declarat vineri președintele rus, Vladimir Putin, transmite Reuters.

UPDATE: Gestionarul reţelei franceze de transport de gaze naturale GRTgaz anunţă vineri că nu mai primeşte gaze naturale ruseşti prin gazoduct de la 15 iunie, în urma unei „întreruperi a fluxului fizic între Franţa şi Germania”, relatează AFP.

UPDATE: Președintele american Joe Biden a declarat vineri că a fost informat cu privire la situația celor doi americani dispăruți în Ucraina, îndemnându-și concetățenii să nu călătorească în această țară aflată în război de la invazia rusă, potrivit AFP.

UPDATE: Putin consideră „nesăbuite şi nebuneşti” sancţiunile împotriva Rusiei. „UE şi-a pierdut suveranitatea şi dansează după muzica altcuiva”, mai afirmă el, potrivit News.ro. „Statele Unite s-au declarat victorioase în Războiul Rece, la fel şi Londra, iar apoi au început să se gândească la faptul că ar fi zei pe Pământ, fără îndatoriri, ci doar cu interese”, a declarat Putin, potrivit The Guardian.

UPDATE: O navă de război rusească a încălcat apele teritoriale daneze la nord de insula Bornholm din Marea Baltică, unde se desfășura un eveniment la care luau parte importanți politicieni și oameni de afaceri danezi, au anunțat vineri Forțele Armate Daneze, potrivit The Guardian. Danemarca a calificat această acțiune a Rusiei o „provocare inacceptabilă”, notează sursa citată.

UPDATE: Premierul britanic Boris Johnson a confirmat că a sosit la Kiev printr-o postare pe Twitter în care spune că se bucură că se află din nou în capitala Ucrainei alături de președintele Volodimir Zelenski.

UPDATE: Diplomaţia rusă a acuzat vineri Uniunea Europeană că manipulează Ucraina cu perspectiva unei aderări, după decizia Comisiei Europene de a recomanda acordarea pentru Kiev a statutului de ţară-candidată la UE, scrie AFP. 

„De ani de zile, comunitatea occidentală manipulează această poveste a angajării Ucrainei în structurile lor de integrare şi de atunci, Ucraina merge din ce în ce mai rău”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova. „Ea nu va avea niciun viitor strălucitor” în cadrul UE, a estimat Zaharova, calificând asigurările europene către Ucraina drept un „mesaj mincinos care în practică nu aduce nimic bun”.

UPDATE:  Premierul Nicolae Ciucă a transmis, vineri, poziția Guvernului României după ce Comisia Europeană a transmis că recomandă Consiliului UE să confirme perspectiva Ucrainei, a Moldovei și a Georgiei de a deveni membre ale UE.

UPDATE: Ruşii şi ucrainenii poartă discuţii pentru o încetare temporară a focului care să permită evacuarea civililor refugiaţi în uzina Azot din Severodoneţk, anunţă CNN. Negocierile sunt în curs de desfăşurare pentru a permite evacuarea în siguranţă a sute de civili adăpostiţi la uzină chimică din Severodonetsk, a declarat şeful administraţiei militare pentru televiziunea ucraineană. „Se negociază o încetare a focului şi un coridor, dar există o mulţime de provocări şi jocuri ruseşti", a declarat Roman Vlasenko, care a mai spus că nu a fost implicat personal în discuţii, potrivit Mediafax.

UPDATE: Situaţia umanitară din Ucraina, după aproape patru luni de invazie rusă, este "extrem de alarmantă", a semnalat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite, în timp ce luptele dintre armata ucraineană şi cea rusă continuă să facă ravagii în estul ţării, relatează AFP.

UPDATE: Cel puţin două persoane au fost ucise, iar alte 20 rănite, vineri, la Mîkolaiv (Nikolaev), în sudul Ucrainei, într-un atac rusesc, anunţă guvernatorul regiunii, Vitali Kim, relatează AFP.

UPDATE: Condițiile din Mariupol ocupat de ruși sunt acum „medievale”. Mariupol este acum în Evul Mediu. Aprovizionarea cu apă este disponibilă doar în 2-3% din gospodăriile orașului. Oamenii își spală hainele în bălți pe străzi”, a declarat consilierul primarului Mariupol - Petro Andrișcenko pentru televiziunea națională.

UPDATE:  Președintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, că SUA și Marea Britanie au declarat victoria în Războiul Rece și „au ajuns să se creadă dumnezei pe pământ, care nu au obligații, ci doar interese”. Putin descrie sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ca fiind “nebunești” și că prin acestea se încearcă “să zdrobească economia rusă dintr-o dată, prin forță”.

UPDATE: Gigantul rus Gazprom a redus livrările de gaze naturale şi în Austria, după Germania şi Italia, grupul OMV anunţând, joi noapte, că a primit cu o treime mai puţine gaze, relatează agenţia EFE.

UPDATE: Ucraina va introduce un regim de vize pentru cetăţenii ruşi începând de la 1 iulie, a anunţat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după aproape patru luni de la declanşarea invaziei ruse asupra ţării sale, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE: Deputatul Dumei de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat unui portal de ştiri leton că anularea deciziei Rusiei de a recunoaşte statele baltice ca suverane ar crea temeiuri legale pentru a forţa NATO să revină la graniţele din 1997, relatează Fox News.

UPDATE: Jurnalistul rus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, îşi vinde la licitaţie medalia Nobel pentru refugiaţii ucraineni, dezamăgit de asaltul asupra presei independente din ţara sa, unde, potrivit lui, tot mai puţini oameni susţin campania militară a Moscovei, scrie Reuters.

UPDATE: Un discurs al președintelui Vladimir Putin a fost amânat cu o oră din cauza unui atac cibernetic, au anunțat reprezentanții Kremlinului, potrivit agenției Interfax.Incidentul a avut loc înainte ca liderul Rusiei să se adreseze Forumului Economic de la Sankt Petersburg.

UPDATE: România a fost primul stat care a susţinut cu toată forţa integrarea europeană a Republica Moldova, transmite eurodeputatul PMP Eugen Tomac: „Este firesc. Dincolo de Prut sunt tot români, iar locul lor este alături şi împreună cu celelalte ţări membre ale Uniunii Europene”.

UPDATE: Kremlinul a reacționat, vineri, după anunțul Comisiei Europene care a recomandat acceptarea candidaturii Ucrainei și a Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană. „Necesită atenția noastră sporită”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE: Următoarea ediție a Eurovision din 2023 nu se va desfășura la Kiev, au anunțat organizatorii, iar concursul ar putea fi mutat în Marea Britanie.

UPDATE: Ministrul Apărării al Ucrainei a declarat vineri, 17 iunie, că aliații NATO i-au spus la un summit de la Bruxelles că țara sa este considerată un membru „de facto” al alianței.

UPDATE: Georgia trebuie să îndeplinească anumite condiţii înainte de a i se putea acorda statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat vineri Comisia Europeană, transmite Reuters.

UPDATE: „Este primul pas pe calea aderării la UE, care cu siguranță va aduce victoria noastră mai aproape. Recunoscător lui von der Leyen și fiecărui membru (UE) pentru o decizie istorică", a declarat Zelenski, într-un mesaj postat pe Twitter la scurt timp după anunțul făcut de Comisia Europeană.

UPDATE: Armata rusă anunţă vineri că aproape 7.000 de ”mercenari străini” - din 64 de ţări - au venit în Ucraina de la începutul războiului şi că i-a ucis pe aproape 2.000 dintre aceştia, relatează AFP.

UPDATE: Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a susținut că vineri e o zi decizivă pentru viitorul Republicii Moldova, deoarece Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea acordării acesteia a statutului de candidat pentru aderarea la UE.

UPDATE: Franța nu a mai primit gaze naturale din Rusia prin conductă din 15 iunie, a declarat vineri operatorul de rețea GRTgaz, după ce gigantul energetic rus Gazprom a avertizat în această săptămână că va reduce drastic livrările către Europa.

UPDATE: În Marea Neagră, rachetele Harpoon au lovit remorcherul invadatorilor ruși „Vasily Bekh”. Acest lucru a fost anunțat pe canalul său de Telegram, de către președintele Administrației Militare Regionale Odesa, Maxim Marcenko. 

UPDATE: Centrul principal european în care puterile occidentale își coordonează eforturile pentru a organiza livrările de armament pentru Ucraina se află în mansarda unei cazărmi a Statelor Unite din orașul german Stuttgart, acolo unde zeci de militari din 26 de națiuni lucrează zi și noapte pentru a se asigura că armele cu care ucrainenii luptă împotriva rușilor ajung la timp.

UPDATE: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat, în cadrul unei conferințe la Paris, printre marile firme de tehnologie, apărând ca o hologramă și făcând referire la „Războiul Stelelor”, în încercarea de a obține ajutor în lupta țării sale împotriva Rusiei.

UPDATE: Prima fotografie a celor doi americani capturaţi în Ucraina a fost difuzată de CNN şi îi arată pe cei doi aparent cu mâinile legate la spate. Un al treilea american pe care Departamentul de Stat al SUA l-a raportat ca dispărut în misiune în Ucraina este un veteran al Marinei militare, Grady Kurpasi, a confirmat pentru CNN familia acestuia, transmite news.ro.

UPDATE: Liderii țărilor UE care au vizitat Kievul joi, 16 iunie - președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi  (și Klaus Iohannis, n.r.) - s-au pronunțat în favoarea acordării statutului de membru candidat la UE pentru Ucraina. Cu toate acestea, potrivit publicației germane Die Welt, "în spatele ușilor închise", aceștia i-au cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să se așeze la masa negocierilor cu președintele rus Vladimir Putin.

UPDATE: Militarii ucraineni au reușit să arunce în aer „sub nasul rușilor” un pod de pontoane care fusese construit de armata rusă în scopul traversării unui râu în regiunea Lugansk, informează Statul Major al armatei ucrainene.

UPDATE: Ca urmare a  bombardamentelor inamice de la Lisiciansk și Severodonețk, șase oameni au fost uciși. Acest lucru a fost anunțat pe canalul de Telegram de șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai.

UPDATE: Rusia a „pierdut deja din punct de vedere strategic” războiul din Ucraina și că acum este o „putere mai diminuată”, afirmă șeful forțelor armate britanice, potrivit The Guardian. Amiralul Sir Tony Radakin a declarat că Rusia a suferit pierderi grele, a rămas fără trupe și rachete avansate și nu va putea niciodată să preia controlul asupra întregii Ucraine.

UPDATE: Se aşteaptă ca, în cursul zilei de vineri, Comisia Europeană să se pronunţe în favoarea acordării statutului de candidat la UE atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova, informează DPA.

UPDATE: România are șansa de a deveni o forță în Europa în domeniul Energiei, arată o analiză a New York Times, care arată că Bucureștiul are resursele necesare pentru a ajuta Europa să rupă depedența de energia rusească.

UPDATE: China a lansat vineri al treilea său portavion al său, Fujian, proiectat și construit în țară, a anunțat presa de stat, trimițând o declarație de intenție către puterile rivale, inclusiv către Statele Unite, în timp ce continuă să-și modernizeze armata, scrie Reuters.

UPDATE: Armata ucraineană a publicat pe rețelele sociale o înregistrare care arată distrugerea unui elicopter de atac al Rusiei, care, deși zboară extrem de jos, este lovit și doborât de un sistem antiaerian, cel mai probabil unul portabil, care poate fi tras de pe umăr de către un militar.

UPDATE: Kievul a insinuat joi că ar putea lovi podul care leagă Crimeea de Rusia. Construcția de 18 kilometri leagă partea de vest a Rusiei de Peninsula Crimeea și a devenit ținta armatei ucrainene.

UPDATE: „Ucraina se bucură de sprijinul a patru state europene puternice", a spus Volodimir Zelenski în discursul său video de joi seară, adăugând că Ucraina este acum mai aproape de Uniunea Europeană decât oricând de la independența sa.

UPDATE: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat în mesajul adresat joi seară națiunii că vizita pe care Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au făcut-o pe 16 iunie la Kiev a marcat „o zi cu adevărat istorică” în care țara sa a simțit sprijinul celor patru state, relatează. 

„Italia, România, Franța şi Germania sunt cu noi. Toţi cei patru lideri – dl. Draghi, dl. Iohannis, dl. Macron şi dl. Scholz – sprijină candidatura Ucrainei (pentru aderarea la UE – n.r.). Desigur, toate procedurile relevante trebuie urmate şi toate statele membre trebuie să se alăture. Dar la întâlnirea noastră de astăzi a fost făcut un pas mare – un pas înainte”, a declarat Zelenski.

UPDATE: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a insistat, într-un interviu acordat BBC, asupra faptului că instanțele de judecată din autointulata Republică Populară Donețk (RPD), condusă de separatiștii susținuți de Moscova, sunt cu adevărat independente.

UPDATE: Moscova a promis joi să accelereze discuţiile privind majorarea vânzărilor de gaze către China şi a avertizat că Europa va plăti un preţ ridicat pentru embargoul petrolier impus contra Rusiei, transmite agenția Reuters. Vicepremierul Alexander Novak a declarat la Forumul economic de la Sankt Petersburg că Europa va plăti suplimentar 400 miliarde de dolari pentru preţurile mai ridicate la energie şi s-ar putea confrunta cu o penurie de produse petroliere. El nu a oferit un interval de timp privind aceste evoluţii.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram