Război în Ucraina, ziua 124: Atac la Odesa și pe Insula Șerpilor. Mall distrus la Kremenciug. Rusia intră în default

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 120: Kievul obține noi lansatoare HIMARS. Moment istoric pentru Moldova și Ucraina

23 iunie 2022, ora 21:00
Distribuie:

Decizie importantă la Bruxelles. Deputații din Parlamentul European au aplaudat îndelung după ce au adoptat, cu 529 de voturi, rezoluția prin care solicită statut de candidat pentru integrarea în Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina. Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizează că Rusia vrea să transforme orașele din regiunea Donbas „într-un nou Mariupol”, orașul-port asediat timp de luni întregi și transformat într-o ruină.

UPDATE: Zi istorică! Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter. Consiliul European a decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei şi este pregătit să acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate priorităţile restante, a mai anunţat oficialul.

UPDATE: Președintele Volodimir Zelenski spune că decizia liderilor europeni de a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE este „unică și istorică".

UPDATE: Klaus Iohannis, președintele României, a salutat decizia Consiliului Europei, care a validat propunea Comisiei Europene și a oferit statutul de candidat pentru a deveni membru al Uniunii Europene pentru Republica Moldova și Ucraina.

„Este o zi istorică! Un mare pas a fost făcut azi! Cunoașteți istoria acestui demers și faptul că primele discuții aplicate au avut loc acum câteva luni, la Versailles, în Franța. Au venit apoi cererile de aderare și analiza făcută de Comisia Europeană. Propunea Comisiei a venit săptămâna trecută, iar azi Consiliul a aprobat propunerile cum au fost ele formulate”, a declarat, la Bruxelles, Klaus Iohannis.

UPDATE: Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a cerut joi consolidarea capacităților comune de apărare ale Rusiei și Belarusului, inclusiv un sistem regional unificat de apărare aeriană.

UPDATE: Grecia nu mai este o ţară sigură în care cetăţenii ruşi se pot relaxa, întrucât Ministerul de Externe al Rusiei continuă să primească rapoarte despre acte de discriminare şi agresiune împotriva ruşilor, a declarat Yuri Pilipson, directorul Departamentului al IV-lea European al Ministerului de Externe al Rusiei, într-un interviu pentru agenţia rusă de ştiri TASS.

UPDATE: Șefa diplomaţiei britanice Liz Truss consideră că dacă într-o lună nu este găsită o soluţie s-ar putea produce o ''foamete mondială''.

UPDATE: Președintele Chinei, Xi Jinping, a criticat deschis joi, 23 iunie, sancțiunile impuse de Occident Rusiei după declanșarea războiului din Ucraina, la summit-ul BRICS, relatează DPA.

UPDATE: Soldații ruși au demontat și au furat cea mai mare centrală solară din Ucraina, situată lângă localitatea Tokmak, regiunea Zaporijia, scrie vlasti.net.

UPDATE: Oleksiy Arestovich, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat joi că lupta pentru Lysyhansk și Severodonețk a ajuns la apogeu", transmite CNN.

„Această fază este terifiantă din punct de vedere militar", a spus el, adăugând că este ca „runda a 18-a" a unui meci de box. Orice tabără care trimite două batalioane de artilerie acolo câștigă această luptă. Să vedem cine trimite. Cine are [acele batalioane] - doar comandamentele militare din ambele părți știu".

Armata ucraineană a anunțat joi că situația din orașul Severodonețk este „dificilă”, dar „stabilă”.

UPDATE: Reprezentanţii Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU), instituţia care organizează concursul Eurovision, au anunţat joi că înţeleg "decepţia" Ucrainei, căreia i-au retras calitatea de gazdă a următoarei ediţii a acestei competiţii muzicale din cauza riscurilor de securitate cauzate de invazia rusă, dar îşi menţin decizia de a organiza evenimentul în altă ţară, informează AFP.

După anunţul făcut de EBU pe 17 iunie, Ucraina şi-a exprimat vehement nemulţumirea şi a cerut "negocieri suplimentare", scrie agerpres.ro.

UPDATE: Administraţia Biden este aşteptată să anunţe public o nouă rundă de asistenţă militară pentru Ucraina chiar joi, potrivit unui oficial american.

Se aşteaptă ca pachetul să includă sisteme suplimentare de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), precum şi muniţie de artilerie. De asemenea, se preconizează că pachetul va totaliza aproximativ 500 de milioane de dolari, a precizat sursa citată.

Casa Albă nu a confirmat informaţia, dar a precizat că administraţia Biden a anunţat de mai multe ori că americanii vor continua să ofere în mod regulat asistenţă Ucrainei, potrivit Mediafax.

UPDATE: Guvernul de la Moscova i-a comunicat ambasadorului francez în Rusia, Pierre Lévy, că prezenţa unuia dintre angajaţii săi, consilierul cultural, nu mai este dorită în ţară şi, prin urmare, acreditarea acestuia nu va fi reînnoită după 17 iulie, dată până la care trebuie să părăsească teritoriul Rusiei, potrivit Mediafax.

UPDATE: Producătorul de echipamente de telecomunicații Cisco reduce afacerile în Rusia și Belarus din cauza invaziei armatei ruse în Ucraina, scrie Reuters. În luna martie a acestui an, compania americană a stopat vânzările și prestarea serviciilor

UPDATE: Conform verificărilor efectuate de experţii săi, 152 de situri culturale au fost distruse parţial sau total din cauza luptelor, între care 70 de clădiri religioase, 30 de clădiri istorice, 18 centre culturale, 15 monumente, 12 muzee şi 7 biblioteci", a precizat Unesco într-un comunicat.

UPDATE: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi, că trupele ruse distrug și devastează total teritoriile ucrainene, folosind artilerie, bombe aeriene și rachete de croazieră, informează Ukrinform. „Ea (n.r. - Rusia) ne distruge orașele, armata rusă arde tot ce îi iese în cale sau devastează teritoriile ocupate. Principalele arme rusești sunt artileria, bombele aeriene și rachetele de croazieră”, a spus Volodimir Zelenski. 

UPDATE: Armata americană a fost de acord să pună la dispoziție un câine robot, dintre cei doi pe care îi deține, pentru a ajuta o organizație non-profit americană să îndepărteze minele și alte muniții neexploatate din Ucraina, notează Foreign Policy. Câinele Spot poate fi învățat să execute automat sarcini repetitive fără asistență umană.
Spot poate fi de ajutor trăgând muniția neexplodată.

UPDATE: Trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, după ce au învăţat din greşelile făcute în primele etape ale invaziei lor în această ţară, au declarat pentru CNN doi oficiali americani ce au acces la analizele făcute de serviciile de informaţii ale SUA.

UPDATE: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat joi, 23 iunie, Israelul, într-un discurs prin videoconferinţă în faţa studenţilor Universităţii ebraice din Ierusalim, și i-a reproșat că nu a impus sancţiuni împotriva Rusiei.

UPDATE: Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a anunțat joi că aşteaptă din partea Comisiei Europene să clarifice cu „mai multă precizie” cum trebuie puse în aplicare sancţiunile contra Moscovei pe fondul războiului provocat de Putin în Ucraina. 

UPDATE: Aprovizionarea cu gaze în UE este garantată, dar situaţia rămâne gravă, afirmă reprezentanţii Comisiei Europene, potrivit CNN.

UPDATE: Compania americană Nike a anunțat că se retrage complet din Rusia din cauza războiului pe care rușii l-au declanșat în Ucraina, anunță Sky News.Retailerul american de îmbrăcăminte sportivă Nike a anunțat că în următoarele luni se va retrage complet din Rusia.

UPDATE: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că la summitul NATO care va avea loc săptămâna viitoare la Madrid vor fi luate ''decizii importante'' la cinci capitole ''cheie'', printre care sprijinul pentru Ucraina, consolidarea prezenţei militare şi aprobarea noului Concept Strategic, documentul care va orienta strategiile Alianţei în anii următori, relatează agenţia EFE.

UPDATE: Forțele ucrainene din orașul Severodonețk din estul țării pot primi în continuare arme și își pot evacua răniții, a afirmat un oficial militar din Ucraina, potrivit Sky News, anunță Mediafax.

UPDATE: Rețeaua de restaurante fast-food McDonald’s se pregătește să-și redeschidă unitățile din Ucraina. Ele sunt programate provizoriu să se deschidă în august, informează Forbes. 

UPDATE: Guvernul britanic a impus Rusiei o nouă rundă de sancţiuni comerciale, care are în vedere interzicerea exportului unei game de mărfuri către Rusia, conform  CNN. Guvernul Marii Britanii a anunțat interdicţii în ceea ce privește exportul de ”mărfuri şi tehnologie de represiune internă, bunuri şi tehnologie referitoare la arme chimice şi biologice, mărfuri şi tehnologie maritimă, mărfuri şi tehnologii suplimentare de rafinare a petrolului, bunuri şi tehnologii suplimentare critice ale industriei”.

UPDATE: Departamentul de Stat al SUA a declarat miercuri că Rusia dă vina pe Occident pentru criza alimentară globală de la orizont, într-o „campanie masivă de dezinformare” care vizează în primul rând Orientul Mijlociu şi Africa, zonele cele mai afectate de criză, scrie Business Insider.

UPDATE: Ruşii au reuşit să cucerească peste jumătate din oraşele din regiunea Doneţk, potrivit unui oficial ucrainean, citat de CNN. Doar 45% din regiunea Doneţk se află sub controlul forţelor ucrainene, restul de 55% fiind controlat de ruşi. Oraşele cucerite de armata ruşilor sunt distruse aproape în totalitate, susţin ucrainenii.

UPDATE: Directorul executiv al Fondului Global pentru Combaterea SIDA, tuberculozei şi malariei, Peter Sands, a tras semnalul de alarmă. Expertul în sănătate spune că blocada rusă a cerealelor în porturile ucrainene de la Marea Neagră va produce moartea a milioane de oameni și va declanșa o nouă criză sanitară din cauza vulnerabilizării populațiilor. 

UPDATE: Vadim Zimin, un colonel care purta servieta în care se aflau codurile nucleare a lui Vladimir Putin, a fost găsit împușcat în casa sa de lângă Moscova. În prezent se află la terapie intensive, scrie Kyiv Post.

UPDATE: Vicepremierul rus Marat Khusnullin a anunțat că uzina de oțel Azovstal, din orașul-port ucrainean capturat Mariupol, va fi înlocuită fie cu un parc industrial, fie cu o zonă de agrement.

UPDATE: Vladimir Putin caută noi şi puternici aliaţi, după ce Vestul Europei i-a întors spatele. „Provocările şi ameninţările transnaţionale necesită răspunsuri comune, pentru a răspunde împreună şi pe baza unei cooperări oneste”, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin la BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud). Statele occidentale, în frunte cu SUA, „îşi descarcă erorile macroeconomice în restul lumii prin mecanisme financiare”, a tunat preşedintele rus Vladimir Putin, vorbind la summitul ţărilor BRICS, după cum a informat TASS, potrivit Mediafax.

UPDATE: Ministrul ucrainean al Apărării Oleksiï Reznikov anunţă joi, 23 iunie, sosirea în Ucraina a unor lansatoare de rachetă de tip HIMARS, care consolidează arsenalul militar ar armatei ucrainene împotriva invaziei Rusiei, relatează AFP. „Mulțumesc colegului și prietenului meu american, secretarul american al apărării Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupanții ruși. Și ultima pentru unii dintre ei”, a postat oficialul pe Twitter.

UPDATE: Estonia se așteaptă ca la summitul NATO de săptămâna viitoare de la Madrid să desemneze unități suplimentare pentru apărarea sa, dar trupele nu vor fi găzduite pe teritoriul său, într-un compromis față de cererile de soldați la sol, a declarat premierul estonian Kaja Kallas pentru Reuters. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, statele baltice Estonia, Letonia și Lituania au cerut ca regiunea lor să primească cea mai mare consolidare a forțelor NATO.

UPDATE: Forțele armatei ucraineane a anunţat că a distrus mai multe poziţii şi arme ale trupelor ruse de pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, relatează CNN.

UPDATE: Producătorul american de echipamente sportive Nike a anunţat joi, într-un comunicat de presă, că a decis să iasă complet de pe piaţa din Rusia, la trei luni după ce şi-a suspendat operaţiunile în această ţară, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE: Familia unui britanic condamnat la moarte de către un tribunal rus pentru că a luptat în Ucraina susţine că soldatul a fost anunţat că va fi executat în curând, relatează BBC.

UPDATE: Premierul bulgar demis Kiril Petkov a dat vina pe Rusia și pe puternica mafie bulgară pentru demiterea guvernului său prin moțiune de cenzură, relatează Politico.

UPDATE: Umbra unui grup de hackeri ruşi planează asupra exploziei produse pe 8 iunie la uzina de gaz natural lichefiat (GNL) Freeport, din Texas, un incident care a afectat exporturile americane de GNL către Europa.

UPDATE:  Într-un acest videoclip postat de pagina Tpyxa de pe Twitter, un bărbat vorbeşte despre viaţa alături de o racheta căzută în interiorul casei sale din Harkov. Dispozitivul este inofensiv, neavând focos exploziv.

UPDATE: Microsoft a declarat că 29% din atacurile cibernetice rusești au avut succes și că în țările europene există „slăbiciuni colective semnificative în materie de apărare”.

UPDATE: Zece țări din Uniunea Europeană au fost deja afectate de reducerea livrărilor de gaze din Rusia, a anunțat joi prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe măsură ce disputa energetică dintre blocul comunitar european și Moscova se intensifică, scrie Reuters.

UPDATE: Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat joi că Ankara investighează afirmațiile potrivit cărora cerealele ucrainene au fost furate de Rusia și că nu va permite ca acele grâne să fie aduse în Turcia, potrivit Reuters.

UPDATE: Consiliul şi Comisia Europeană au urmat exemplul Parlamentului European şi au interzis accesul în sediul lor lobby-ştilor companiilor ruse la Bruxelles, pe lângă sancţiunile adoptate după invazia Rusiei asupra Ucrainei, au declarat, joi, reprezentanții instituțiilor UE, relatează AFP.

UPDATE: Organizația „Reporteri fără Frontiere” (Reporters Without Borders -RSF) spune că deține dovezi că soldații ruși l-au executat pe jurnalistul Maks Levin într-o pădure de lângă Kiev, pe 13 martie.

UPDATE: Rusia majorează livrările de benzină şi nafta spre Africa şi Orientul Mijlociu, deoarece nu mai reuşeşte să vândă combustibil în Europa, în timp ce Asia preia deja volume mai ridicate de ţiţei rusesc, arată datele de la Refinitiv Eikon şi de la sursele din industrie, transmite Reuters.

UPDATE: Occidentul a predat Ucrainei obuziere M777 fără sisteme GPS, dintr-un motiv tactic. Partenerii vestici ai Ucrainei au încercat astfel să se protejeze în cazul în care rușii le capturează în timpul luptei, scrie Liga.net.

UPDATE: Germania a avertizat că măsurile Rusiei de reducere a livrărilor de gaze naturale în Europa riscă să declanşeze un colaps pe pieţele energetice, făcând o paralelă cu rolul Lehman Brothers în declanşarea crizei financiare.

UPDATE: Ucraina începe joi, 23 iunie, o audiere preliminară în primul proces al unui militar rus acuzat că a violat o femeie ucraineană în timpul invaziei Rusiei.

UPDATE: Ministrul rus de Externe. Serghei Lavrov, a declarat joi, 23 iunie, într-o conferință de presă, după discuțiile cu omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, despre criza ucraineană a exporturilor de cereale, că ar fi fost deja rezolvată dacă Kievul şi aliații săi occidentali ar fi deminat porturile de la Marea Neagră.

UPDATE: Parlamentul European aprobă planurile de refacere a rezervelor de gaze naturale înainte de iarnă, pentru a proteja cetățenii şi companiile dacă se sistează aprovizionarea cu gaze. Rezervele de gaze trebuie să atingă măcar 80% din capacitate până pe 1 noiembrie 2022.

UPDATE: În analiza frontului de joi dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmite că este foarte probabil ca forțele rusești să fi avansat, cu peste 5 km, din 19 iunie și până acum, spre intrările sudice ale orașului Lisiciansk. Unele unități ucrainene s-au retras, probabil pentru a evita să fie încercuite, mai spun britanicii, citează Digi24.

UPDATE: Parlamentul European a votat cu puțin timp în urmă rezoluția prin care cere acordarea statutului de țară candidate pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. Despre asta anunță eurodeputatul Siegfried Mureșan într-o postare pe Facebook. 

UPDATE: Forțele rusești au capturat așezările Loskutivka și Rai-Oleksandrivka, la sud de orașele ucrainene Lisiciansk și Severodonețk, a declarat joi, 23 iunie, guvernatorul din Lugansk, Serghei Gaidai. Forțele ucrainene continuă apărarea orașului Severodonețk și a localităților învecinate Zolote și Vovcioirovka, a precizat el.

UPDATE: Summitul G7, care va avea loc la sfârșitul săptămânii în Germania, va elabora „un set de propuneri concrete pentru a crește presiunea asupra Rusiei şi a arăta sprijinul nostru colectiv pentru Ucraina”, a spus un înalt oficial de la Casa Albă, potrivit Digi24.

El nu a dat însă detalii cu privire la aceste măsuri, după ce Occidentul a multiplicat deja anunțurile de sancțiuni împotriva regimului lui Vladimir Putin.

Oficialul a spus, de asemenea, că subiectul energiei, al cărei cost explodează în lume, se va afla „în centrul discuțiilor” dintre liderii Statelor Unite, Germaniei, Franţei, Canadei, Italiei, Japoniei şi Regatului la acest summit, relatează Agerpres.

UPDATE: Sistemele de apărare aeriană rusești întărite în estul Ucrainei limitează din ce în ce mai mult eficiența dronelor ucrainene, subminând o capacitate ucraineană cheie în război, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare privind invazia rusă. Jack Detsch, de la Foreign Policy, a citat mai mulți oficiali și militari ucraineni anonimi, potrivit cărora forțele ucrainene au încetat în mare parte utilizarea dronelor turcești Bayraktar, care au fost folosite cu mare efect la începutul războiului, din cauza îmbunătățirii capacităților rusești de apărare aeriană.

UPDATE: Consiliul European se reunește în zilele de 23 şi 24 iunie 2022, la Bruxelles, având pe ordinea zi subiecte precum relațiile Uniunii cu partenerii externi, situația din Ucraina, cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, aspecte economice, Conferința privind viitorul Europei şi relațiile externe, notează Agerpres.

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că eliberarea ţării şi obţinerea victoriei este „obiectivul naţional” la care trebuie lucrat în fiecare zi, nu doar de către autorităţi, ci de fiecare cetăţean în parte. Zelenski a anunţat că a discutat cu alţi 11 lideri din tot atâtea state pentru a obţine sprijin pentru „decizia cheie” referitoare la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, scrie HotNews.

UPDATE: Ungaria este interesată de diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, dar până acum nu vede o alternativă la aprovizionarea cu combustibil din Rusia, a declarat, miercuri, ministrul ungar al afacerilor externe și al relațiilor economice externe, Péter Szijjártó, răspunzând la întrebările jurnaliștilor după încheierea convorbirilor de la Atena cu omologul său grec, Nikos Dendias, potrivit Tass.

UPDATE: Disputele pe tema înarmării Ucrainei au creat disensiuni în sânul celui mai mare partid parlamentar din Italia, situația scoțând în evidență poziția diferită din această țară sud-europeană în privința gradului său de implicare în rezistența Kievului împotriva forțelor ruse, potrivit Wall Street Journal.

UPDATE: Vladimir Putin a pledat miercuri, 22 iunie, pentru o întărire a legăturilor dintre ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), pe fondul sancţiunilor occidentale fără precedent care lovesc economia rusă din cauza conflictului ucrainean, potrivit La Libre. 

„Oamenii de afaceri din ţările noastre sunt obligaţi să-şi dezvolte activităţile în condiţii dificile, deoarece partenerii occidentali neglijează principiile de bază ale economiei de piaţă, ale comerţului liber”, a lansat preşedintele rus, adresându-se participanţilor la Forumul economic al BRICS în ajunul unui summit virtual al acestor ţări. El a denunţat „instituirea permanentă de noi sancţiuni pe motive politice” care contrazic „bunul simţ şi logica economică elementară”.

Război în Ucraina, ziua 119: Incendiu la o rafinărie bombardată în Rusia. Moscova ar fi pierdut 55% din forțele inițiale

22 iunie 2022, 16:06

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram