Război în Ucraina, ziua 129: Familiile civililor uciși la Kremenciuc vor fi despăgubite. În Lisiciansk, luptele continuă

politic

/VIDEO/ Sandu, despre integrarea europeană a RM: „Există întrebări. În același timp, există o apreciere în toate țările”

16 iunie 2022, ora 21:08
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, speră că țara noastră va obține o decizie pozitivă în ceea ce privește obținerea statutului de țară candidat la UE. Șefa statului a explicat și condițiile pe care trebuie să le respectăm. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 16 iunie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Eu îmi doresc să avem o decizie pozitivă, dar nu vreau să mă aventurez să vin cu prognosticuri, pentru că decizia se va lua peste o săptămână. Este important ce va spune mâine Comisia, pentru că este baza discuției, dar decizia finală va fi la Consiliu. Sper să avem o recomandare pozitivă mâine, din partea Comisiei”, a precizat președinta.

Potrivit șefei statului, unele țări membre sunt împotriva extinderii Uniunii Europene.

„Reținerile în general, țin de atitudinea unor state membre în raport cu procesul de extindere a UE și sunt foarte multe discuții. În primul rând, odată cu extinderea UE, dacă se păstrează acest principiu al unanimității deciziilor, se complică procesul de luare a deciziilor și clar că dacă mai vin state noi, atunci mai depind de un stat, două, de trei. Am văzut discuții la Bruxelles despre faptul că trebuie să se schimbe acest principiu, să nu mai existe această unanimitate, dar nu există încă acest consens, nu toate țările sunt gata să renunțe la acest drept de veto asupra deciziilor UE”, a spus Maia Sandu.

„Există întrebări. În același timp, există o apreciere în toate țările cu care am discutat” 

„Sigur că există întrebări în raport cu toate țările. În raport cu noi, există întrebări, pentru că în trecutul nu foarte îndepărtat, am avut regimuri oligarhice la putere, am avut regimuri nedemocratice, am avut probleme pe tot spectrul. Da, țările apreciază faptul că noi am reușit să scoatem aceste guvernări, să le eliminăm de la putere, faptul că noi am luptat pentru democrație, dar se întreabă cât de durabilă este această mișcare înspre democrație și cât de puternice sunt instituțiile noastre ca să păstreze standardele democratice. 

Întotdeauna, putem avea fel de fel de mișcări politice sau grupări corupte, care să încerce să preia guvernarea și să facă altceva decât să consolideze democrația și să lucreze pentru cetățeni. 

În același timp, există o apreciere în toate țările cu care am discutat a faptului că eforturile noastre sunt autentice, eforturile noastre de a schimba lucrurile în bine, de a reforma instituțiile și procesele, sunt autentice. Deci, există o recunoaștere la nivelul tuturor statelor”, a subliniat președinta.

Maia Sandu a explicat și la ce standarde trebuie să se ridice Republica Moldova.

„Există o înțelegere că avem o problemă de capacități, pentru că trebuie să reformăm justiția, trebuie să avem suficienți oameni onești și bine pregătiți în fiecare dintre instituții. Aici, se cunosc lucrurile, dar se apreciază autenticitatea efortului. 

Un lucru care a contat foarte mult este faptul că cetățenii Republicii Moldova au dovedit atâta solidaritate în această criză a refugiaților. Acest lucru, cumva, a atras atenția asupra țării noastre. Oamenii au fost impresionați, pentru că noi, moldovenii, având resurse mai puține, am reușit să ajutăm mai mulți oameni care s-au adăpostit aici, venind din Ucraina. Și UE este despre solidaritate, în UE, țările se ajută reciproc pentru a face față provocărilor, pentru a crește standardele de viață în țările unde acestea sunt mai scăzute decât media europeană.

Contează și de cât de mult promovăm noi și cât de bine prezentăm argumentele și angajamentul nostru. Toate aceste lucruri împreună, au avut un efect”, a afirmat șefa statului.

„Nu știu dacă există o claritate a tuturor scenariilor. Eu mi-aș asuma riscul să deosebesc două opțiuni. Deci, o opțiune în care se spune statut de țară candidat, dar mai faceți abcde și după care începem următoarele procese sau mergeți acasă, aveți o listă mai lungă de teme de făcut, după care reveniți cu solicitarea de statut de țară candidat”, a adăugat Sandu.

„Avem două țări importante care au spus destul de clar, și-au exprimat susținerea”

„Mesajul lui Emmanuel Macron este foarte clar. El a spus și în calitate de președinte al unui stat membru al UE, și în calitate de președinte al Consiliului Europei până la sfârșitul acestei luni, că își dorește să primim un răspuns clar și pozitiv.

Astăzi, la Kiev, am văzut declarația cancelarului german Olaf Scholz, care a spus, de asemenea, că Republica Moldova și Ucraina trebuie să obțină statutul de țară candidată. Deci, avem două țări importante care au spus destul de clar, și-au exprimat susținerea. 

E devreme să facem concluziile, pentru că mâine urmează să fie emisă recomandarea Comisiei Europene și deja peste o săptămână, la Consiliu, în baza deciziei și discuțiilor tuturor statelor membre, va fi luată o decizie, vom putea discuta, ști exact cum stau lucrurile abia peste o săptămână”, a declarat Maia Sandu.

„Noi am promovat din toate puterile Republica Moldova în această perioadă. Nu este stat membru cu care să nu fi discutat și mai avem câteva zile. În continuare, revenim, reamintim despre argumentele noastre, de ce Republica Moldova merită și trebuie să obțină acest statut. 

Da, eu cred că este și o decizie geopolitică, pentru că Republica Moldova împărtășește valorile europene, noi am demonstrat acest lucru inclusiv în această perioadă complicată, atunci când cetățenii noștri au făcut eforturi ca să ajute refugiații din Ucraina. Este și o decizie geopolitică așa cum o vedem noi, pentru ca să demonstrăm cât de multe țări își doresc să fie parte a lumii democratice și a lumii libere”, a zis președinta.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Cancelarul Germaniei speră la „o decizie pozitivă” a Uniunii Europene asupra candidaturii Ucrainei şi Republicii Moldova

16 iunie 2022, 19:06

Macron: Problema transnistreană nu prezintă „un obstacol” pentru ca Moldova să obțină statutul de țară candidat

15 iunie 2022, 18:06

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram