Război în Ucraina, ziua 129: Familiile civililor uciși la Kremenciuc vor fi despăgubite. În Lisiciansk, luptele continuă

politic

/VIDEO/ Sandu, despre coruperea alegătorilor și ce riscă partidele care vor încălca legea: „Sunt și sancțiuni dure”

17 iunie 2022, ora 09:52
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a precizat că instituțiile statului au întreprins mai multe măsuri că să transparentizeze finanțarea partidelor politice. În cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, de la TV8, Sandu a declarat că „cel mai important lucru este să ne clarificăm cu finanțarea partidelor politice și a campaniilor".

„Am vorbit foarte mulți ani despre asta, pentru că democrație e atunci când omul își exprimă sincer opțiunea politică și nu atunci când este adus cu 100 de lei, își vinde votul pentru 500 de lei sau oricare alte motivații de ordin financiar, pentru că atunci nu este democrație, este corupție”, a spus președinta.

„Noi am făcut mai mulți pași ca să transparentizăm finanțarea politicului și pe plan legislativ, și la Comisia Electorală Centrală (CEC) e nevoie să se lucreze și știu că se creează o nouă structură sau se consolidează structura care trebuie să urmărească și să poată să investigheze mai bine finanțarea partidelor și a campaniilor, și a surselor de unde vin. Dar e un proces complex aici”, a mai menționat Maia Sandu. 

„Există o problemă de capacitate. Trebuie să fii în pas cu inovația hoților”

„A fost o perioadă în care nu s-a dorit. Acum, există această dorință, dar există o problemă de capacitate, pentru că ei sunt inovativi, cei care finanțează partidele, activitățile din asemenea bani murdari. În momentul în care văd că există pericolul să fie prinși, încearcă să vină cu altceva. Deci, trebuie să fii în pas cu inovația hoților.

Noi am văzut niște exemple în campaniile electorale, când s-a încercat să se demonstreze finanțarea ilegală, dar asta este în continuare, o sarcină dificilă. Instituțiile statului trebuie să lucreze mai bine și Procuratura, și celelalte instituții, să prevină finanțarea cu bani murdari a acestor activități”, a spus șefa statului. 

Cât despre ce riscă partidele care vor încălca legea, președinta a subliniat: „Sunt sancțiuni în lege. Bine, închiderea unui partid este o sancțiune dramatică și de obicei, nu se prea practică, dar se sancționează diferit. Se sancționează cu amenzi foarte mari. Uneori, în timpul campaniei electorale, candidații sunt scoși din cursă. Deci, sunt și sancțiuni dure. Întrebarea este iarăși, capacitatea instituțiilor noastre de a proba aceste încălcări și respectiv, curaj ca să impună aceste sancțiuni”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram