Război în Ucraina, ziua 123: Kievul, atacat! S-a tras cu rachete care pot parcurge o distanță de până la 5,5 mii de km

social

/VIDEO/ Șeful CNA: În ce țări preferă funcționarii din R. Moldova să-și păstreze averile și ce bogății ascund

14 iunie 2022, ora 11:00
Distribuie:

Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, a declarat că țara în care cei mai mulți funcționarii din Republica Moldova aleg să-și deschidă „afaceri” este România, datorită proximității. Cu toate acestea, unii politicieni din țara noastră aleg să-și ascundă bogățiile și în țări precum Elveția sau Danemarca.

Invitat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Iulian Rusu a declarat că rata celor care au active în altă țară este „foarte mare”.

„În primul rând destinația preferată este România, datorită proximității evident. Dar avem și alte jurisdicții mai puțin cunoscute precum, Danemarca. Sunt jurisdicții de lux cum ar Elveția unde se identifică mai multe proprietăți, însă acest proces nu este doar în controlul nostru. O remarcă importantă este, ca să stabilim exact procesul include o implicare semnificativă din partea colegilor”, a declarat Iulian Rusu la TV8.

Referitor la informațiile precum că un funcționar din Republica Moldova, bănuit de corupere ar avea o insulă în Grecia, directorul CNA a precizat că a auzit de astfel de informații, însă „nu poate să confirme această”.

„Am auzit și eu, dar procesul de identificare a activelor este unul destul de îndelungat, de identificat date în baza informațiilor recepționate de la colegii din afara țării. Acum să zic concret că un figurant are insulă, cred că nu am să pot confirma această informații. Nu am un răspuns la acest subiect”, a precizat directorul CNA.

Tot în cadrul emisiunii, Iulian Rusu a precizat că printre bogățiile pe care le ascund funcționarii din Moldova în alte țări se numără afaceri înregistrate și controlate prin interpuși sau case de vacanțe.

„Afaceri, case de vacanțe... nu-mi aduc aminte din cele 160 de investigații financiare. Dacă se identifică și hotele? Știu că sunt afaceri înregistrate pe numele persoanelor juridice care sunt controlate prin interpuși”, a conchis Rusu.

Totodată, acesta a precizat că funcționarii ajung sub lupa celor de la Centrul Național Anticorupție, după ce „se stabilește o diferență substanțială între veniturile legale și activele deținute”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram