Război în Ucraina, ziua 129: Familiile civililor uciși la Kremenciuc vor fi despăgubite. În Lisiciansk, luptele continuă

economic

Record după record: Motorina va fi mai scumpă cu 33 de bani, iar benzina atinge un nou maxim istoric

14 iunie 2022, ora 12:02
Distribuie:

Majorarea tarifului la carburanți continuă și în această săptămână. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță noile prețuri la carburanți pentru miercuri, 15 iunie. Astfel, benzina se scumpește cu 9 bani, iar motorina cu 33 de bani.

Prin urmare, benzina va ajunge să coste la pompă 33 de lei și 86 de bani, iar un litru de motorină va costa 31 de lei și 67 de bani.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), motivează că majorarea prețurilor este cauzată de creșterea fără precedent a prețurilor pentru carburanți la bursele internaționale.

„Doar în cadrul ultimei sesiuni, prețul unei tone de benzină a crescut cu 41 $/tona și a ajuns la un nou nivel record de aproape 1500 $/tona. În cazul motorinei creșterea a fost de 42 $/tona, ajungând la un nou maxim de 1370 $/tona”, precizează ANRE.

Cotațiile record pentru produsele derivate din petrol vin să confirme prognozele făcute la începutul lunii în cadrul unui interviu pentru publicația germană Spiegel de către directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, care anticipa o majorare semnificativă a prețurilor la carburanți în sezonul vacanțelor, atunci când cererea de combustibil în Europa și SUA va crește esențial. 

Motivele invocate de către oficialul AIE erau sancțiunile europene împotriva Federației Ruse și politicele de export înăsprite în alte țări ale lumii. Totodată, Fatih Birol estima că actuala criză energetică depășește ca amploare șocurile petroliere din anii 70.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

/VIDEO/ Record: Rata inflației a trecut de 29%. Explicația unui expert privind scumpirile din Moldova

10 iunie 2022, 13:06

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram